Canon w studio - problem z czasem synchronizacji

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • cayco
    • 2009
    • 6

Canon w studio - problem z czasem synchronizacji

Witam!

Byłem dzisiaj (pierwszy raz) na zajęciach z fotografii studyjnej. Było nas tam kilka osób większość z Nikonami ale tylko Canonowcy mieli problemy - zdjęcia przy których wyzwalaliśmy błysk lamp studyjnych lampami wbudowanymi lub zewnętrznymi w trybie auto (380EX i 420EX) nie synchronizowały się z błyskami lamp w studio. Ustawienia mieliśmy takie jak wszyscy (manual, np. f/11 i 1/125). Efekt był taki, że nasze zdjęcia były ciemne - lampy nie błyskały w momencie kiedy nasze canony robiły zdjęcia. Jeden z nas miał 580EX II ustawioną w trybie manual i jemu wszystko działało jak w Nikonie. Nikonowcy mieli w menu ustawione ręcznie czas synchronizacji lampy na 1/125 - u nas takiego ustawienia nie było. Jedynym ratunkiem bylo wyzwalanie lamp przez radio ale to było niezbyt wygodne bo radio było tylko jedno...

Czy ktoś wie co spowodowało problem i jak można go ominąć? Najlepiej byłoby wyzwalać fotocele z naszych zewnętrznych lamp. Szukałem trochę w necie ale nie znalazłem nic przydatnego... Aha mam 40D.
  • Krzychu
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 3611

Zamieszczone przez cayco

Czy ktoś wie co spowodowało problem i jak można go ominąć? Najlepiej byłoby wyzwalać fotocele z naszych zewnętrznych lamp. Szukałem trochę w necie ale nie znalazłem nic przydatnego... Aha mam 40D.
    Tak - przedbłysk pomiarowy E-TTL - sprawa omówiona milion razy którą prowadzący jakiekolwiek zajęcia z fotografii studyjnej powinien znać i od razu podać prawidłową odpowiedź.... A rozwiązania już podałeś - lampa zewnętrzna w trybie M lub radio.
    Ewentualnie FEL ale to porażka...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Komentarz

• cayco
      • 2009
      • 6

Dzięki Krzychu! Widocznie muszę jeszcze poszperać

Komentarz

• chyrek
        Bywalec
        • 2005
        • 209

Jesli nie masz zewnetrznej lampy to tylko * Cię ratuje Po każdorazowej zmianie parametrow (przeslona lub czas) musisz wyzwolic blys pomiarowy wciskajac * na puszce, potem lampa bedzie juz pieknie synchronizowala, tzn. nie bedzie przedblysku. Jesli natomiast masz zewn. lampe to tak jak wspomnial krzychu, tryb manual i wszystko bedzie cacy
        Łukasz Chyrek
        canonowe puszki cyfrowe, szkła normalne, L'ki , stałki, filtry... i statyw też, wielka torba, plecak, speedlite'y, jakies zmiękczacze światła... no i jeszcze ściereczkę, pędzelek i wielką gruchę z apteki mam...

Mój fotoblog www.chyrek.com.pl

Komentarz

• Szczur88
          Początki nałogu
          • 2008
          • 384

Ew tryb "na drugi błysk", wiele lamp studyjnych taki ma (na pewno Elfo, na pewno Elinchrom)
          www.t-jack.pl
          Sprzęt: 5D mk II, 30D, 17-40/4L USM, 85/1,8 USM, 50/1,2L USM, 100/2,8L Macro, 135/2L USM, 2x580EX II, 6x430EX II, 2x430EX, Pocket Wizard Transcivers, lampy studyjne Bowens + akcesoria.

Komentarz

• cayco
            • 2009
            • 6

chyrek - mam zewnętrzną ale niestety nie da się*w niej ustawić trybu manual

A mogłem poczytać o tym wcześniej...

Dzięki wszystkim za pomoc!

Komentarz

• chyrek
              Bywalec
              • 2005
              • 209

Zamieszczone przez cayco
              chyrek - mam zewnętrzną ale niestety nie da się*w niej ustawić trybu manual

A mogłem poczytać o tym wcześniej...

Dzięki wszystkim za pomoc!
              albo lampa w tryb manual albo *. Jesli nie masz manuala w lampie to lepiej w ogole ja zdejmij z sanek. Naklej cos ciemnego na lampe wbudowana tak aby wydobywajacy sie blysk byl minimalny. Przyceluj ladnie w modelke, wyostrz, wcisnij * i poleci przedblysk. Potem juz mozesz normalnie robic fotki z pelna synchronizacja, bo lampa bedzie chodzila na jeden blysk. Dopoki oczywiscie nie zmienisz parametrow, czy to przyslony czy migawki.
              Łukasz Chyrek
              canonowe puszki cyfrowe, szkła normalne, L'ki , stałki, filtry... i statyw też, wielka torba, plecak, speedlite'y, jakies zmiękczacze światła... no i jeszcze ściereczkę, pędzelek i wielką gruchę z apteki mam...

Komentarz

• Krzychu
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 3611

Zamieszczone przez chyrek
                Przyceluj ladnie w modelke, wyostrz, wcisnij * i poleci przedblysk. Potem juz mozesz normalnie robic fotki z pelna synchronizacja, bo lampa bedzie chodzila na jeden blysk. Dopoki oczywiscie nie zmienisz parametrow, czy to przyslony czy migawki.
                ? A dlaczego to niby ??? Za każdym razem będzie błyskała dwa razy bo FEL działa tylko na najbliższą ekspozycję (zresztą bez sensu by było gdyby było inaczej)....
                Pozdrowienia,
                KZ
                KZ Aviation Photography

Komentarz

• chyrek
                  Bywalec
                  • 2005
                  • 209

Zamieszczone przez Krzychu
                  ? A dlaczego to niby ??? Za każdym razem będzie błyskała dwa razy bo FEL działa tylko na najbliższą ekspozycję (zresztą bez sensu by było gdyby było inaczej)....
                  to moze moja leciwa dziesiatka ma jakas wade, bo pamieta ekspozycje do momentu zmiany nastaw w aparacie... jutro sprawdze to z 50. Dawno juz tak nie robilem bo wyzwalam radiowo
                  Łukasz Chyrek

Komentarz

• diverek
                    Dopiero zaczyna
                    • 2006
                    • 17

Z zewnętrzną lampą (nie każdą ale jednak) można to zrobić jeszcze inaczej. Mozna zejść do czasów rzedu 1/4000 s. Samo przejscie w tryb manualny nic nie da. Trzeba jeszcze co nieco przestawić. Szczegóły omawia film z załączonego linku. U mnie na Elinchromie to działa, na Walimexie także. A oto obiecany link http://www.youtube.com/watch?v=LjOK2FK0Izs
                    Canon 1d mark IIN | Canon EOS 5D | Canon EF 85 mm f/1,2 mkII | Canon 24-70/2.8 | Canon 70-200/2.8 IS |CANON EF 100-400 mm f/4.5-5.6 IS USM | Canon 100 mm f/2,8 MACRO USM | 2 x Canon SPEEDLITE 580EX | Trochę studyjnych błyskaczy Elinchroma i innego szpeju
                    Canon G10

Komentarz

Pracuję...