Ważne pytanie !!

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • massster
    • 2009
    • 7

Ważne pytanie !!

Witam, fotografuję około pół roku mam aparat Canon 40D i mam takie pytanie. Dużo pstrykam lecz mam problem, chodzi mi o porównanie zdjęć z innymi. Powiem tak zdjęcia kadrowo są bardzo ciekawe ale porównują je z innymi czy na tym forum czy gdziekolwiek to moim zdjęcia brakuję tego czegoś. Nie chodzi mi zdjęcia wyglądały jak od fotografów z wieloletnim doświadczeniem ale.... chodzi mi o :
    - porównując inne zdjęcia są jakby ostrzejsze bardziej kontrastowe moje są jakby bez życia

Nie wiem czy to wynika z mojego małego doświadczenia czy źle ustawionych parametrów aparatu

Proszę o podpowiedzi bo zależy mi abym był zadowolony ze swoich zdjęć !!!
    p
    Pozdrawiam !!
  • amroz
    Uzależniony
    • 2006
    • 772

Do tego trzeba dorosnąć. Jedni załapują to coś bardzo szybko a niektórzy nigdy. Może poprostu potrzebujesz czasu. Na siłę nic nie zrobisz

Komentarz

• Handelson
      Uzależniony
      • 2009
      • 789

Proponuję wrzucić jakąś swoją fotkę i taką, która Ci się podoba - ten sposób będzie łatwiej stwierdzić o co konkretnie Ci chodzi.
      Bez przykładów jet trudno pomóc...

Komentarz

• airhead
        Pełne uzależnienie
        • 2008
        • 2495

Zamieszczone przez massster
        - porównując inne zdjęcia są jakby ostrzejsze bardziej kontrastowe moje są jakby bez życia
        światło, światło i jeszcze raz światło
        no, ew. jeszcze RAWy, jeżeli ich nie używasz
        Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
        Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Komentarz

• Fumar
          Bywalec
          • 2009
          • 206

Za handelsonem. Wrzuć fotki to Ci powiemy co i jak mniej więcej mógłbyś poprawić.
          Jeśli to Twoje początki, to nie zrażaj się, to że ktoś napisał "fe" na forum nic nie znaczy. No chyba, że to "fe" jakoś uzasadnił - wtedy powinieneś wyciągać wnioski ;-).

Komentarz

• Vitez
            zło konieczne
            • 2004
            • 19804

Zamieszczone przez massster

Nie wiem czy to wynika z mojego małego doświadczenia czy źle ustawionych parametrów aparatu

Proszę o podpowiedzi bo zależy mi abym był zadowolony ze swoich zdjęć !!!
            http://canon-board.info/showthread.php?t=12828.html

Komentarz

• roshuu
              Pełne uzależnienie
              • 2008
              • 1107

albo jeszcze: http://canon-board.info/showthread.php?t=55279

oraz caly dzial sztuczek: http://canon-board.info/forumdisplay.php?f=38
              6D + 5D + 14 /2.8 + 35/1.4 + 50/1.4 + 85/1.8 + Fuji X-T1 + 35/1.4

Komentarz

• autograf
                Coś już napisał
                • 2009
                • 51

Koledzy dobrze podpowiadają. Ja też bym zaczął od obróbki. Własnej. Nie japońskiego inżyniera.

Komentarz

• michallubon
                  Bywalec
                  • 2009
                  • 106

Obrobka obrobką ale nie zapominajmy, że jeszcze istotą kwestią jest dobra optyka, która ma spory wpływ na kontrasty, ze o ostrości nie wspomnę.
                  C + L

Galeria CB
                  Galeria MM

Komentarz

• witoldk
                    Dopiero zaczyna
                    • 2010
                    • 46

Patrząc na twój sprzęt w stopce radziłbym zainwestować w jakąś jasną stałkę. Choćby najtańszą jak np. C50 f1.8. Dodatkowo zacznij wykonywać zdjęcia RAW-ach i od razu poczujesz różnicę

Komentarz

• autograf
                      Coś już napisał
                      • 2009
                      • 51

Znam takich co mają ekstra stopkę, ekstra sprzęt, mnóstwo stałem i kapitalne korpusy.
                      A robią gnioty.

Komentarz

• michallubon
                        Bywalec
                        • 2009
                        • 106

Nie twierdzę, że dobre szkło wszystko rozwiąże, bo tak nie jest ale podaje to jako element składowy. Co do obróbki to JPG są w pełni ok jeśli ktoś nie zamierza robić dużych wydruków. Świetne efekty można uzyskać w Lightroomie używając narzędzi "clarity" i "vibrance". Pierwsze wzmocni lokalne kontrasty i zarazem ostrość całości, a drugie nasyci bledsze kolory.
                        C + L

Galeria CB
                        Galeria MM

Komentarz

• pank
                          Pełne uzależnienie
                          • 2008
                          • 1502

A co ma wspólnego RAW z wielkością wydruku? W Rawie jest znacznie więcej informacji dzięki czemu dużo więcej można zrobić z plikiem, wielkość reprodukcji nie ma żadnego znaczenia.
                          Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący

Komentarz

• michallubon
                            Bywalec
                            • 2009
                            • 106

Wiem, że RAW nie ma związku z rozmiarem wydruku ale w odróżnieniu do JPG'a jest formatem bezstratnym, czego o JPG powiedzieć nie można. Każda ingerencja w JPG pogarsza go, dlatego na mniejszych wydrukach będzie mniejsze prawdopodobieństwo, że zobaczymy efekty tej degradacji.
                            C + L

Galeria CB
                            Galeria MM

Komentarz

• witoldk
                              Dopiero zaczyna
                              • 2010
                              • 46

Zamieszczone przez pank
                              A co ma wspólnego RAW z wielkością wydruku? ...
                              Też przyłączam się do pytania.

Zamieszczone przez autograf
                              Znam takich co mają ekstra stopkę, ekstra sprzęt, mnóstwo stałem i kapitalne korpusy.
                              A robią gnioty.
                              Jeśli ktoś ma dobry sprzęt i nie potrafi wydobyć ze zdjęć nic ciekawego to jego problem.
                              Ja podpowiadam koledze co zrobić aby zdjęcia trochę ożyły a przy obiektywach, które posiada gdzie pełna dziura to max 3.5 lub 4 to raczej trudno o dobrą plastykę. Chociaż przy C55-250 można by zastosować długą ogniskową ale na dłuższą metę dość uciążliwe rozwiązanie

Komentarz

Pracuję...