Ważne pytanie !!
Zwiń
X
-
-
-
Powiedz mi, czym rozni sie otwarty raw za pomoca CR, a otwartym jpg za pomoca bridge`a ? W Bridge`u jpg tez sie otwiera za pomoca CR, i mozna przeprowadzic takie same operacje jak na rawie, wiec gdzie te roznice ?Komentarz
-
Zrób sobie klatkę RAW+jpg i zobacz ile można wyciągnąć z rawa a ile z jpg. Czym otwierasz jedno i drugie nie ma żadnego znaczenia, w rawie siedzi po prostu dużo więcej informacji więc są dużo większe możliwości korekty.Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący
Komentarz
-
Tylko trzeba jeszcze umieć z tego rawa to wyciągnąć.
Ja się od jakiegoś czasu próbuję na to przestawić. Oczywiście przy zdjęciach w kiepskich warunkach, przy źle naświetlonych itp pole manewru jest duże. Ale przy "dobrych" klatkach często nie jestem w stanie wyciągnąć z rawa wiele więcej niż sam aparat wrzuca w jpga ;-)
PS. massster -- spróbuj też pokombinować z wbudowanymi stylami zdjęcia (wpływa tylko na jgpi, są spore różnice w zależności od parametrów)
PSPS. I spójrz czasami na histogram. Kliknij coś w stylu "auto levels" w ps/gimpie, albo "Szczęśliwy traf" w picasie.
PSPSPS. I żeby zdjęcia miały "to coś" od razu to musi byc dobre światło wykorzystane w odpowiedni sposób. Są momenty w którym po prostu nie zrobisz zdjęcia, które będzie super bez obróbki.www.najeli.pl * fb.com/najeli.fotografia
C5 * C5d * C40d * C17-40/4L * C50/1.4 * C85/1.8 * C100/2.8L * C70-200/4L * Samyang 8mm * 430exIIKomentarz
-
Przede wszystkim jpg ma osiem bitów a raw 14. Możesz sobie wyliczyć jaka to różnica. 8 bitów to 256 odcieni na kanał. czyli w każdy kolorze masz tylko 256 stopni różnicy. To tyle ile potrzeba żeby oszukać ludzkie oko. No... prawie tyle, bo jednak wprawne oko potrafi dostrzec "płytkość" tej rozpiętości. 14 bitów, czyli tyle ile mają rawy to ponad 16000 kolorów w każdym kanale. To naprawdę bardzo duża różnica. Zwłaszcza jeśli będziesz dokonywał na pliku jakichkolwiek korekcji. Zresztą... otwórz sobie dowolnego jpga i popraw w nim tylko kontrast a później otwórz histogram tego pliku. Zauważysz jak bardzo jest pocięty.Komentarz
-
1. RAW jest przed Bayerem, więc to nie jest tak, że ma 14 bitów na kanał w każdym pikseluPrzede wszystkim jpg ma osiem bitów a raw 14. Możesz sobie wyliczyć jaka to różnica. 8 bitów to 256 odcieni na kanał. czyli w każdy kolorze masz tylko 256 stopni różnicy. To tyle ile potrzeba żeby oszukać ludzkie oko. No... prawie tyle, bo jednak wprawne oko potrafi dostrzec "płytkość" tej rozpiętości. 14 bitów, czyli tyle ile mają rawy to ponad 16000 kolorów w każdym kanale.
2. Na żadnym popularnym nośniku nie odróżnisz dobrze wykonanego (dithering!) 8bit/kanał od większych głebi
3. JPEG ma _efektywnie_ mniej niż 256 odcieni na kanał w każdym bloku - poprzez kwantyzację (bądź co bądź jest to kompresja stratna)
4. RAW ma sens tylko/aż wtedy, kiedy chcemy edytować (do czego zalicza się też np zmniejszenie kontrastu itp.)
zdRAWkiFotograf platoniczny
Komentarz
Komentarz