A powiedzcie, bo wyjątkowo w tym roku jadę nad morze i też bym przywiózł jakieś "oklepane" zachody :P Jaką gradację hard wziąć (0.9 / 1.2)? Mam duże doświadczenie z 0.9 soft -bo taką stosuję w górach, ale widzę, że może to być mało przy mocniejszym świetle.
filtry gradientowe w ladszaftach?
Zwiń
X
-
-
Miałem nad morzem (Hel zimą, jednego dnia ostro świeciło) Hitecha 0.9 hard i dawał radę (choć do komplety przydałoby się jeszcze mieć połówkę soft 0.3 albo 0.5l
). Myślę że zabranie samych "hardów" może być małym błędem. Teraz jakbym miał zabierać wziąłbym jednego softa i jednego harda i potem mieszał je razem.
5D3, 6D, 50D, S14/2,8, 17-40/4L, 24/1.4IIL, S50/1.4EX, 85/1.8, 100L macro, 135/2L, 70-200/2.8L, 100-400LKomentarz
-
Ja używam 0.6 i 0.9, 0.9 znacznie częściej pewnie jeszcze coś dokupię - rewersa i 1.2.Dorzucę swoje dwa grosze - 2 lata temu kupiłem zestaw filtrów Lee 10x15 - komplet soft-ów, 0.6 hard oraz w prezencie dostałem coral grad. No i rzeczywiście 0.6 bardzo przydatne, 0.9 też, 0.3 chyba ani razu nie użyłem, poza momentami, gdzie chciałem zrobić 1.2 (0.9+0.3), co też swój sens ma.
Znowu pytanie: jak nosicie/przechowujecie filtry?
Na przechowywanie mam taki patent kawałek grubej tektury wycinamy okładkę o ok 2mm szerszą czyli 22mm "rysujemy" dwie kreski obejmujące tes 2mm na środku jako zgięcie i wklejamy na całość kawałek mikrofibry tetenala zginamy i po sprawie filtr idzie do środka - niczym nie spinam nie zamykam itd całość do torebki od "kita startowego" czy holdera - bez problemu mieści dwa filtry, holder, pierścień oraz dwie przejściówki na 77mm (przejściówki to nie są częścią systemu lee).Jestem szumofobem
S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścieńKomentarz
-
Piszesz o przesyłce tego konkretnego filtra? Czy o przesyłce UK -> PL ?
Bo jak to drugie to masz chyba trochę nieaktualne informacje
. Całkiem sporo rzeczy kupowałem już w UK (amazon - książki po angielsku, gry po angielsku bo nie lubię spolszczonych) i przesyłka idzie zazwyczaj 2-3 dni.
Komentarz
-
prawdopodobnie chodzi o sam sklep online Hitecha. dwa razy zamawialem i dwa razy bity miesiac czekalem na przesylke.
holenderskiej poczty o dawanie d* nie posadzam, zreszta podobnie jak polskiej (jakiekolwiek przesylki NL<->PL zawsze ida rowne 2 dni robocze). czy brytyjska poczta jest OK - nie wiem.
inna kwestia, ze Amazon bynajmniej nie musial wysylac z UK. maja tez duzy magazyn we Francji, ktory sporo rzeczy na Europe rozsyla. sprawdzales pieczatki na tym co przyszlo?Komentarz
-
Z Amazonu tylko z dwa razy kupowałem, więc to tylko jeden z przykładów a i tak był Royal Mail na przesyłce.Komentarz
-
No muszę powoli zebrać te filtry przed wyjazdem - i faktycznie reversy 0.6 / 0.9 około 230 zł na alledrogo.. To jeszcze ostatnia rzecz - bo będę to zakładał na 10-22 cokin p holder ze spiłowanym jednym slotem. Jak bym miał brać jakiś neutralnie szary - to co wybrać, nakręcany (i dopiero do niego cokina), czy płytkę hitecha? I jeszcze stopień przyciemnienia.. NDx4 będzie ok? Bo ten fader znowu 460 zł... Co robić?
Komentarz
-
Proszę o poradę jaki filtr dokupić z twardym przejściem? Posiadam szare połówki hitecha 0.6 oraz 0,9. Czy też 0.6 , 0.9 czy to da optymalny zestaw do ewentualnych kombinacji.Komentarz
-
Używałem 0.9 i była dosyć mocna, często jej efekt był zbyt zauważalny i psuł zdjęcie, innym razem znowu było bardzo dobrze. Ja bym wziął 0.9, szczególnie, że z twardym przejściem raczej będziesz używał przy prostym horyzoncie (bez drzew itp).5D3, 6D, 50D, S14/2,8, 17-40/4L, 24/1.4IIL, S50/1.4EX, 85/1.8, 100L macro, 135/2L, 70-200/2.8L, 100-400LKomentarz
-
A pokaże ktoś może jakieś swoje zdjęcie z wykorzystaniem reverse grada 0.6 / 0.9?Komentarz
-
Tak dzięki, wpisywałem przedtem w plfoto "reverse" jako słowo kluczowe i ciekawostką jest to, że wyskakuje Twoje zdjęcie a także kogoś innego (pitt6) również z Holandii i też z 0.6http://plfoto.com/zdjecie,krajobraz,...3,2103941.html
tylko nie wiem, czy sama informacja ze byl RG tu wiele pomoze. no ale byl
Komentarz
-
no bo jak juz zamawialem filtry z UK, to najlepszemu wspolplenerowiczowi tez od razu wzialem
Komentarz
Komentarz