Zamieszczone przez gonzo44
fotografowanie błyskawic
Zwiń
X
-
-
Udane ale nie moje doswiadczenia. Jest takie urzadzenie "lightning trigger" (www.lightningtrigger.com). Niestety kosztuje niemalo... Znalazlem w sieci troche zdjec i opisow - wyglada, ze dzialaZamieszczone przez gonzo44Zdjecia nocne to nie problem...
Ale jak zrobic blyskawice w dzien - pytam o udane doswiadczenia.
.
Ja wykonalem sam cos w tym stylu (schemat znaleziony w necie) ale niestety wg mnie nie dziala tak jak powinno. Reaguje tylko na bardzo mocne i bliskie blyski, w dodatku tylko w ciemnosci.
TomekKomentarz
-
Niestety link nie dziala :-(Zamieszczone przez temolUdane ale nie moje doswiadczenia. Jest takie urzadzenie "lightning trigger" (www.lightningtrigger.com). Niestety kosztuje niemalo... Znalazlem w sieci troche zdjec i opisow - wyglada, ze dziala
.
Ja wykonalem sam cos w tym stylu (schemat znaleziony w necie) ale niestety wg mnie nie dziala tak jak powinno. Reaguje tylko na bardzo mocne i bliskie blyski, w dodatku tylko w ciemnosci.
Tomek
Moglbys przyblizyc o co chodzi z tym uzadzeniem?Komentarz
-
ND da ci w tym kontekscie tyle co mocne domkniecie przeslony, czyli czas rzeczywiscie bedzie dlugi ale pioruny beda za ciemne i byc moze niewidoczne.Zamieszczone przez Polacojakis filtr ND to by wydluzyl na tyle czas ze daloby sie cos ufocic.30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy
Komentarz
-
Link do lightningtrigger działa, tylko usuń sobie nawias z adresu.
( to zbyt proste, prawda? :wink: )is SILENCE
"Enjoy the silence."
---
Wróciłem...!
analog & digital / black & white / calm & easy...Komentarz
-
Czy dSLR umożliwiają "naświetlenie" kolejnej klatki na poprzeniej ?? Miałem kilka błyskawic zrobionych tak: pierwsze naśietlenie tła .. kilkanaście sekund, kolejne to chybił-trafił w błyskawicę serią przy czasie 1/125 sekundy czy krótszym. Kilka klisz oczywiście poszło na śmieci...
BTW. Pewnie się mylę, ale czas 1/...ileśtysięczna sekundy trafiając w pełen błysk pioruna, to mistrzostwo..Pozdrawiam
MarekKomentarz
-
Tak, standardowy trik przy fotografowaniu fajerwerków p.t. "zasłoń obiektyw czapką"Zamieszczone przez MarekCCzy dSLR umożliwiają "naświetlenie" kolejnej klatki na poprzeniej ??
Komentarz
-
Niestety ta mozliwosc jest tylko w analogach - na poczatku troche mi tego brakowalo ale od czego jest komp :-)Zamieszczone przez MarekCCzy dSLR umożliwiają "naświetlenie" kolejnej klatki na poprzeniej ??
tak to zbyt proste bo wyobraz sobie ze akurat pod moja opera ta strona sie nie wyswietla :sad:Zamieszczone przez Silent PlanetLink do lightningtrigger działa, tylko usuń sobie nawias z adresu. ( to zbyt proste, prawda? )Komentarz
-
gonzo44 - nie przejmuj sie, pod Firefoxem tez nie idzie
to jakas profesjonalna stronka
350d, KIT 18-55, 50/f1.8, 100-300/f4.5-5.6 USM, 420EX. www.gawryl.plKomentarz
-
"Lightningtrigger`a" podlaczasz do gniaza wezyka spustowego. Urzadzenie reaguje na blyski, nawet w dzien. Cena $329.00Zamieszczone przez gonzo44Niestety link nie dziala :-(
Moglbys przyblizyc o co chodzi z tym uzadzeniem?
Oto cytat ze strony:
"Extremely sensitive optical flash sensor responds to lightning flashes at distances up to 20 miles (day) and 40 miles (night), flash strobes and infrared (remote control) transmitters
Automatic light level sensing daylight to dark - no manual adjustments
Automatic metering system activation available for many cameras to ensure proper exposure and minimum shutter lag time
MOSFET technology provides 4000V isolation between camera and Lightning Trigger"
T.Komentarz
-
-
Jak jest burzliwa noc, to w zasadzie można nacykać trochę zdjęć bez specjalnego wysiłku... Np. to zrobiłem czasem 1.3 sekundy
)) Moim starym Soniakiem 717
Komentarz
-
Bardzo fajnie wychodzą takie fotki w przyrodzie jak twoja Roqfort, bo blokowiska to mi się trochę znudziły - niewielka sztuka i poświęcenie wychylić nos za okno i walić seriami
- dobrze mają ci co mieszkają na wsi. A ja to mam zawsze pecha... co jest burza to jestem bez aparatu
, a jak juz mam ze sobą to jest mało błyskawic :razz:. Jeśli mowa o łatwości focena błyskawić to trzeba zauważyć że szerokim kątem to nie problem coś złapać, próbujcie porobić błyskawice przez dłuższe ogniskowe
. Moje ostatnie burzowe fotki:
1. ISO 200, 12s, f/5.6
2. ISO 100, 10s, f/10Ostatnio edytowany przez Diodak; 2436.EOS 450D, EF 24mm 1.4 L, EF 50mm 1.2 L, EF 24-105mm L, EF-S 10-22mmKomentarz

Komentarz