Centralne kadrowanie

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • BeatX
    Pełne uzależnienie
    • 2007
    • 1751

Centralne kadrowanie

Przypadkiem w moim watku glamour/beauty/portret wywiazala sie dyskusja o kadrowaniu centralnym:
    http://canon-board.info/showthread.php?t=66886&page=11
    Nigdy nie chodzilem na zadne warsztaty fotograficzne, nie uczeszczalem do zadnej szkoly fotograficznej, nie przeczytalem zadnej ksiazki o fotografii :]
    90% mojej wiedzy z zakresu foto pochodzi z canon-board.info (jestem wiec dzieckiem tego forum - dlatego wpiew zadam pytanie na forum, zanim przejde sie do ksiegarni)
    Do rzeczy, na necie nie moge znalezc jednoznacznego wyjasnienia tematu: jakie kanony okreslaja centralne kadrowanie przy fotografowaniu ludzi (scislej rzecz biorac kobiet w zastosowaniach glamour/beauty)
    Pytam, bo jest to zagadnienie fundamentalne, do ktorego podchodze "na czuja" i moze sie okazac ze robie nieswiadomie robie fundamentalne bledy.
    Jezeli jest jakis material na necie - prosze o linka.
    Prosilbym rowniez zeby udzial w dyskusji wziely osoby, ktore maja juz jakis dorobek w fotografii fashion/glamour/beauty - tak, zeby swoje teorie mogly podeprzec przykladami, gdyby sie okazalo, ze na necie nie ma nigdzie materialow na ten temat.

pzdr
    Ostatnio edytowany przez Czacha; 4.
    Fuji X-H2 | Viltrox 13/1.4 | Fujinon 16/1.4 R WR| Fujinon 23/1.4 R LM WR| Fujinon XF 35/1.4 R | Viltrox 75/1.2 PRO
    Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/
  • Czacha
    fotograf
    • 2004
    • 4868

Hmm.. no centralnie czyli ze po srodku

Osobiscie nic nie mam do centralnych kadrow gdy wygladaja dobrze, a tutaj mi sie troche nie podobaja, bo nie sa centralne w 100% tylko takie bladzenie pomiedzy mocnymi punktami co nie wplywa na pozytywny odbior kompozycji
    https://www.piotrczechowski.pl

Komentarz

• BeatX
      Pełne uzależnienie
      • 2007
      • 1751

nieno wydaje mi sie, ze oczy sa w ciasnej fotografii portret/glamour najwazniejsze - w takim zalozeniu oczy modelki znajduja sie w okolicach mocnych punktow, czyli centralne kadrowanie to nie jest (to jest kadrowanie klasyczne)
      ja tak po prostu kadruje
      3/4 moich zdjec jest w ten sposob komponowana hehe ciasno i raczej klasycznie
      dzieki za komentarz!
      poczekam na opinie innych i jeszcze cos dorzuce.
      Fuji X-H2 | Viltrox 13/1.4 | Fujinon 16/1.4 R WR| Fujinon 23/1.4 R LM WR| Fujinon XF 35/1.4 R | Viltrox 75/1.2 PRO

Komentarz

• Czacha
        fotograf
        • 2004
        • 4868

No wlasnie, oczy sa prawie w mocnych punktach/liniach podzialu kadru ... a ze prawie robi duza roznice, to wiesz Nie odpowiada mi to kadrowanie.

Komentarz

• BeatX
          Pełne uzależnienie
          • 2007
          • 1751

Czacha nie chcialbym samemu zasmiecac wlasnego watku a tymbardziej bawic sie w jakies pouczanie innych (zwlaszcza, ze sam nie mam zadnego oficjalnego wyksztalcenia fotograficznego), ale sadze ze magart ma racje.
          Obczaj:

(c) BeatX

Tutaj widac wyraznie centralne i nie-centralne kadrowanie.
          Fotografowany obiekt zajmuje sam srodek kadru, albo jest ulozony gdzies z boku.
          W przypadku zdjec z mojej ostatniej sesji modelka zajmuje powiedzmy jakies 3/4 kadru (liczac od pasa do glowy) wiec ja tez sadze, ze nie jest to centralne kadrowanie.
          Ale powtarzam, to wszystko jest tylko w moim osobistym odczuciu bo nigdzie w zasadzie nie doczytalem jakie oficjalne kanony okreslaja centralne kadry przy foceniu ludzi.
          Swoja droga ciekawy temat na osobna dyskusje i chetnie bym sie dowiedzial jak to w koncu jest, ale poprosilbym o nie robienie tasiemca z mojego watku
          Ostatnio edytowany przez BeatX; 11497.

Komentarz

• Czacha
            fotograf
            • 2004
            • 4868

Zamieszczone przez BeatX
            nie przeczytalem zadnej ksiazki o fotografii :]
            bardzo duzy błąd ktory powinienes jak najszybciej nadrobic

Zamieszczone przez BeatX
            90% mojej wiedzy z zakresu foto pochodzi z canon-board.info
            to jeszcze wiekszy błąd

a tak na powaznie. poczytaj o kompozycji - zasady kadrowania sa takie same w kazdej dziedzinie fotografii.

centralne kadry nie sa zle, trzeba tylko umiec je stosowac. jak juz je robic, to tak zeby na prawde byly centralne, a nie ni w kij ni w oko, tak jak w Twojej galerii bo piszac "za centralne" mialem na mysli to, ze bardziej ocieraja sie centralne kadry niz o mocene punkty kompozycji ... ale tylko sie ocieraja i nimi nie sa. trzeba by sie zdecydowac w ktora strone pojdziesz, bo zostalo nijak.

narzedzia software'owe posiadaja roznego rodzaju podzialki i inijki ktore okreslaja mocne punkty w kadrze ... latwo tez oszacowac co jest centralne a co nie. jak to zastosujesz to juz Twoja sprawa, ale warto sie pobawic.

ps. hint na dzis - symetria
            ps2. jesli chcesz to przeniose dyskusje z Twojego watku tutaj, zebys tam nie mial smietnika

Komentarz

• BeatX
              Pełne uzależnienie
              • 2007
              • 1751

hehe jakbym tak wszystko mierzyl podzialkami z LR to moje zdjecia bylyby idealnie rowne i nudne co pierwsze proby z modelkami miclesa (no offence)
              moje kadrowanie jest podyktowane wlasnym poczuciem estetyki i piekna
              ja tylko posilkuje sie mocnymi punktami zlotych podzialow przy kadrowaniu, ale jak dotad nigdy nie udalo mi sie w zaden trafic

o kompozycji czytalem pare lat temu i to wlasnie z tego okresu zapamietalem, ze kadrowanie centralne to doslownie - temat zdjecia w centrum kadru (w centrum, a nie w mocnych punktach czy okolicach mocnych punktow zlotych podzialow) ;]
              skoro moje kompozycje zachaczaly o mocne punkty trojpodzialu niz o sam srodek zdjecia to chyba trafniejsze bedzie stwierdzenie, ze "zdjecia nie sa rowno skadrowane", niz ze "sa zbyt centralne".

no ale po to zalozylem ten watek, zeby nie miec watpliwosci w tym temacie.
              !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
              Zamieszczone przez Czacha
              jesli chcesz to przeniose dyskusje z Twojego watku tutaj, zebys tam nie mial smietnika
              bardzo chetnie!
              Ostatnio edytowany przez BeatX; 11497. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• Czacha
                fotograf
                • 2004
                • 4868

Zamieszczone przez BeatX
                hehe jakbym tak wszystko mierzyl podzialkami z LR to moje zdjecia bylyby idealnie rowne i nudne co pierwsze proby z modelkami miclesa (no offence)
                moje kadrowanie jest podyktowane wlasnym poczuciem estetyki i piekna
                ja tylko posilkuje sie mocnymi punktami zlotych podzialow przy kadrowaniu, ale jak dotad nigdy nie udalo mi sie w zaden trafic
                oczywiscie ze mozesz lansowac sie na styl "co to nie ja" i twierdzic ze "kompozycja jest dla mieczakow", ale wiesz ze z takim podejsciem daleko nie zajdziesz i zbyt wiele nie osiagniesz?

Zamieszczone przez BeatX
                skoro moje kompozycje zachaczaly o mocne punkty trojpodzialu niz o sam srodek zdjecia to chyba trafniejsze bedzie stwierdzenie, ze "zdjecia nie sa rowno skadrowane", niz ze "sa zbyt centralne".
                no wybacz, ale pozwol ze sam okresle jak postrzegam to na co patrze

Komentarz

• strideer
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 1905

Ja bym nie ufał ślepo zasadom. Reguły kompozycyjne są moim zdaniem po to, żeby wiedzieć jak prowadzić wzrok czytelnika po zdjęciu. Faktycznie jest tak, że umieszczenie czegoś w mocnych punktach, prowadzenie linii po przekątnych, praca głębią ostrości, większa jasność wybranych motywów i temu podobne zabiegi wzmacniają znaczenie obiektów na zdjęciu, których dotyczą. Dlatego warto znać te reguły.

Ale z drugiej strony nie ma jednej metody na to jak ugryźć dany temat. Jak przyjrzysz się kompozycjom zdjęć portretowych/modowych - studyjnych (czyli tło bezcieniowe, brak punktów odniesienia w kadrze, zbliżenia do beauty, etc), to faktycznie kompozycje są przeważnie do bólu centralne. To wynika z warunków pracy i przeznaczenia zdjęć - chodzi o przedstawienie makijażu, odzieży, etc. No i oko po prostu widzi modela, któremu nie ma po co niepotrzebnie pozostawiać niesymetrycznej przestrzeni po bokach.

Kiedy wychodzisz w plener, gdzie masz "żywe" tło, to już jest trochę inaczej. Warto się zwrócić ku regułom kompozycyjnym tak aby lepiej ogarnąć to co i jak widać w kadrze - głównie po to, żeby zwrócić uwagę oglądającego w te obszary, które są istotne. Przy czym nie koniecznie mam na myśli sztywnie potraktowany trójpodział kadru. Z przekątnymi się pracuje trochę lepiej, moim zdaniem.

Komentarz

• Czacha
                    fotograf
                    • 2004
                    • 4868

Ok, cos tam polaczylem z watku z galeriami - mam nadzieje ze nie wyszedl balagan i da sie zrozumiec calosc
                    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                    oczywiscie ze mozesz lansowac sie na styl "co to nie ja" i twierdzic ze "kompozycja jest dla mieczakow", ale wiesz ze z takim podejsciem daleko nie zajdziesz i zbyt wiele nie osiagniesz?
                    zacytuje sam siebie, ale jednak inaczej bym to napisal

Zamieszczone przez POWINNO BYC TAK
                    oczywiscie ze mozesz lansowac sie na styl "co to nie ja" i twierdzic ze "kompozycja jest dla mieczakow", ale wiesz ze z takim podejsciem tracisz czas na poznawanie i uczenie sie tego co dla innych jest podstawowa wiedza w zakresie fotografii? po to sa podreczniki aby ograniczyc proces poznawczy do minimum i ruszac do boju z elementrana wiedza ktora jest niezbedna do odchodzenia od regul .. bo skoro nie zna sie regul to jak mozna od nich odchodzic?
                    Ostatnio edytowany przez Czacha; 4. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• BeatX
                      Pełne uzależnienie
                      • 2007
                      • 1751

Zamieszczone przez strideer
                      Ja bym nie ufał ślepo zasadom. Reguły kompozycyjne są moim zdaniem po to, żeby wiedzieć jak prowadzić wzrok czytelnika po zdjęciu.
                      zgadzam sie w 100%
                      predzej czy pozniej samoistnie odchodzi sie od sztywnych regul - i wtedy zaczyna sie ksztaltowac indywidualny styl
                      wpierw sie poznaje zasady, pozniej sie trzyma tych zasad, a jeszcze pozniej pojawia sie w glowie haslo "nieno znowu to samo grzeczne i idealnie rowne kadrowanie - nastepnym razem troche pokombinuje"

oczywiscie ze mozesz lansowac sie na styl "co to nie ja" i twierdzic ze "kompozycja jest dla mieczakow", ale wiesz ze z takim podejsciem tracisz czas na poznawanie i uczenie sie tego co dla innych jest podstawowa wiedza w zakresie fotografii? po to sa podreczniki aby ograniczyc proces poznawczy do minimum i ruszac do boju z elementrana wiedza ktora jest niezbedna do odchodzenia od regul .. bo skoro nie zna sie regul to jak mozna od nich odchodzic
                      nigdzie nie napisalem ze tworze nowy super styl, nigdzie nie napisalem tez ze kompozycja jest dla mieczakow
                      kompozycja jest w kazdej fotografii, tylko albo jest z **** - albo klasyczna, ksiazkowa - albo lekko eksperymentalna.
                      no i zasady trojpodzialu znam doskonale (przegladales reszte zdjec z mojego watku?)
                      ja jak ide w plener to zawsze najpierw umieszczam oczy modelki w ktoryms z punktow trojpodzialu, dopiero pozniej sledze wzrokiem w wizjerze aparatu caly kadr i ustawiam sie odpowiednio, aby kompozycja nabrala charakteru.
                      gdy juz mam kompozycje to wtedy kombinuje ze swiatlem blyskowym vs. zastane, tak aby zdjecie bylo miekkie, plastyczne - czasem ze spora iloscia cieni :]
                      nie wiem tylko jak zdefiniowac pojecie kadrowania centralnego w pojeciu fashion/glamour/beauty
                      poki co ja to pojmuje dokladnie tak - jak napisal strideer
                      czyli umieszczenie modelki dokladnie w centrum kadru, zostawiajac mniej wiecej rowna przestrzen dookola, az do granicy zdjecia tak, aby osoba ogladajaca nie musiala bladzic wzrokiem po zdjeciu, tylko skupila sie na tym co chcialo sie pokazac przede wszystkim (np. na stylizacje, stroj, fryzure)
                      uwazam tez, ze kadrowanie centralne w fotografii fashion/glamour sprawdzi sie przede wszystkim w studio.
                      w plenerze bedzie wialo nuda ;]

a tak swoja droga to tutaj tez wedlug ciebie jest zbyt centralnie?

i dzieki Czacha za wydzielenie postow z mojego watku!
                      Ostatnio edytowany przez BeatX; 11497.

Komentarz

• strideer
                        Pełne uzależnienie
                        • 2005
                        • 1905

Zamieszczone przez BeatX
                        a tak swoja droga to tutaj tez wedlug ciebie jest zbyt centralnie?

Najfajniejszy klimat z całej tej serii na zdjęciu powyżej. :-)

Komentarz

• Czacha
                          fotograf
                          • 2004
                          • 4868

nigdzie nie napisalem ze tworze nowy super styl
                          nawet jak bys chcial to i tak juz wszystko zostalo wymyslone

nigdzie nie napisalem tez ze kompozycja jest dla mieczakow
                          ale nieco przycwaniaczyles wysmiewczo podchodzac do kadrowania, ksiazek i wiedzy

nie wiem tylko jak zdefiniowac pojecie kadrowania centralnego w pojeciu fashion/glamour/beauty
                          poki co ja to pojmuje dokladnie tak
                          ale tu nie ma czego definiowac i dzielic na gatunki fotograficzne - te zasady sa takie same wszedzie

w plenerze bedzie wialo nuda ;]
                          nie bedzie.. tylko trzeba panowac nad tlem

co do zdjecia - moim zdaniem oczy sa ciutke (tyci, tyci, tyyyyci) za blisko dolu, ale poza tym baaaardzo fajny (zeby nie powiedziec zaje***) portret - o niebo lepiej skadrowany niz tamte trzy. tutaj nic nie jest za bardzo i skad pomysl o centralnosci? zarzuc podzialke (mi sie nie chce) i zobacz jak bardzo to zdjecie rozni sie od tamych... widac to na pierwszy rzut oka

Komentarz

• BeatX
                            Pełne uzależnienie
                            • 2007
                            • 1751

ehh tak jak myslalem.. dywagacji o ostrosci i mikrokontrascie obiektywow zeiss'a cale podstrony.
                            a kiedy jest wymagane w dyskusji troche wiecej widzy niz tylko swiadomosc jakie szklo jest ostrzejsze od jakiego, to cisza jak makiem zasial

Komentarz

• _igi
                              Pełne uzależnienie
                              • 2008
                              • 2035

Centralne kompozycje są fajne. W zasadzie to wolę centralną kompozycję od złotego podziału - pod warunkiem oczywiście, że to świadoma KOMPOZYCJA, a nie pieprznięcie na oślep zdjęcia w którymś z punktów na zdjęciu.
                              5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Komentarz

Pracuję...