Moc lampy flash, a słoneczny plener.

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Jacek Deka
    Początki nałogu
    • 2006
    • 356

Moc lampy flash, a słoneczny plener.

Zastanawiam się nad organizacją sesji zdjęciowej w plenerze przy użyciu profesjonalnych lamp. Oczywiście nim zrealizuję zlecenie chciałbym najpierw wypróbować na ile mogę sobie pozwolić z mocnym doświetlaniem.

Jakich lamp powinienem użyć i jakiego osprzętu? Co może się przydać?

Zakładam oczywiście, że prąd idzie z przedłużacza lub przenośnego (hałaśliwego niestety) generatora prądotwórczego, z uwagi na zbyt wysokie koszty baterii akumulatorów.

Czy lampa/lampy tego typu spełni wymagania? LAMPA 1000Ws (w sumie cena jest bardzo przyzwoita jak i opinie o tej firmie). A może nie potrzeba aż takiej mocy (chociaż myślę, że wartość przesłony będzie wynosić co najmniej f16).

Poniżej przykład tak robionej sesji i jej efekt, którego obecnie pożądam chociaż pomijam samo body i obiektywy, bo to obecnie dla mnie mniej istotne.

Jeżeli ktoś ma jakieś doświadczenie, przykłady to bardzo proszę o przedstawienie ich w wątku, to pomoże mi przygotować się do sesji.

• robgr85
    Pełne uzależnienie
    • 2007
    • 1719

Ładne fotki.... w temacie zbytnio nie pomogę... możesz napisać skąd masz te fotki? Sądzę że dużo mi daje oglądanie wszystkiego w stylu 'za kulisami' a to niewątpliwie należy do tego typu fotek.

Może by tak jakaś mocna przetwornica i akumulator od Ciężarówki/Autokaru? Dużo wygodniejsze chyba rozwiązanie od agregatu...
    Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Komentarz

• marekb
      Pełne uzależnienie
      • 2006
      • 2273

myślę że przy kilku EX -ach i przy pomocy PSa by sie udało. z tymi przetwornicami to też myslałem bo mam jedną w transicie ale często problem z dojazdem...

chyba jutro sie przejde poćwiczyć...
      Ostatnio edytowany przez marekb; 4878.

Komentarz

• Jacek Deka
        Początki nałogu
        • 2006
        • 356

Zamieszczone przez marekb
        myślę że przy kilku EX -ach i przy pomocy PSa by sie udało. z tymi przetwornicami to też myslałem bo mam jedną w transicie ale często problem z dojazdem...
        Nie myślisz, że w pełnym słońcu i większych odległościach 580EX będą za słabe?

Dodatkowo zamierzam obniżać ekspozycję (czyli skracać czas naświetlania) w celu zarejestrowania jasnych partii tła (niebo, chmury) i chciałbym żeby było dość kontrastowe tło (przesłony rzędu f10 nawet do f22).
        Palnik lampy 580EX jest dość mały, jeżeli miałbym go użyć to zapewne z Beauty Dish - czy są jakieś mocowania go do lamp przenośnych?

Komentarz

• schabu
          Pełne uzależnienie
          • 2006
          • 1352

no dokładnie - EXy nie przejdą. na tych fotkach użyto mocnych lamp, żeby wyciągnąć ładnie niebo i móc w słoneczny dzień światło z lamp ustawić jako światło główne. da się obliczyć w sumie jaką moc mają te lampy, ale to jak dla mnie za dużo myślenia o tej godzinie
          Na której strefie chcesz dostać porannego tosta?

fotografia biznesowa

Komentarz

• robgr85
            Pełne uzależnienie
            • 2007
            • 1719

Zamieszczone przez marekb

chyba jutro sie przejde poćwiczyć...

czas kupić jeepa albo normalne auto, a przetwornica z akumulatorem na takim wózku dwu-kołowym lub quadzie

@Jacek Deka - dlaczego nie podasz źródła fotek?
            Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Komentarz

• Jacek Deka
              Początki nałogu
              • 2006
              • 356

Zamieszczone przez robgr85
              @Jacek Deka - dlaczego nie podasz źródła fotek?
              Nie podałem, ponieważ nie pamiętam z jakiej strony je mam. Ściągnąłem je ponieważ były dużej rozdzielczości (dużo większej niż pokazałem), natomiast sama jakość tych zdjęć nie jest najlepsza. A zdjęcia są z sesji z Evą Mendes.
              Jak znajdę do podam link do tych zdjęć.

Komentarz

• Soundman
                Początki nałogu
                • 2008
                • 371

Nie czasem stąd ?? http://www.marinoparisotto.com/ bo jest filmek jak robili tą sesje

Komentarz

• Ernest_DLRS
                  Pełne uzależnienie
                  • 2007
                  • 1216

Wypożyczyć agregat 3kW (starczy na 2-3 lampy 1000mW / każda) koszta niewielkie, jednorazowe - nie trzeba kupować żadnych akumulatorów, przetwornic itd. Rozmiar taki że wsadzisz do bagażnika samochodu osob. i wsjo.
                  Pomysł na sesje w plenerze (na plaży szczególnie) - fajna sprawa, sam muszę kiedyś spróbować, gorzej z samą plażą w Warszawie
                  FF + S24EX | S50EX | H58/2 | H85/1.5
                  APSC + 18-55is | 70-300vc

kiedyś: C 400D > N D700 > C 30D > C 5D > C 40D | S20/1.8, S30/1.4, 85LmkII, 70-200L/2.8

Komentarz

• crater
                    Początki nałogu
                    • 2006
                    • 399

Niewiem czy ja trafilem tu na forum onanistow sprzetowych czy zdjeciowych.

Prawda a bogiem - agregat pradotworczy nienadaje sie - zniszczy ci lampy.
                    Nie jest to prad stabilny i moze psowodowac skoki napiecia, ktore najzwyczajniej w swiecie przepala lampy.

Co do pradnicy. Prad ladowania lampy (1000Ws) w momencie ladowania moze dochodzc nawet do 5 kW co spowoduje przepalenie sie pradnicy.
                    www.facebook.com/StudioColorbox

Komentarz

• Tezet-gdynia
                      Pełne uzależnienie
                      • 2008
                      • 1283

Zamieszczone przez Soundman
                      Nie czasem stąd ?? http://www.marinoparisotto.com/ bo jest filmek jak robili tą sesje
                      Ja moge potwierdzic ze raczej tak. Fotki Marino Parisotto do nowego kalendarza Campari.
                      www.tomasz-lis.pl

Komentarz

• Jacek Deka
                        Początki nałogu
                        • 2006
                        • 356

Zamieszczone przez crater
                        Niewiem czy ja trafilem tu na forum onanistow sprzetowych czy zdjeciowych.

Prawda a bogiem - agregat pradotworczy nienadaje sie - zniszczy ci lampy.
                        Nie jest to prad stabilny i moze psowodowac skoki napiecia, ktore najzwyczajniej w swiecie przepala lampy.

Co do pradnicy. Prad ladowania lampy (1000Ws) w momencie ladowania moze dochodzc nawet do 5 kW co spowoduje przepalenie sie pradnicy.

Napisałem w pierwszym poście, że nie mam problemu z prądem i nie to jest dla mnie najważniejsze, poza tym mam wykształcenie o profilu elektrycznym więc z tym akurat bez problemu sobie radzę.

Obniżając wartość ekspozycji w pełnym słońcu (-2 nawet -3EV) osiągam bardzo krótkie czasy naświetlania (to akurat tez nie problem). Wartość przesłony chcę ustawić powyżej f16 w celu wydłużenia czasu naświetlania oraz zwiększenia GO, co ma w tym przypadku duże znaczenie. Obniżenie ekspozycji jak widać na zdjęciach ma na celu zarejestrowania tła.

Moje pytanie: Czy wystarczą lampy rzędu 300Ws, czy stosować większe 600Ws, 1000Ws? BeautyDish, softbox czy zwykłe parasolki - co się sprawdza najlepiej w takich sytuacjach i jakich efektów po nich się spodziewać?

Komentarz

• crater
                          Początki nałogu
                          • 2006
                          • 399

Zamieszczone przez Jacek Deka
                          Napisałem w pierwszym poście, że nie mam problemu z prądem i nie to jest dla mnie najważniejsze, poza tym mam wykształcenie o profilu elektrycznym więc z tym akurat bez problemu sobie radzę.
                          Jesli tak to ok - urpzedzam bo wiem jak to sie skonczylo wprzypadku jednego z moich znajomych.

Obniżając wartość ekspozycji w pełnym słońcu (-2 nawet -3EV) osiągam bardzo krótkie czasy naświetlania (to akurat tez nie problem). Wartość przesłony chcę ustawić powyżej f16 w celu wydłużenia czasu naświetlania oraz zwiększenia GO, co ma w tym przypadku duże znaczenie. Obniżenie ekspozycji jak widać na zdjęciach ma na celu zarejestrowania tła.
                          Mysle ze nie ma potrzeby przegnac w takie skrajnosci. Z doswiadczenia (co prawda nie swojego) ustaw aparat tak zeby otrzymac efekt chumr taki - a lampami sowietlaj same postacie.

Moje pytanie: Czy wystarczą lampy rzędu 300Ws, czy stosować większe 600Ws, 1000Ws? BeautyDish, softbox czy zwykłe parasolki - co się sprawdza najlepiej w takich sytuacjach i jakich efektów po nich się spodziewać?
                          Mysle ze 300Ws spokojnie wystarczy. beutydish albo klosze i po wszystkim
                          www.facebook.com/StudioColorbox

Komentarz

• Ernest_DLRS
                            Pełne uzależnienie
                            • 2007
                            • 1216

agregat pradotworczy nienadaje sie - zniszczy ci lampy.
                            Bzdury że aż uszy więdną
                            FF + S24EX | S50EX | H58/2 | H85/1.5
                            APSC + 18-55is | 70-300vc

kiedyś: C 400D > N D700 > C 30D > C 5D > C 40D | S20/1.8, S30/1.4, 85LmkII, 70-200L/2.8

Komentarz

• energia_ki
                              Początki nałogu
                              • 2007
                              • 291

Cytat:
                              Napisał Jacek Deka

Mysle ze nie ma potrzeby przegnac w takie skrajnosci. Z doswiadczenia (co prawda nie swojego) ustaw aparat tak zeby otrzymac efekt chumr taki - a lampami sowietlaj same postacie.
                              crater, nie bardzo rozumiem - niedoswietlenie o -2EV nie jest żadnym przegieciem, gdy chodzi o uzyskanie ciemnego, dramatycznego tła, tylko normalnym działaniem, który stosuje się w przypadku takich zdjęć
                              również f16 w przypadku podobnych zdjęć nie jest żadnym przegieciem, tak więc nie rozumiem takich pouczeń

Komentarz

Pracuję...