Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
hej,
przymierzam sie do popstrykania troche landszaftow i zastanawiam sie nad zakupem cokin P + hitech soft np. 0.6 szary polowkowy + 1.2.
czy to na poczatek wystarczy?
Hard gdy masz wyraźną, prostą linię horyzontu. Gdy horyzont jest "pofalowany" albo pojawiają się drzewa lepsze efekty uzyskasz z wersją soft (w przypadku wersji hard było by widać linię przejścia).
0.6 i 1.2 powinny na początek wystarczyć. Do takich ujęć jak to z flickr czasami przydaje się też filtr pełny szary np. 1.2 albo 0.9.
tez. ale w przypadku dluzszych ogniskowych pozostaje juz tylko Hard, bo Soft zwyczajnie nie bedzie widac. na takim 70-200/4 @ 200mm trzeba zalozyc 0.6 Hard, zeby zobaczyc jakas gradacje, bo np. 0.3 Hard albo 0.6 Soft rozchodza sie zupelnie po kosciach
bylo nie bylo, zestaw typu Grad Soft 0.6 i Full ND 1.2 jest fajny na start. te 2-dzialkowe pol uczy umiaru w stosowaniu efektu, a pelne 4 dzialki daja duza swobode na zabawe dluzszymi czasami.
szajs...reversy sa strasznie drogie (0.9) kolo 230 zeta...
jak na poczatek przygody z ladszaftem to chyba za duzo za 1 szt...
pomysle o "hardach" hitecha
Witam, jestem tu nowy(nie bijcie . Też przmierzam sie do zakupu filtra szarego i szarego gradacyjnego po wielu poszukiwanich i przeczytanych opiniach nawet sie ju? zdecydowa?em na firme (to już zawsze coś mianowicie na hitech na lee i inne z wyższej półki narazie mnie nie stać mój problem jest taki że nie do końca wiem jaki zestaw wybrać . Mam 3 szkła Sigmy 70-300 śr58mm, 18-50 śr58mm i 10-20 śr77 najczęściej będe je chciał stosować z tymi dwoma ostatnimi i mam właśnie dylemat jakie powinienem wybrać wielkości filtrów czy 100x100 będą wystarczające do szerokokątnego 10-20 (a moze musze wybrac drozsze 100x150 albo 85 będą też wystarczjące) wiem że holder musze wybrać w wersji slim ale czy adapter do śr58 bedzie kompatybilny z tym holderem itd? Wiem że troche namieszałe ale niestety nie bardzo umiem przelać myśli na "papier" (już taka wada fabryczna modelu . Jeżeli ktoś ma jakieś doświadczenia z tymi filtrami i byłby mi wstanie pomóc to będe niezmiernie wdzięczny. Pozdrawiam.
Mam szare polowkowe - soft hi-tech i byl czas ze je
stosowalem i bylo ok ale jest pewne ale... Musisz liczyc sie, ze stosujac
te szybki pogarszasz sobie ostrosc obrazu i dochodzic moga
dodatkowe odblaski. Moga wchodzic Ci dominaty bo te
nie sa calkiem neutralne.
Odlozylem te szybki i... robie foty nieco inaczej.
Od pewnego czasu... Jak scena jest zbyt waska tonalnie to
robie pomiary na niebo i ziemie i wykonuje 2 ekspozycje i to
pozniej skladam w jedno zdjecie.
Witam, jestem tu nowy(nie bijcie... ...wiem że holder musze wybrać w wersji slim ale czy adapter do śr58 bedzie kompatybilny z tym holderem itd?
Jeśli piszesz o systemie Cokin to zerknij TUTAJ-klik
@darek1967, od daaaawna używam różnych filtrów i nie zauważyłem niczego o czym piszesz,
(dominata,odblaski, pogorszenie jakości...) może dlatego że inwestuję w oryginalne Cokin
Ja tam wolę jeden "pstryk" i... gotowe niż dwa i dodatkowy czas w PS.
Ale każdy ma swoje wypracowane techniki.
Pozdrówka!
"Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz; Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie" 50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150 tylko... czy to jest ważne???"Galeria - zapraszam."
Dzięki za pomoc. Zdecydowałem się na hitech w zwstawie wide angle 100x150, narazie zamowiłem tylko ND grad i zobacze jak to się "je" i wtedy zdecyduję czy dokupić szaty i adapter do innych szkieł, niestety tanio nie było ale lee wyszły by jeszce drożej, mam nadzieje że nie będe żałował . Jeszcze raz dzięki.
Dorzucę swoje dwa grosze - 2 lata temu kupiłem zestaw filtrów Lee 10x15 - komplet soft-ów, 0.6 hard oraz w prezencie dostałem coral grad. No i rzeczywiście 0.6 bardzo przydatne, 0.9 też, 0.3 chyba ani razu nie użyłem, poza momentami, gdzie chciałem zrobić 1.2 (0.9+0.3), co też swój sens ma.
Ale nie o tym chciałem - minęły dwa lata i ostatnio zauważyłem, że moje filtry część koloru zostawiły na białych pokrowcach Lee, w których je nosiłem. Co gorsza pojawiły sie na nich nieregularne wytarcia i rysy. Mam wrażenie, że z 0.9 zrobił się 0.6 itp. I tu mamy dwie opcje - albo jakość Lee jest słaba (pytanie do innych użytkowników?!, jak jest z Hitech np.?) albo trzeba wypracować lepszą metodykę ich przechowywania - wydawało mi się, że firmowe pokrowce będą najlepsze, ale okazuje się, że to nieprawda
Znowu pytanie: jak nosicie/przechowujecie filtry?
Czy ktoś ma np. taki pouch? http://www.kgear.com/store/index.php/f/f166.html
jeżeli tak, to jak to się sprawdza?
Dzięki za pomoc i ostrzegam przed Lee lub sposobem ich przechowywania, bo w sumie nie wiem kto bardziej zawinił - nie mam porównania z innymi firmami (Hitech/Singh-Ray, Cokin, itp.)
...
Ale nie o tym chciałem - minęły dwa lata i ostatnio zauważyłem, że moje filtry część koloru zostawiły na białych pokrowcach Lee, w których je nosiłem. Co gorsza pojawiły sie na nich nieregularne wytarcia i rysy.
Jesteś pewien,że to są oryginalne filtry Lee?
Mam kilka filterków Lee,wprawdzie nie gradientowe,ale pokusiłbym się o stwierdzenie,że te które mam są barwione w masie,więc kolor jaki był od początku nie zmienił się wcale.
Komentarz