Zdjecia w IR

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Shadow
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 1572

Zamieszczone przez Marylka
    Jeżeli kupisz nakręcany filtr to jest trochę więcej pracy przy nim. Najpierw musisz złapać kadr, ręcznie wyostrzyć i dopiero nakręcić filtr i dopiero pstryk. Miałam E-300 + Hoya r72 całkiem nieżle wychodziło

http://plfoto.com/1207674/zdjecie.html
    Całą galerię masz ekstra. A im nowsze tym jeszcze doskonalsze

Komentarz

• Marylka
      Coś już napisał
      • 2007
      • 97

A dziękować dziękować :smile: Twoja także jest fajna, lubię takie kolory
      Canon RP + RF 24-240mm, Canon 6D, 40D, Sigma 10-20mm, EF 50mm f/1.8 II, EF 24-105 mm f/4L, EF 70-200mm f/4 IS

Komentarz

• Shadow
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 1572

Zamieszczone przez Marylka
        A dziękować dziękować :smile: Twoja także jest fajna, lubię takie kolory
        Również, dziekuję

Komentarz

• bio5
          • 2007
          • 13

Czyli reasumując, w Canonie 30D bez wyjmowania filtra mechanicznie da sie robić IR z filtrem pod warunkiem, że na długich czasach??
          AdrianMatusik
          DigArt

C30D | 12-24 | 24-85 | 80-200 | 100-400 | EX430 | 55 | 50 |

Komentarz

• Marylka
            Coś już napisał
            • 2007
            • 97

Na pewno da rade C30D, tylko trzeba długich czasów.
            http://www.flickr.com/photos/11593436@N00/232649446
            Canon RP + RF 24-240mm, Canon 6D, 40D, Sigma 10-20mm, EF 50mm f/1.8 II, EF 24-105 mm f/4L, EF 70-200mm f/4 IS

Komentarz

• GOOFY
              Dopiero zaczyna
              • 2008
              • 34

Odświeżę trochę temat,zastanawiam się na filtrem ir,mam 30d czy to wogóle ma szanse zadziałać czy bez demontażu filtra z matrycy sie nie obejdzie?Robił ktoś z Was zdjecia ir 30d??

Komentarz

• sniper88
                Pełne uzależnienie
                • 2007
                • 1156

Goofy: przeciez umiesz czytac....popatrz na pierwszy post nad swoim
                WWW | 500px | IG
                Semper in altum

Komentarz

• Goomis
                  Pełne uzależnienie
                  • 2006
                  • 1893

A w ogóle z własnego doświadczenia wiem, że nie wystarczy tylko pstryk i juz koniec. Trzeba po założeniu filtra ustawic Balans bieli na to co ma byc białe(ręcznie oczywiście). Dodatkowo zauważyłem, że ostrośc się zmienia tylko teraz nie pamiętam jak dokładnie czy trzeba przeostrzac czy nie do ostrzac... No i jak chcesz obrabiac na kolor to potem zabawa w channel mixerze. Najpopularniejszy efekt jest taki, że niebo i woda są niebieskie. W tym celu trzeba "zamienic" czerwony z niebieskim.(w red red na 0 blue na 100 a w blue blue na 0 i red na 100 - mam nadzieję, że się nie pomyliłem bo późno jest :-P )
                  5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Komentarz

• bedart

Z filtrem IR trzeba 'ostrzyc' troszkę przed punktem ostrości znalezionym w świetle widzialnym (np. gdy rzeczywista odległość od przedmiotu wynosi 10m, trzeba ustawić 9.5). Oczywiście nie ma na to wzoru/reguły i te 10->9.5 to tylko przykład. Zostają więc 3 opcje: 1) ostrzenie w Vis, manualne 'niedostrzenie', zakladanie filtra i pstryk, 2) duża głębia ostrości, 3) metoda prób i błędów.

Komentarz

• michalab
                      Pełne uzależnienie
                      • 2006
                      • 1580

Niektóre obiektywy (chyba tylko stałki, manulane chyba w większości mają) mają wskaźnik o ile przesunąć ostrość - czerwoną kropkę.
                      Zapraszam

Komentarz

• krzysiek187
                        Coś już napisał
                        • 2008
                        • 60

Zamieszczone przez Goomis
                        A w ogóle z własnego doświadczenia wiem, że nie wystarczy tylko pstryk i juz koniec. Trzeba po założeniu filtra ustawic Balans bieli na to co ma byc białe(ręcznie oczywiście). \
                        chodzi mi o to ustawiania balansu recznie, jak to zrobic?
                        ustawiam na custom i juz?
                        30D | Canon 10-22 | Canon 100 macro | Canon 28-135 | Helios 52 | jakis Manfrotto sie znajdzie |

majne zdjecisza

Komentarz

• Keto_dg
                          • 2011
                          • 2

szukasz ładnie zgolonej zielonej trwki w słoneczny dzień i robisz fotę z założonym filtrem IR

potem pokazujesz aparatowi wzór bieli czyli fotnietą zieloną trawkę

zdjęcia wyjściowe powinny mieć bursztynowe barwy (niebo ciemne bursztynowe) zieleń i chmury winny być w odcieniach bieli

Potem zostaje tylko zabawa kanalami na Fotoshopie

Powodzenia
                          --------------------------------------------

EOS 50D / Tamcio 2.8 17-50 / samyang 8mm / 50 1,8
                          EOS 10D after IR conversion

Komentarz

Pracuję...