Kolorystyka zdjęć znanych reporterów.

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • ToBe
    Dopiero zaczyna
    • 2011
    • 28

Kolorystyka zdjęć znanych reporterów.

Siema,
    na wstępie powiem że jestem początkującym fotografem, więc trochę wyrozumiałości będzie mile widziane
    Przechodząc do tematu mojego problemu, chciałbym się spytać jak uzyskać żywe, ale i naturalne kolory np. jakie prezentuje John Stanmeyer
    John Stanmeyer is an award-winning photographer, filmmaker, and educator, dedicated to social, humanitarian, and political issues that define our times.

Wiem że kluczową rolę pełni światło, ale mi chodzi o stronę obróbki graficznej.
    http://marcin-ciesluk.blogspot.com/
  • zaitsev
    Pełne uzależnienie
    • 2008
    • 1660

Na tych zdjęciach nie ma jakiejś nietypowej kolorystyki. Raczej obróbka globalna na RAWach. Nie wiem czy akurat tutaj, ale łatwości w obróbce sprzyja pucha FF (albo APS-H), jasne szkła, oczywiście światło, a najważniejsze - poprawnie naświetlone zdjęcie, umiejętności i wyczucie fotografa.
    @Edit: co nie znaczy oczywiście, że bez FF i L-primes się nie da takich fot robić.
    Samemu do tego trzeba dojść. Na szczęście.
    Ostatnio edytowany przez zaitsev; 18103.

Komentarz

• photographus
      Początki nałogu
      • 2007
      • 434

Żadnej wielkiej obróbki, podobnie jak poprzednik - nie zauważyłem Ekspozycja i warunki oświetleniowe mają podstawowe znaczenie. O "oku" fotografa nie wspominam, bo to raczej oczywiste
      pozd®ówka
      regulamin pkt 8

Komentarz

• dinderi
        Pełne uzależnienie
        • 2009
        • 3028

Zamieszczone przez zaitsev
        Na tych zdjęciach nie ma jakiejś nietypowej kolorystyki. Raczej obróbka globalna na RAWach. Nie wiem czy akurat tutaj, ale łatwości w obróbce sprzyja pucha FF (albo APS-H), jasne szkła, oczywiście światło, a najważniejsze - poprawnie naświetlone zdjęcie, umiejętności i wyczucie fotografa.
        @Edit: co nie znaczy oczywiście, że bez FF i L-primes się nie da takich fot robić.
        Samemu do tego trzeba dojść. Na szczęście.
        Z tymi jasnymi szkłami w reporterce, to nie przesadzajmy. Ani zalinkowane zdjęcie, ani większośc zdjęć reporterskich nie potrzebuje jasnych szkieł.
        Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
        09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Komentarz

• ToBe
          Dopiero zaczyna
          • 2011
          • 28

ale jednak RAW prosto z puszki nie ma takiej kolorystyki...?
          http://marcin-ciesluk.blogspot.com/

Komentarz

• jacek_73
            Pełne uzależnienie
            • 2010
            • 2587

RAW w ogóle nie ma kolorystyki, bo RAW sam w sobie jest monochromatyczny - kolory zyskuje dopiero po przydzieleniu profilu kolorystycznego...i zmianie rozszerzenia
            Jestę fotografę
            miszcz martwi się o podpis

Komentarz

• Janusz_K
              Bywalec
              • 2011
              • 205

Ja myślę, oceniając głębię ostrości i zakładając, że autor robi co najmniej na APS-C, że przymknięcie obiektywu było, a więc nie chodzi o jakieś super jasne obiektywy. Za to widać, że gościu umie dobrać temperaturę zdjęcia (balans bieli) i wie, jak się posługiwać suwakami w programie do wywołania RAW (Clarity, Vibrance, Saturation). Nie sądzę, by miał swoje uniwersalne profile kolorów, bo zdjęcia są naświetlane w różnych warunkach. On chyba dopieszcza każde zdjęcie indywidualnie.

Komentarz

• zaitsev
                Pełne uzależnienie
                • 2008
                • 1660

Zamieszczone przez dinderi
                Z tymi jasnymi szkłami w reporterce, to nie przesadzajmy. Ani zalinkowane zdjęcie, ani większośc zdjęć reporterskich nie potrzebuje jasnych szkieł.
                Napisałem wyraźnie, że to tylko sprzyja łatwości w obróbce, a nie że jest konieczne.

Komentarz

• Shadow
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 1572

Tak jak koledzy napisali. Nie widzę tu jakoś żywych kolorów. Mam nawet wrażenie że autor wcale albo w niewielkim stopniu ingerował w kolory. Na ich wpływ miała pora dnia i jakość światła zastanego.

Komentarz

• michal_sokolowski
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 1159

te zdjęcia to umiejętne poruszanie suwaczkami, rzecz jednocześnie bardzo prosta i bardzo trudna
                    moja fotografia ślubna oraz dziecięca i kobiet na CB - zapraszam!

Komentarz

• najeli
                      Uzależniony
                      • 2008
                      • 992

Zamieszczone przez ToBe
                      żywe, ale i naturalne kolory
                      vibrance ;-)
                      www.najeli.pl * fb.com/najeli.fotografia
                      C5 * C5d * C40d * C17-40/4L * C50/1.4 * C85/1.8 * C100/2.8L * C70-200/4L * Samyang 8mm * 430exII

Komentarz

• BRS
                        Bywalec
                        • 2009
                        • 116

Zamieszczone przez Shadow
                        ...że autor wcale albo w niewielkim stopniu ingerował w kolory. Na ich wpływ miała pora dnia i jakość światła zastanego.
                        moze byc i tak ze akurat zdjecia sa robione o takiej porze i w takim miejscu
                        gdzie swiatlo naturalnie samo tak maluje kolory
                        ale "vibrance" tez wchodzi w gre
                        Zapraszam do oddania glosu na najlepsze zdjecie 2012 roku, bo kilka jest ciekawych
                        http://www.canon-board.info/konkursy...oll-596-a.html

Komentarz

• rOOmak
                          Uzależniony
                          • 2007
                          • 617

Peter Lik zapytany jakich filtrów używa, odpowiedział że jednego - budzika.
                          Wniosek?
                          Światło, światło i jeszcze raz światło. Kierunek, rodzaj, temperatura i odpowiednia ilość zarejestrowana. Do tego kompozycja i prosze jaki prosty przepis na dobre zdjęcie

Komentarz

• jaś
                            Pełne uzależnienie
                            • 2007
                            • 2601

myślę że hasło klucz dotyczące kolorystyki publikowanych zdjęć to
                            "korekcja do kolorystyki jaką zapamiętał fotograf"

też wstaję rano i owszem w kolory jakie się wtedy pojawiają czasem trudno uwierzyć, ale w to co się ogląda na publikowanych zdjęciach to już chyba nikt da wiary. Generalnie mi to nie przeszkadza są kategorie fotografii gdzie wierność barw jest wymagana i istotna ale na pewno nie jest to (już) fotografia prasowa ani tym bardziej fotografia mody czy krajobrazu. Poczytaj co wolno robić z fotografią konkursową np. w World Press Photo i to da ci odpowiedź co wystarcza do uzyskania kolorystyki o jakiej piszesz.
                            Jestem szumofobem
                            S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
                            Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Komentarz

• hyzop
                              Początki nałogu
                              • 2006
                              • 413

Dokładnie tak jak piszesz, taką filozofię wyznaje David duChemin jego "oficjalne" zdjęcia mają taką kolorystkę a jak oglądamy RAW-y nie jest tak pięknie, możemy proces przetwarzania prześledzić i też potrenować jednocześnie na jego oryginalnych surowych plikach zapoznając się z "Pracując nad Kadrem w Cyfrowej Ciemni".

Komentarz

Pracuję...