Dopalanie RAWów w postprocessie a ISO

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • micles
    Zablokowany
    • 2006
    • 4359

Dopalanie RAWów w postprocessie a ISO

Wiem, że mogło gdzieś kiedyś być, ale nie umiem wymyśleć keywordów do zapytania w google.

Sytuacja : ustawiamy na sztywno czas i przesłonę. Robimy jedno zdjęcie poprawnie naświetlone na przykład na iso1600, oraz drugie na 400. Wywołujemy oba zdjęcia, pierwsze na 0EV, drugie na +2EV. Które będzie "gorsze"? (szum, przepały, niedopały, rozpiętość tonalna)
  • orlen.ownlog.com
    Bywalec
    • 2008
    • 121

nie mozesz po prostu sprawdzic co ci bedzie bardziej odpowiadało ?
    i chyba oczywiste ze wyciagane 400 bedzie gorsze pod wzgledem szczegółów....bedzie po prostu duuuzo plam
    ochajtajsie

Komentarz

• micles
      Zablokowany
      • 2006
      • 4359

Chciałem zaoszczędzić sobie chwilę cennego aktualnie czasu, bo pewnie takie próby zostały już kiedyś poczynione, a ich rezultaty opublikowane na CB. Nie umiem po prostu wymyśleć frazy, której użycie dałoby jakieś wyniki w wyszukiwarce...

Komentarz

• Conrado5
        Zablokowany
        • 2007
        • 36

hehehe...ciekawie to sobie wymyśliłeś...masz swoje body to sprawdź to sam... raczej wątpię żeby ktoś takie "testy" robił na każdym body i zamieszczał to w necie żebyś Ty znalazł zdjęcia zrobione takim body jak Ty...
        Szkoda czasu??
        Przecież szukanie tego więcej Ci zajmie niż sprawdzenie osobiście...nie rozumiem Cię...

Komentarz

• Mellan
          Pełne uzależnienie
          • 2007
          • 1851

Leniuch
          Wyższe iso zmniejsza zakres tonalny, ale niedoświetlenie i wyciąganie w niższym to zapewne zniweluje.
          C-F-K - forever

Komentarz

• xpressive
            Coś już napisał
            • 2009
            • 79

Ja bym powiedzial ze to zalezy od poniejszego postprocessingu. W kolorze gorsze bedzie zapewne wyciagane. Poza tym w praktyce wyszloby ponad 2. W BW lepsze byloby iso 400 i wyciaganie, kolor 1600 0 ev. Tak przynajmniej mi sie wydaje
            5dII, 30d, 20d, parę l, pws II plus, st-e2 i kompletny brak czasu... i tak naprawdę dopiero zaczynam.
            http://www.flickr.com/photos/piotrpawlowski/

Komentarz

• robgr85
              Pełne uzależnienie
              • 2007
              • 1719

Ja się nad czymś takim jeszcze nie zastanawiałem, ale pytanie fajne. Pewnie sobie kiedyś zrobię taki test z fotografią ściany [cóż, pierwszy raz wydaje mi się że jakaś ceglana ściana mogłaby się przydać ;]) i porównaniem. Pewnie wyjdzie tak jak pisze xpressive... Kiedy to samemu sprawdzę... w sumie to nie wiem, ale na blogu opiszę, bo pytanie powaznie zaciekawiło mnie ;]
              Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Komentarz

• micles
                Zablokowany
                • 2006
                • 4359

Zamieszczone przez robgr85
                pytanie powaznie zaciekawiło mnie ;]
                No mnie też, bo jak wrzuciłem do LR rawy podobnego zdjęcia tyle że różniącego się o trzy EV w iso i jeden EV w czasie i wywołałem je tak żeby było akurat. Rezultaty były różne, ale i warunki mogły się różnić, no i ta różnica 1EV w czasie. Trzebaby zrobić jakiś teścik. Myślę, że ściana jest najgorszym obiektem do prób. Ja raczej kombinowałbym z jakąś sceną z dużą rozpiętością tonalną coby zobaczyć jak wyglądają szumy w cieniach i jak bardzo można uratować jasności z obu zdjęć. Zatem jeżeli nikt takich prób nie czynił, to pewnie sam jedną dokonam.
                Ostatnio edytowany przez micles; 8127.

Komentarz

• Mellan
                  Pełne uzależnienie
                  • 2007
                  • 1851

Moja wczorajsza wypowiedź wydaje się być niefortunnie sformułowana. Chodziło mi, że zapewne przewagę niższego iso nad wyższym zniweluje wyciąganie i wyjdzie na mniej więcej to samo.
                  Zastanawiałem się dziś chwilę na ten temat. Też jestem leniwy i nie chce mi się porównywać , ale jakie byłyby korzyści z wyższych iso gdyby ten sam, albo lepszy (teoretycznie) efekt można by było uzyskać z wyciągania? W sytuacji dużego niedoświetlenia wydaje się być sensowniejsze chyba użycie wyższego iso i odszumienie niż walka z wyciąganiem.
                  C-F-K - forever

Komentarz

• micles
                    Zablokowany
                    • 2006
                    • 4359

No ale tak w zasadzie to co to jest iso w aparatach cyfrowych? Czy aby po prostu dSLR nie ma sztywnej czułości matrycy, a zmiany w iso to tylko przeliczenia cyfrowe?

Komentarz

• wojkij
                      Pełne uzależnienie
                      • 2007
                      • 1915

Wyższe iso to zwiększone napięcie na matrycy - cyfrowo przeliczane są tylko wartości pośrednie.

Jestem niemal pewien że wyciągane będzie gorsze od "natywnego".
                      www.kwapisz.org

Komentarz

• Tezet-gdynia
                        Pełne uzależnienie
                        • 2008
                        • 1283

to moze male porownanie ? Zdjecia full res. ponad 5mb kazde

http://wyslijto.pl/plik/mpwfbdigcw - plik numer 1
                        http://wyslijto.pl/plik/z78ft7osys - plik numer 2

Jeden jest 400 + 2EV + WB=7K
                        Drugi jest 1600 + 0EV + WB=7K

Reszta ustawien: wszystko na zero, ostrosc na 5.

Ktos rozpozna ktory jest ktory ?? Exif raczej usuniety z obu

Z nudow moge zrobic inne sceny ;P jakies ciemniejsze, jasniejsze ;P jak bedzie trzeba
                        Ostatnio edytowany przez Tezet-gdynia; 15198.
                        www.tomasz-lis.pl

Komentarz

• quail
                          Początki nałogu
                          • 2008
                          • 400

Zamieszczone przez wojkij
                          Wyższe iso to zwiększone napięcie na matrycy - cyfrowo przeliczane są tylko wartości pośrednie.

Jestem niemal pewien że wyciągane będzie gorsze od "natywnego".
                          Dokładnie tak. Zwiększone ISO to zwiększone wzmocnienie sygnału z matrycy, ale wcześniej niż na wyjściu. A więc możnaby się spodziewać gorszego rezultatu podczas wyciągania.
                          W przeciwnym przypadku kto robiłby w wyższym ISO niż 100?

Komentarz

• 0wc4
                            Dopiero zaczyna
                            • 2009
                            • 26

Rezultat jest gorszy. Ostatni DFV o tym mówi, w parę stron jest ładnie wyjaśnione.
                            Ogólnie rzecz biorąc, z tego co pamiętam, to przy iso xxxxx aparat krzesze co się tylko da z tych ledwości światła, które dostaje, natomiast przy hi iso i/lub podbijaniu w rawach, krzesze z niczego, więc jest taki algorytm, którym ogląda pixele po bokach i uznaje, że dany, przeczerniony pixel także taki jest. Po czym idzie do następnej linii i ogląda te przeczernione, rozjaśnione pixele i znowu myśli, jak ten kolor zinterpretować by wyszedł naturalnie.
                            Efekty są czasem widoczne czasem nie, ale podbijanie softem, to należy robić, jak ktoś uczulony na szum lub jak, ee... ktoś mu zmienił jasność lcd w aparacie na +125
                            D 400D + kit,50/1.8+70-210/4 & Praktica LLC 35/2+50/1.8+80/1.8 & dalmierzowy Kiev 53/2
                            (czyli - w sporej części - foto-spadek)
                            Nie znam się, ale nadrabiam entuzjazmem.

Komentarz

• quail
                              Początki nałogu
                              • 2008
                              • 400

Zamieszczone przez 0wc4
                              ee... ktoś mu zmienił jasność lcd w aparacie na +125
                              :-)
                              Jak ktoś nie patrzy na histogram, to później musi wyciągać...

Komentarz

Pracuję...