Wedding photojournalist

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • shutterblade
    Dopiero zaczyna
    • 2009
    • 33

nie, to nadal fotograf naświetlający 2 negatywy (nie zrozumiałeś mnie)

Komentarz

• pank
      Pełne uzależnienie
      • 2008
      • 1502

Ale wywoływaczką nie połączysz 2 rawów, fotoszopem tak.
      Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący

Komentarz

• SirDuncan
        Bywalec
        • 2007
        • 122

Zamieszczone przez shutterblade
        Może trochę odbiegam od tematu i rozpoczynam wątek filozoficzny ale dla mnie "" to przede wszystkim zdjęcie zrobione z poziomu aparatu (po to są chyba ustawienia) czyli odpowiedni dobór poszczególnych parametrów ...
        a jpg prosto z puszki, to zdjecie czy grafika? no bo jakies tam procesowanie ma miejsce - przez automat, ale zawsze...

gdzies juz to kiedys pisalem i napisze jeszcze raz:
        obrobka zdjec jest jak makijaz u kobiet - ma wydobywac urode, a nie ja tworzyc! Najlepszy jest na pierwszy rzut oka nie widoczny. Jednoczesnie nalezy pamietac, ze kobieta ktora wiekszosc okresliloby jako 'ladna' w 99% przypadkow jest umalowana ;-)
        5D mkII, 20D, C17-40/4L, C24-105/4L, C70-200/4L, C50/1.4, 580EX, 580EXII, A70+WP-DC700

Komentarz

• laur
          Bywalec
          • 2006
          • 144

A jeżeli podczas robienia zdjęć aparat umożliwia dodanie jakiś efektów, to jest wtedy zdjęcie czy fotografia? Przecież ten efekt jest juz wytworzony przez prgram, tyle tylko że jest akurat w aparacie a nie w komputerze... tutaj mamy tylko jedno wyjście (dla ekstremalistów) zdjęcia z cyfrowych apratów są już wyłącznie grafikami :-)
          Kilka moich zdjęć: http://www.fotoik.pl/index.php?akcja=autor&rid=2951
          Moja galeria: http://laur.ovh.org/

Komentarz

• Sergiusz
            Pełne uzależnienie
            • 2008
            • 2708

Kiedyś w analogowych czasach nazywało się to wsteczna albo tylna projekcja ( projektor był z przodu a ekran z tyłu jako tło ) i kosztowało kilka tysięcy $. Nie muszę dodawać, że ze względu na odpustowy charakter najbardziej było popularne w amerykańskich marketach. Zdjęcie dziecka na księżycu i zakochani pod wieżą w Paryżu to zdjęcia, które cieszyły się największą popularnością. Specjalny projektor wyświetlał obraz tła z diapozytywu i te ostatnie chyba się kupowało oddzielnie. Ale pomimo ceny i skomplikowania systemu zdjęcie robiło się z „palca” i dodatkowa obróbka była zbędna.
            Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Komentarz

• shutterblade
              Dopiero zaczyna
              • 2009
              • 33

Zamieszczone przez Sergiusz
              Kiedyś w analogowych czasach nazywało się to wsteczna albo tylna projekcja ( był z przodu a z tyłu jako tło ) i kosztowało kilka tysięcy $. Nie muszę dodawać, że ze względu na odpustowy charakter najbardziej było popularne w amerykańskich marketach. Zdjęcie dziecka na księżycu i zakochani pod wieżą w Paryżu to zdjęcia, które cieszyły się największą popularnością. Specjalny wyświetlał obraz tła z diapozytywu i te ostatnie chyba się kupowało oddzielnie. Ale pomimo ceny i skomplikowania systemu zdjęcie robiło się z „palca” i dodatkowa obróbka była zbędna.
              No właśnie - taka jest brutalna prawda - chwalimy to, co się dobrze sprzedaje jednocześnie odrzucając/zapominając o samej idei ...

Przedstawiony przez Ciebie przykład to popularnie zwany "KICZ", podobnie jest z OBRAZAMI przesadnie i nienaturalnie przerabianych w programach do edycji zdjęć.
              Ostatnio edytowany przez shutterblade; 26517. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• Sergiusz
                Pełne uzależnienie
                • 2008
                • 2708

Nie chciałem tego tak dosłownie nazywać. Ale widać taka światowa moda na sklejanki nie przemija skoro takie coś akceptuje Wedding coś tam.
                Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Komentarz

• shutterblade
                  Dopiero zaczyna
                  • 2009
                  • 33

Każdy produkt ma swojego klienta

Komentarz

• pank
                    Pełne uzależnienie
                    • 2008
                    • 1502

A jaka jest owa idea o której zapominamy?
                    Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący

Komentarz

• himi
                      Zablokowany
                      • 2006
                      • 2638

Nie mam pytań. Państwo Ł. ciskają mną o podłogę

Komentarz

• shutterblade
                        Dopiero zaczyna
                        • 2009
                        • 33

idea fotografa - idea człowieka, który robiąc zdjęcia dąży do osiągnięcia bezpośredniego ideału

Komentarz

• pank
                          Pełne uzależnienie
                          • 2008
                          • 1502

A tym ideałem jest? I przy okazji prosił bym też definicję ideału pośredniego, jeżeli można.

Komentarz

• shutterblade
                            Dopiero zaczyna
                            • 2009
                            • 33

ideałem jest zdjęcie, które nie musi być poddane dalszej obróbce

ideał pośredni ??? - użyłem złego określenia (bezpośredni)

Komentarz

• pank
                              Pełne uzależnienie
                              • 2008
                              • 1502

Nie ma czegoś takiego jak zdjęcie bez obróbki. Aparat to nie pudełko z dziurką. Abstrahując od tego, zawsze mi się wydawało że fotografia to przedstawienie, a co się dzieje między przedstawiającym a odbiorcą jest bosko nie istotne, ważne jest jaki efekt osiągniemy u oglądającego a nie czy użyliśmy fotoszopa czy założyliśmy filtr polaryzacyjny. Efekt końcowy będzie ten sam więc co to za różnica?

Komentarz

• shutterblade
                                Dopiero zaczyna
                                • 2009
                                • 33

Zamieszczone przez pank
                                Nie ma czegoś takiego jak zdjęcie bez obróbki. Aparat to nie pudełko z dziurką. Abstrahując od tego, zawsze mi się wydawało że to przedstawienie, a co się dzieje między przedstawiającym a odbiorcą jest bosko nie istotne, ważne jest jaki efekt osiągniemy u oglądającego a nie czy użyliśmy fotoszopa czy założyliśmy filtr polaryzacyjny. Efekt końcowy będzie ten sam więc co to za różnica?
                                O czym myślisz naciskając spust migawki?

O odpowiednio dobranych parametrach czy o tym jak obrobisz materiał w PS-ie?

Komentarz

Pracuję...