Zdjecia CZ/B

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Niedzwiedz
    Uzależniony
    • 2004
    • 578

Zdjecia CZ/B

Kto z szanownych grupowiczów nauczy jak ładnie konwertowac zdjecia kolorowe w ładne CZ/B za pomoca Fotoszopa ?
    aparat d30
    tez z automatu mi sie nie podobaja czasami fajnie wychodza te z kanałów RBG ale do ludzi troche sie to nie nadaje
    www.mariuszspruch.pl - fotografie ślubne
    www.mariuszspruch.blogspot.com - fotoblog
  • Vitez
    zło konieczne
    • 2004
    • 19804

1. Otworzyć kolorowy plik w Photoshopie

2. Utworzyć nową warstwę poleceniem:
    Layer - New Adjustment Layer - Hue/Saturation
    nazwać warstwę "Filtr", zmienić tryb (Mode) na "Color" - OK
    pokazuje sie okno dopasowania Hue/Saturation - na razi enic nie zmieniać -
    ponownie OK

3. Utworzyć kolejną warstwę poleceniem:
    nazwać warstwę "Film" - OK
    pokazuje się okno dopasowania Hue/Saturation - zmniejszyć Saturację do 0 -
    OK

4. Wracamy na warstwę "Filtr" - i manipulujemy suwakami "Hue" i "Saturation"
    (w
    kanale "Master" lub w poszczególnych kanałach kolorystycznych (Red, Yellow
    itd)
    5. Można też wrócić na warstwę "Background" - i manipulować poleceniam
    "Levels"
    (poziomy) lub "Curves" (krzywe tonalne)

Komentarz

• hazan
      Zasłużeni
      • 2004
      • 1719

Zamieszczone przez Vitez
      1. Otworzyć kolorowy plik w Photoshopie

2. Utworzyć nową warstwę poleceniem:
      nazwać warstwę "Filtr", zmienić tryb (Mode) na "Color" - OK
      pokazuje sie okno dopasowania Hue/Saturation - na razi enic nie zmieniać -
      ponownie OK

3. Utworzyć kolejną warstwę poleceniem:
      nazwać warstwę "Film" - OK
      pokazuje się okno dopasowania Hue/Saturation - zmniejszyć Saturację do 0 -
      OK

4. Wracamy na warstwę "Filtr" - i manipulujemy suwakami "Hue" i "Saturation"
      (w
      kanale "Master" lub w poszczególnych kanałach kolorystycznych (Red, Yellow
      itd)
      5. Można też wrócić na warstwę "Background" - i manipulować poleceniam
      "Levels"
      (poziomy) lub "Curves" (krzywe tonalne)

Jeszcze jakbys jakis przyklad zdjecia z koloru na b/w przerobione podrzucił to było by super.

Ps. Troche to skomplikowane jak na przerobioenie zdjecia na czarnobiałe- troche sie na tym nie znam ale czy efekt takich przerobek jest duzo lepszy niz zrobienie tego przez standardowa opcje ?
      Pozdrawiam
      Hazan
      Canon-board.info www.pytamy.pl

Komentarz

• DariuszM
        Coś już napisał
        • 2004
        • 94

troche łatwiej można też to zrobić korzystając z filtra Digital Imaging Factory - Convert to B&W PRO
        Canon 10D, EF 50mm 1.8, EF 28-135 IS, EF 70-210mm 3.5-4.5 EF-S 18-55mm, SpeedLite 550EX, Lander L830, Jeep Bag
        "...professionals only have a bigger trashcan."

Komentarz

• Vitez
          zło konieczne
          • 2004
          • 19804

Zamieszczone przez hazan
          Jeszcze jakbys jakis przyklad zdjecia z koloru na b/w przerobione podrzucił to było by super.
          Musialbym specjalnie zrobic bo rzadko na BW przerabiam... zobaczymy co da sie zrobic

czy efekt takich przerobek jest duzo lepszy niz zrobienie tego przez standardowa opcje ?
          Sprecyzuj "standardowe opcje" ?
          Poza tym - tak, ogolnie mowiac duzo lepszy. Opcja taka jak przelaczenie w Grayscale daje plaskie, szare, niekontrastowe zdjecie... niezbyt ladne. Opcja taka jak przelaczenie na Monochrome w Channel Mixerze (kiedys ja stosowalem) ma tendencje do przypalania zdjecia.
          Wniosek jest taki ze zadna standardowa opcja na zasadzie "jeden klik i BW gotowe" (nie liczac dodatkow takich jak pluginy, filtry) nie da dobrego efektu - trzeba sie troche pobawic by wyciagnac ladne kontrasty itp.

Komentarz

• krisBM

Powiem wam, że ściągnołem sobie Digital Imaging Factory - Convert to B&W PRO i daje on naprawde ciekawe efekty.

Komentarz

• Vitez
              zło konieczne
              • 2004
              • 19804

Zamieszczone przez krisBM
              Powiem wam, że ściągnołem sobie Digital Imaging Factory - Convert to B&W PRO i daje on naprawde ciekawe efekty.
              A jest darmowy?

Komentarz

• krisBM

jest darmowy do 30 dni...

Komentarz

• alahari
                  Początki nałogu
                  • 2004
                  • 343

W PS można to zrobić na 2 sposoby:

1. Obrazek>Tryb>Skala szarosci

2. Obrazek>Dopasuj>Usuń kolor..

Przy 1 sposobie zdjecie jest mniej kontrastowe, ale to mozna poprawić Nie da sie natomiast podbarwic juz obrazka (jest bowiem zapisany w trybie skali szarości). Po usunieciu koloru (2-gi sposób) jest wiekszy kontrast, można tez podbarwic fotke (np. posepiowac) za pomoca np. Balansu kolorów (z menu Dopasuj...).

Pozdrawiam

Ps. Nie wiem czemu Vitez tak skomplikował
                  Ps.2 Zdjecia robione od razu w skali szarości lepiej oddaja szczegóły. Zawsze je mozna podrasować w PS (np. kontrast)...
                  Canon G3 & Nikon D70

Komentarz

• Vitez
                    zło konieczne
                    • 2004
                    • 19804

Zamieszczone przez alahari
                    Ps. Nie wiem czemu Vitez tak skomplikował
                    Zrob na swoje dwa sposoby, potem na moj sposob bawiac sie suwaczkami dopasuj by ladnie wygladalo. nastepnie porownaj 3 obrazki.

Ps.2 Zdjecia robione od razu w skali szarości lepiej oddaja szczegóły.
                    Hm... subiektywnie sie nie zgodze.
                    Przerabianie na grayscale psuje szczegoly wg mnie. Zdjecie staje sie plaskie, blade, niekontrastowe i nawet podciagniecie kontrastu niewiele daje.
                    Zreszta probowalem juz w sumie chyba przynajmniej czterech sposobow przerobki zdjecia kolorowego na cz-b i... i dlatego przymierzam sie do kupna analoga i negatywow cz-b z ladnym ziarenkiem 8) . Moze zbyt wymagajacy jestem

Komentarz

• alahari
                      Początki nałogu
                      • 2004
                      • 343

Zamieszczone przez Vitez
                      Zrob na swoje dwa sposoby, potem na moj sposob bawiac sie suwaczkami dopasuj by ladnie wygladalo. nastepnie porownaj 3 obrazki.
                      Dobra, w wolnej chwili :wink:
                      Ale cos w swojej radzie pochrzaniłeś- zmniejszyć nasycenie do 0? - chyba do - 100??

Hm... subiektywnie sie nie zgodze.
                      Przerabianie na grayscale psuje szczegoly wg mnie. Zdjecie staje sie plaskie, blade, niekontrastowe i nawet podciagniecie kontrastu niewiele daje.
                      Zreszta probowalem juz w sumie chyba przynajmniej czterech sposobow przerobki zdjecia kolorowego na cz-b i... i dlatego przymierzam sie do kupna analoga i negatywow cz-b z ladnym ziarenkiem 8) . Moze zbyt wymagajacy jestem
                      No nie wiem, zawsze wiedziałam, ze tak jest jak napisałam Szczegóły- nie kontrasty- to miałam na myśli...
                      Canon G3 & Nikon D70

Komentarz

• Vitez
                        zło konieczne
                        • 2004
                        • 19804

Zamieszczone przez alahari
                        Ale cos w swojej radzie pochrzaniłeś- zmniejszyć nasycenie do 0? - chyba do - 100??
                        Zalezy od wersji Photoshopa. Instrukcja jest stara i nie moja.

Szczegóły- nie kontrasty- to miałam na myśli...
                        Uwazasz ze ilosc szczegolow widocznych na zdjeciu nie zalezy od kontrastowosci zdjecia? Grayscale jest plaskie i blade. Desaturacja i monochrome w channel mixer juz lepiej choc monochrome traci szczegoly w swietle (=przypala). Usunieciem koloru chyba sie nie bawilem...
                        Natomiast moja instrukcje nazwalbym "warstwowa desaturacja z poprawa kontrastu" 8) albo "enhanced desaturation using layers"

Komentarz

• alahari
                          Początki nałogu
                          • 2004
                          • 343

Juz sie nie bede sprzeczać :wink:
                          Ale: czy stosując moją metodę- usuniecie koloru i zabawa kontrastami/jasnosciami i ew. krzywymi nie da tego samego efektu? A mniej zachodu z tyloma warstwami...
                          Canon G3 & Nikon D70

Komentarz

• mroczny
                            Początki nałogu
                            • 2004
                            • 292

Ale: czy stosując moją metodę- usuniecie koloru i zabawa kontrastami/jasnosciami i ew. krzywymi nie da tego samego efektu? A mniej zachodu z tyloma warstwami...
                            Dać to się da, tylko wartswami lepsze efekty wychodzą. Warstwy to nowe odkrycie, kazdy ich używa <choć czasem niepotrzebnie>, ale ogólnie ładniej wychodzą no i można sobie pomazać czarnym i białym i wyciągać z fotek maską wiele inności
                            NO, not one of the First Ones,
                            I AM THE FIRST ONE !!!
                            PS G3\512MB Kingston\UV Hoya\POL King

Komentarz

• alahari
                              Początki nałogu
                              • 2004
                              • 343

Zamieszczone przez mroczny
                              Dać to się da, tylko wartswami lepsze efekty wychodzą. Warstwy to nowe odkrycie, kazdy ich używa <choć czasem niepotrzebnie>, ale ogólnie ładniej wychodzą no i można sobie pomazać czarnym i białym i wyciągać z fotek maską wiele inności
                              Mroczny, ja wiem, ze z warstawmi różne cuda można robić, ale w tym konkretnym przypadku (jak zamiana kolor na cz-b) różnicy raczej nie widzę Jeszcze bede sie przygladac, ale to dopiero po zaliczeniach 8)
                              Canon G3 & Nikon D70

Komentarz

Pracuję...