Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Byłem dzisiaj (pierwszy raz) na zajęciach z fotografii studyjnej. Było nas tam kilka osób większość z Nikonami ale tylko Canonowcy mieli problemy - zdjęcia przy których wyzwalaliśmy błysk lamp studyjnych lampami wbudowanymi lub zewnętrznymi w trybie auto (380EX i 420EX) nie synchronizowały się z błyskami lamp w studio. Ustawienia mieliśmy takie jak wszyscy (manual, np. f/11 i 1/125). Efekt był taki, że nasze zdjęcia były ciemne - lampy nie błyskały w momencie kiedy nasze canony robiły zdjęcia. Jeden z nas miał 580EX II ustawioną w trybie manual i jemu wszystko działało jak w Nikonie. Nikonowcy mieli w menu ustawione ręcznie czas synchronizacji lampy na 1/125 - u nas takiego ustawienia nie było. Jedynym ratunkiem bylo wyzwalanie lamp przez radio ale to było niezbyt wygodne bo radio było tylko jedno...
Czy ktoś wie co spowodowało problem i jak można go ominąć? Najlepiej byłoby wyzwalać fotocele z naszych zewnętrznych lamp. Szukałem trochę w necie ale nie znalazłem nic przydatnego... Aha mam 40D.
Czy ktoś wie co spowodowało problem i jak można go ominąć? Najlepiej byłoby wyzwalać fotocele z naszych zewnętrznych lamp. Szukałem trochę w necie ale nie znalazłem nic przydatnego... Aha mam 40D.
Tak - przedbłysk pomiarowy E-TTL - sprawa omówiona milion razy którą prowadzący jakiekolwiek zajęcia z fotografii studyjnej powinien znać i od razu podać prawidłową odpowiedź.... A rozwiązania już podałeś - lampa zewnętrzna w trybie M lub radio.
Ewentualnie FEL ale to porażka...
Jesli nie masz zewnetrznej lampy to tylko * Cię ratuje Po każdorazowej zmianie parametrow (przeslona lub czas) musisz wyzwolic blys pomiarowy wciskajac * na puszce, potem lampa bedzie juz pieknie synchronizowala, tzn. nie bedzie przedblysku. Jesli natomiast masz zewn. lampe to tak jak wspomnial krzychu, tryb manual i wszystko bedzie cacy
Łukasz Chyrek canonowe puszki cyfrowe, szkła normalne, L'ki , stałki, filtry... i statyw też, wielka torba, plecak, speedlite'y, jakies zmiękczacze światła... no i jeszcze ściereczkę, pędzelek i wielką gruchę z apteki mam...
chyrek - mam zewnętrzną ale niestety nie da się*w niej ustawić trybu manual
A mogłem poczytać o tym wcześniej...
Dzięki wszystkim za pomoc!
albo lampa w tryb manual albo *. Jesli nie masz manuala w lampie to lepiej w ogole ja zdejmij z sanek. Naklej cos ciemnego na lampe wbudowana tak aby wydobywajacy sie blysk byl minimalny. Przyceluj ladnie w modelke, wyostrz, wcisnij * i poleci przedblysk. Potem juz mozesz normalnie robic fotki z pelna synchronizacja, bo lampa bedzie chodzila na jeden blysk. Dopoki oczywiscie nie zmienisz parametrow, czy to przyslony czy migawki.
Łukasz Chyrek canonowe puszki cyfrowe, szkła normalne, L'ki , stałki, filtry... i statyw też, wielka torba, plecak, speedlite'y, jakies zmiękczacze światła... no i jeszcze ściereczkę, pędzelek i wielką gruchę z apteki mam...
Przyceluj ladnie w modelke, wyostrz, wcisnij * i poleci przedblysk. Potem juz mozesz normalnie robic fotki z pelna synchronizacja, bo lampa bedzie chodzila na jeden blysk. Dopoki oczywiscie nie zmienisz parametrow, czy to przyslony czy migawki.
? A dlaczego to niby ??? Za każdym razem będzie błyskała dwa razy bo FEL działa tylko na najbliższą ekspozycję (zresztą bez sensu by było gdyby było inaczej)....
? A dlaczego to niby ??? Za każdym razem będzie błyskała dwa razy bo FEL działa tylko na najbliższą ekspozycję (zresztą bez sensu by było gdyby było inaczej)....
to moze moja leciwa dziesiatka ma jakas wade, bo pamieta ekspozycje do momentu zmiany nastaw w aparacie... jutro sprawdze to z 50. Dawno juz tak nie robilem bo wyzwalam radiowo
Z zewnętrzną lampą (nie każdą ale jednak) można to zrobić jeszcze inaczej. Mozna zejść do czasów rzedu 1/4000 s. Samo przejscie w tryb manualny nic nie da. Trzeba jeszcze co nieco przestawić. Szczegóły omawia film z załączonego linku. U mnie na Elinchromie to działa, na Walimexie także. A oto obiecany link http://www.youtube.com/watch?v=LjOK2FK0Izs
Canon 1d mark IIN | Canon EOS 5D | Canon EF 85 mm f/1,2 mkII | Canon 24-70/2.8 | Canon 70-200/2.8 IS |CANON EF 100-400 mm f/4.5-5.6 IS USM | Canon 100 mm f/2,8 MACRO USM | 2 x Canon SPEEDLITE 580EX | Trochę studyjnych błyskaczy Elinchroma i innego szpeju Canon G10
Komentarz