[pytanie] Szeregowiec Ryan - technika

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mate00sh
    Pełne uzależnienie
    • 2008
    • 1312

Zamieszczone przez piotrusb
    "- Jestem miłośnikiem starych filmów dokumentalnych. Zawsze ciekawiło mnie, dlaczego tamte wybuchy tak silnie zapadały w pamięć - jakby każdy kawałek rozsadzanego obiektu wylatywał w powietrze oddzielnie. Dzisiejsze eksplozje wyglądają jak piękne kwiaty. Janusz uważał, że różnica efektu tkwi w budowie starych kamer, które mają otwartą 45-stopniową przesłonę. Kompletnie rozmontowaliśmy więc kamerę Panaflex na wzór starej z lat 40. Udało się - nie było efektu zamazania, a każda klatka była jak strzał z karabinu maszynowego. Użyliśmy także własnej konstrukcji ekranu chroniącego obiektyw, dzięki czemu uzyskaliśmy efekt bryzgania krwi w stronę widza. Podczas kręcenia ja sam wylewałem z torebki krew prosto na przezroczystą osłonę obiektywu. Nie chciałem, żeby ten film przypominał obrazy wojenne Johna Wayne?a. Wszystko to zrobiliśmy przed wyjazdem na zdjęcia do Europy."
    Zamieszczone przez MMM
    "Szeregowiec Ryan" był nakręcony cyfrowo. W scenach ataku na umocnienia Wału Atlantyckiego widać momentami efekt "blooming" charakterystyczny dla starych matryc CCD.
    Coś chyba niezbyt cyfrowo. Poza tym polecam angielską Wikipedię, rozdział "Portraying history", ostatni akapit i zdanie:
    The cinematographer completed the overall effect by putting the negative through "Bleach-Bypass", an additional process that extracted more of the color

Komentarz

• bundy
      Uzależniony
      • 2006
      • 760

"Szergowiec Ryan" jest nakręcony tradycyjną kamerą (chyba Arriflex), a efekty uzyskane w filmie są zasługą użycia tzw. migawki o zmiennym kącie (w kamerach filmowych migawka jest obracającym się wycinkiem koła, a standardowo jest to 180 stopni). Kątem migawki operator może kontrolować rozmycie obrazu (motion blur). Kiedyś w tv sam Kamiński opowiadał o tym, właśnie na przykładzie Szeregowca Ryan'a. Reszta efektów to obróbka negatywu.
      1, czarne i białe szkiełka + worek gratów... ale chyba i tak nie umiem robić zdjęć...

Komentarz

• mate00sh
        Pełne uzależnienie
        • 2008
        • 1312

Panaflex. Rozmycie obrazu wynika po prostu z czasu naświetlania. To jest identyczne zagadnienie jak w lustrzankach (bo kamera filmowa to taka specyficzna lustrzanka), z tym, że migawka 'lustrzankowa' w kamerze by bardzo szybko umarła W kamerze filmowej lustro jest wirującym ze stałą szybkością krążkiem, który ma wyciętą regulowaną szczelinę. Zmiana wielkości tej szczeliny (jej kąta jak napisał bundy) powoduje zmianę czasu naświetlania.

Komentarz

• micles
          Zablokowany
          • 2006
          • 4359

Ostatni akapit odpowiada na nasze pytanie chyba w całości. Generalnie niezła rozkmina :P

Komentarz

• quail
            Początki nałogu
            • 2008
            • 400

No proszę, czyli wciąż taśma, ale pewnie zaraz po wywołaniu leci do skanera :-)

Z tego co pamiętam pierwszym w pełni cyfrowo nakręconym filmem była druga część Star Wars (atak glonów). A z ostatnich, o których czytałem, to Miami Vice był nakręcony kamerą cyfrową w rozdzielczości 1080p. Panavision i Arri od kilku dobrych lat sprzedają kamery cyfrowe praktycznie na ulicy.

Komentarz

• Sławek
              Uzależniony
              • 2008
              • 968

A ja sobie przypominam że gdzieś czytałem o tym że Kamiński kupił jakieś stare obiektywy które nie przenosiły kolorów jak należy , były konstruowane do czarno białych taśm i dlatego te kolory były takie wypłaszczone.
              www.fotokrajs.pl

Komentarz

• mate00sh
                Pełne uzależnienie
                • 2008
                • 1312

Tam w Wiki jest napisane, że coś kombinowali z powłokami (usuwali je jakoś), żeby zbliżyć się do sposobu rejestrowania starych kamer. Na pewno miało to też wpływ na kolory.

Komentarz

• corass
                  Bywalec
                  • 2006
                  • 102

przyszlość tkwi w telefonach komórkowych! już teraz mogą rejestrować obrazy w 8mpx i nagrywać w 6mpx
                  10D + 28-135 3,5-5,6 USM IS + Tokina 10-17 Fisheye+ +70-200 f4 +2x sunpak 4000AF +2x Metz 45 + helios 58 2 + 2x Metz 60.

85sunrise.com

Komentarz

• kedar6890
                    Bywalec
                    • 2004
                    • 107

tu masz podpowiedź

Komentarz

Pracuję...