fotografowanie błyskawic

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Polaco
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 1135

Zamieszczone przez gonzo44
    Zdjecia nocne to nie problem...
    Ale jak zrobic blyskawice w dzien - pytam o udane doswiadczenia.
    W dzien sa male szanse bo czasy masz bardzo krotki, kilka razy probowalem, ale nic z tego nie wyszlo, moze jakby nakrecic jakis filtr ND to by wydluzyl na tyle czas ze daloby sie cos ufocic.
    Canon 20D + kit, Tamron 28-75 F/2.8, Canon 70-200 F/4, w planach cala reszta
    Troche moich knotow

Komentarz

• temol
      Bywalec
      • 2005
      • 113

Zdjecia nocne to nie problem...
      Ale jak zrobic blyskawice w dzien - pytam o udane doswiadczenia.
      Udane ale nie moje doswiadczenia. Jest takie urzadzenie "lightning trigger" (www.lightningtrigger.com). Niestety kosztuje niemalo... Znalazlem w sieci troche zdjec i opisow - wyglada, ze dziala .
      Ja wykonalem sam cos w tym stylu (schemat znaleziony w necie) ale niestety wg mnie nie dziala tak jak powinno. Reaguje tylko na bardzo mocne i bliskie blyski, w dodatku tylko w ciemnosci.

Tomek

Komentarz

• gonzo44
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 1304

Zamieszczone przez temol
        Udane ale nie moje doswiadczenia. Jest takie urzadzenie "lightning trigger" (www.lightningtrigger.com). Niestety kosztuje niemalo... Znalazlem w sieci troche zdjec i opisow - wyglada, ze dziala .
        Ja wykonalem sam cos w tym stylu (schemat znaleziony w necie) ale niestety wg mnie nie dziala tak jak powinno. Reaguje tylko na bardzo mocne i bliskie blyski, w dodatku tylko w ciemnosci.

Tomek
        Niestety link nie dziala :-(
        Moglbys przyblizyc o co chodzi z tym uzadzeniem?
        Moje zdjęcia na CB

Komentarz

• Tomasz Golinski
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 8623

Zamieszczone przez Polaco
          jakis filtr ND to by wydluzyl na tyle czas ze daloby sie cos ufocic.
          ND da ci w tym kontekscie tyle co mocne domkniecie przeslony, czyli czas rzeczywiscie bedzie dlugi ale pioruny beda za ciemne i byc moze niewidoczne.
          30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
          Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• Silent Planet
            Uzależniony
            • 2004
            • 832

Link do lightningtrigger działa, tylko usuń sobie nawias z adresu.
            ( to zbyt proste, prawda? :wink: )
            is SILENCE
            "Enjoy the silence."
            ---
            Wróciłem...!
            analog & digital / black & white / calm & easy...

Komentarz

• MarekC
              Uzależniony
              • 2005
              • 647

Czy dSLR umożliwiają "naświetlenie" kolejnej klatki na poprzeniej ?? Miałem kilka błyskawic zrobionych tak: pierwsze naśietlenie tła .. kilkanaście sekund, kolejne to chybił-trafił w błyskawicę serią przy czasie 1/125 sekundy czy krótszym. Kilka klisz oczywiście poszło na śmieci...

BTW. Pewnie się mylę, ale czas 1/...ileśtysięczna sekundy trafiając w pełen błysk pioruna, to mistrzostwo..
              Pozdrawiam
              Marek

Komentarz

• muflon
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 6763

Zamieszczone przez MarekC
                Czy dSLR umożliwiają "naświetlenie" kolejnej klatki na poprzeniej ??
                Tak, standardowy trik przy fotografowaniu fajerwerków p.t. "zasłoń obiektyw czapką"
                zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• gonzo44
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 1304

Zamieszczone przez MarekC
                  Czy dSLR umożliwiają "naświetlenie" kolejnej klatki na poprzeniej ??
                  Niestety ta mozliwosc jest tylko w analogach - na poczatku troche mi tego brakowalo ale od czego jest komp :-)

Zamieszczone przez Silent Planet
                  Link do lightningtrigger działa, tylko usuń sobie nawias z adresu. ( to zbyt proste, prawda? )
                  tak to zbyt proste bo wyobraz sobie ze akurat pod moja opera ta strona sie nie wyswietla :sad:
                  Moje zdjęcia na CB

Komentarz

• gawryl
                    Uzależniony
                    • 2004
                    • 810

gonzo44 - nie przejmuj sie, pod Firefoxem tez nie idzie to jakas profesjonalna stronka
                    350d, KIT 18-55, 50/f1.8, 100-300/f4.5-5.6 USM, 420EX. www.gawryl.pl

Komentarz

• temol
                      Bywalec
                      • 2005
                      • 113

Niestety link nie dziala :-(
                      Moglbys przyblizyc o co chodzi z tym uzadzeniem?
                      "Lightningtrigger`a" podlaczasz do gniaza wezyka spustowego. Urzadzenie reaguje na blyski, nawet w dzien. Cena $329.00
                      Oto cytat ze strony:
                      "Extremely sensitive optical flash sensor responds to lightning flashes at distances up to 20 miles (day) and 40 miles (night), flash strobes and infrared (remote control) transmitters
                      Automatic light level sensing daylight to dark - no manual adjustments
                      Automatic metering system activation available for many cameras to ensure proper exposure and minimum shutter lag time
                      MOSFET technology provides 4000V isolation between camera and Lightning Trigger"

T.

Komentarz

• FOTOGRAF
                        Uzależniony
                        • 2005
                        • 762

http://astro4u.net/yabbse/index.php?topic=6485.0
                        Canon? moze niedlugo!

Komentarz

• Roqfort
                          Bywalec
                          • 2005
                          • 149

Jak jest burzliwa noc, to w zasadzie można nacykać trochę zdjęć bez specjalnego wysiłku... Np. to zrobiłem czasem 1.3 sekundy )) Moim starym Soniakiem 717

Komentarz

• Diodak
                            Uzależniony
                            • 2005
                            • 696

Bardzo fajnie wychodzą takie fotki w przyrodzie jak twoja Roqfort, bo blokowiska to mi się trochę znudziły - niewielka sztuka i poświęcenie wychylić nos za okno i walić seriami - dobrze mają ci co mieszkają na wsi. A ja to mam zawsze pecha... co jest burza to jestem bez aparatu , a jak juz mam ze sobą to jest mało błyskawic :razz:. Jeśli mowa o łatwości focena błyskawić to trzeba zauważyć że szerokim kątem to nie problem coś złapać, próbujcie porobić błyskawice przez dłuższe ogniskowe . Moje ostatnie burzowe fotki:

1. ISO 200, 12s, f/5.6

2. ISO 100, 10s, f/10
                            Ostatnio edytowany przez Diodak; 2436.
                            EOS 450D, EF 24mm 1.4 L, EF 50mm 1.2 L, EF 24-105mm L, EF-S 10-22mm

Komentarz

Pracuję...