Zdjęcia nocne

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • wojtek_j
    Początki nałogu
    • 2006
    • 352

Zdjęcia nocne

Cholercia sen mi już to spędza z oczu.Niech mi ktoś pomoże wyjaśnić technikę robienia zdjęć nocnych.Piszecie-ostrość na nieskończoność-wychodzą rozmazane ( może żle ją ustawiam?niech ktoś mie też wytłumaczy jak ustawić na nieskończoność ) inne rady też nic nie dają albo ciemne albo wyglądają jak w dzień.W górach zrobiłem zdjęcia - wyszły żółte,beznadziejne bez wyrazu.Jak zrobić zdjęcie by wyglądało tak jak widzę je oczami?By światło było naturalnego koloru itd.Jak zrobić zdjęcie nieba by gwiazdy były widoczne idealnie ( mi wychodzi prawie białe zdjęcie).Czekam na wasze podpowiedzi.A może w Warszawie gdzieś ktoś z was kiedyś może się umówić na jakieś fotki?
    7d / 580 EXII / 430ex / 10-22 / 17-55 2.8 / 24-105 / 70-300 is / 50 1.4 / filtry i różne tam
  • Army
    Coś już napisał
    • 2006
    • 84

Z poczytanek na forum dedukuje, ze jezeli chcesz otrzymac taki realny efet to albo HDR albo HDR(z jednego rawa - ustawiasz ekspozycje na swiatla i na ciebie na 2 zdjeciach i "sklejasz". W wielu przypadkach filtr szary polowkowy by pomogl.
    WojciechArtyniew.com

Komentarz

• alfsky
      Bywalec
      • 2007
      • 106

Jeśli na zdjęciu mają być same gwiazdy to wyjdź poza miasto.
      Miasto zawsze świeci i przy długim czasie zawsze będziesz miał jasną poświatę czyli Twoje białe zdjęcia.
      Kolorystyka siada pewnie przez balans bieli. Sodówki w mieście dają popalić.
      Najlepiej Raw i korygować ręcznie.
      Generalnie próbuj jak jest czyste niebo.
      Termosik z czymś ciepłym się przydaje bo noce chłodne.
      Jak nie jesteś zmotoryzowany to może być po góralsku
      Co do ostrości na nieskończoność to trzeba wyczuć każdy obiektyw.
      Przeważnie trzeba trochę cofnąć. Poćwicz manualne ostrzenie za dnia, to zobaczysz o co chodzi.
      Potem w nocy będzie łatwiej, bo w wizjerze mało widać.
      Ostatnio sobie wyskoczyłem w nocy poćwiczyć.
      Tematyka żadna, robione kitem, ot zapoznanie się ze sprzętem.
      Przy 30 sekundach już widać ruch ziemi na gwiazdkach. Reszta w exif-ie.

Widoki do prezentacji na forum się nie kwalifikują
      Chyba że jako materiał poglądowy jak nie robić.
      Ostatnio edytowany przez alfsky; 12891.

Komentarz

• tom170
        Początki nałogu
        • 2007
        • 252

Ok w skrócie... Nie jestem zawodowcem ale ostatnio kilka fotek nocnych robiłem no i wyszły przyzwoicie....

1. Ostrość na nieskończoność najlepiej manualnie ustawić przekręcając ostrość do końca w jedna stronę i jak patrzysz przez wizjer to zauważysz, że jest minimalnie nieostre tak mam w przypadku KITowego obiektywu trzeba więc troszkę wrócić. Ja robię to tak, że np w przypadku miasta wiadomo noc AF zawodzi więc szukam kontrastów na centralnym punkcie focusa trzymając do polowy spust i kręcąc ostrością jak widze ze zapala sie lampka to kadruje jak chcę tylko uważaj zeby nie poruszyć ostrością....
        2. Używaj dużych przysłon najlepiej w okolicy f/11
        3. Czas ustawiam w trybie manualnym... najlatwiej zmienic pomiar wg mnie na ten [ ( ) ] usredniany centralnie ważony czy jak sie tam nazywa ustawić na średnio jasne miejsce zdjęcia i zobaczyć jaki czas nam zaproponuje ustawić wycelowac ponownie w to samo miejsce zerknac czy masz na srodku ten paseczek ekspozycji 0 eV
        4. Używaj RAW zawsze mozesz ladnie podreperować kolorki bez zbytniej straty jakości obrazu możesz również wyostrzyć. U mnie w przypadku tych samych parametrów między RAW wywolanym do Tif a pozniej do JPG a JPG z aparatu wyszły dużo lepsze kolory w RAW... postaram sie pokazac ponizej zdjecia...
        5. Nie jestem pewny ale może nawet lepiej troche prześwietlić zdjęcie tylko nie za bardzo... zależy jaki efekt chcesz uzyskać...
        6. Jeśli używasz filtru UV to do nocnych zdjęć polecam ściągnąć mogą pojawić sie odblaski jakieś...

A u mnie gwiazdeczki nie zwracaj uwagi bo padal deszcz i jakas kropelka mi stuknęła w obiektyw

To tak w skrócie troche chaotycznie ale mam nadzieje, że coś pomogłem

JPG z aparatu - http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...3dfc32a4e.html

RAW->TIF->JPG - http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...d25ef995c.html

RAW->TIF->JPG+kolorki+wyostrzanie - http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...4cc226891.html

Kolorki to jak sie komu podoba mam LCD więc nie weim czy dobrze ustawione wszędzie to bedzie troche inaczej wyglądać więc nie wiem ...
        Ostatnio edytowany przez tom170; 13364.
        EOS 400D + KIT + 50mm f1.8 + 70-300mm F4-5.6 SIGMA APO DG MACRO + MiniTrekkerAW + Sherpa 600R no i 4GB karta

Komentarz

• wojtek_j
          Początki nałogu
          • 2006
          • 352

Poczytałem ale praca czeka więc wychodzę z domku - niestety.Dzięki za rady dziś z nich skorzystam.Jak by ktoś miał też jakieś podpowiedzi to chętnie poczytam.
          7d / 580 EXII / 430ex / 10-22 / 17-55 2.8 / 24-105 / 70-300 is / 50 1.4 / filtry i różne tam

Komentarz

• Piotrekp

Hej,

Ostatnio caly czas walcze z fotkami w nocy. Jeszcze kilka dni jestem w Holandii i chce wykorzystac ich ciekawa architekture to zrobienia kilku fotek.
            Bylbym wdzieczny za ocene tej fotki.

Zdjecie zrobione canonem 350D podstawowym obiektywem.

Jezeli chodzi o moje obserwacje:
            1. nie wiem czy swiatlo z lamp ulicznych nie razi za bardzo. Zeby to zmniejszyc trzeba by bylo skrocic czas naswietlania i wtedy zdjecie wyszlo by za ciemne.
            2. widoczna na drzewie aberracja chromatyczna. Doczytalem sie, ze ciezko ja w 100% wyeleminowac, ale moze da sie ja jakos zlagodzic...
            3. ostrosc mogla by byc troche lepsza. Co myslicie o zastosowaniu tutaj funkcji blokowanie lustra w gornym polozeniu?

z gory dziekuje za podzielene sie swoimi uwagami.

pozdrawiam
            Piotrek

Komentarz

• januszP.
              Uzależniony
              • 2006
              • 634

Moim zdaniem zdjęcie lekko prześwietliłeś. Mało wygląda na nocne. Spróbuj pomiar ekspozycji wziąć z nieba nad kadrem. ISO 100 max 200.
              Ostatnio edytowany przez januszP.; 4410.

Komentarz

• koraf
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 1748

Hej,

Ostatnio caly czas walcze z fotkami w nocy. Jeszcze kilka dni jestem w Holandii i chce wykorzystac ich ciekawa architekture to zrobienia kilku fotek.
                Moim zdaniem nie ta pora nocy ( za jasno :-? ) , idealnie jest po zachodzie słońca gdy niebo jest ciemno-niebieskie i wtedy ładnie wygląda żółte/inne oświetlenie na niebieskim tle.
                Kadr też bym poprawił - brak mi mocnych punktów i góra za mocno przycięta .Temat ciekawy

Komentarz

• yakuza
                  Coś już napisał
                  • 2007
                  • 73

Ja interesuję się fotografią nocnego nieba
                  Więc jeśli chcesz fotografować gwiazdy to musisz zwrócić uwagę na kilka czynników, przedewszystkim na lampy uliczne, księżyc i przejrzystość powietrza im ciemniej i im więcej gwiazd widać tym lepiej.
                  Fotki z czasem 30 s pociągniesz z ogniskową 18mm, będzie widoczne lekkie poruszenie ale jak pomniejszysz fotkę będzie ok. Gdy fotografujesz gwiazdy to ustawiaj ISO na maxa i trzaskaj kilka lub kilkadziesiąt zdjęć tego samego ujęcia (oczywiście wszystko z długimi czasami). Podczas wykonywania fotek wyłączasz redukcję szumów w aparacie, i robisz też kilka darków, czyli zasłaniasz obiektyw deklem i robisz kilka zdjęć z takimi samymi parametrami jak wcześniej, później zostawiasz to samo iso i wykonujesz kilka biasów czyli fotek z najkrótszym czasem jakim dysponujesz w aparacie. Jeszcze robi się flaty, ale tej sztuki do końca nie opanowałem jeszcze, może ktoś inny wypowie się o flatach.
                  Całość możesz wtedy złożyć szybko i przyjemnie w DeepSkyStacker
                  Kolejnym niezbędnym programem jest Photoshop.
                  Fotki wykonuje się oczywiście w formacie RAW bo z jpeg niewiele się wyciągnie.

Alfsky z tego Oriona dało by może więcej radę wyciągnąć
                  Ostatnio edytowany przez yakuza; 11979.

Komentarz

• Piotrekp

Zamieszczone przez januszP.
                    Moim zdaniem zdjęcie lekko prześwietliłeś. Mało wygląda na nocne. Spróbuj pomiar ekspozycji wziąć z nieba nad kadrem. ISO 100 max 200.
                    No wlasnie z tym przeswietleniem to nie rozumiem. Jak sprawdzam na histogramie przy info o fotce wychodzi, ze jest niedoswietlone. Jak on to mierzy?

Dzieki za wszystkie rady

Komentarz

• wojtek_j
                      Początki nałogu
                      • 2006
                      • 352

http://foto.recenzja.pl/Forum-album_..._id-59182.html
                      przy tym zdjęciu jak była ustawiana ostrość?W co był celowany obiektyw i jakie mogły być ustawienia?I niech ktoś mi wyjaśni jak ustawić tą ostrość w nocy piszecie że na nieskończoność więc biorę na manuala ustawiam na nieskończoność i...wychodzi bardzo rozmazane
                      I jeszcze pytanie czy ( mam canona 400d ) redukccja szumów powinna być cały czas wyłączona i włączać przy dłuższych czasach czy może ustawić na auto?
                      Ostatnio edytowany przez wojtek_j; 4771.

Komentarz

• tom170
                        Początki nałogu
                        • 2007
                        • 252

Zamieszczone przez wojtek_j
                        http://foto.recenzja.pl/Forum-album_..._id-59182.html
                        przy tym zdjęciu jak była ustawiana ostrość?W co był celowany obiektyw i jakie mogły być ustawienia?I niech ktoś mi wyjaśni jak ustawić tą ostrość w nocy piszecie że na nieskończoność więc biorę na manuala ustawiam na nieskończoność i...wychodzi bardzo rozmazane
                        I jeszcze pytanie czy ( mam canona 400d ) redukccja szumów powinna być cały czas wyłączona i włączać przy dłuższych czasach czy może ustawić na auto?

Pisałem w swoim poście, że KIT tak ma jak dasz calkiem na nieskończoność to jest rozmazane trzeba troche wrócić zreszta to od razu widac w wizjerze... ustawi na kontrastowe miejsce i ruszaj ostrościa zapali sie lampka i bedzie beep i wtedy ostrość powinna być ok :]
                        EOS 400D + KIT + 50mm f1.8 + 70-300mm F4-5.6 SIGMA APO DG MACRO + MiniTrekkerAW + Sherpa 600R no i 4GB karta

Komentarz

• karczmarz
                          Coś już napisał
                          • 2005
                          • 76

Zdjęcia nocne

Zamieszczone przez Piotrekp
                          Hej,

Zdjecie zrobione canonem 350D podstawowym obiektywem.

no cóż, zdjęcie bardzo mocno ciąży ku lewej stronie. woda też ma ochotę opuścić kadr. to, że jest zbyt jasno inni już napisali. próbuj dalej.
                          www.karczmarzyk.com
                          www.karczmarzyk.eu

Komentarz

• allgsm
                            Początki nałogu
                            • 2007
                            • 311

Witam.

Niedawno zaczolem swoja przygode z fotografia, wczoraj wybralem sie pstryknac kilka fotek w nocy. Jedna rzecz mnie zastanawia ,ziarno na niebie, czy ja cos zle robie ? Czy poprostu przy nocnych zdjeciach jest to nie do unikniecia i pozostaje photoshop ?

Pozdrawiam
                            http://www.tomaszgruszecki.com gg:1326595 Pozdrawiam.

Komentarz

• karczmarz
                              Coś już napisał
                              • 2005
                              • 76

Zamieszczone przez allgsm.pl

Witam.

Niedawno zaczolem swoja przygode z fotografia, wczoraj wybralem sie pstryknac kilka fotek w nocy. Jedna rzecz mnie zastanawia ,ziarno na niebie, czy ja cos zle robie ? Czy poprostu przy nocnych zdjeciach jest to nie do unikniecia i pozostaje photoshop ?

Pozdrawiam
                              Witaj,

nie widząc zdjęcia trudno to ocenić. jednak w przypadku 300d wydaje mi się, że winny jest tzw. szum, który powstaje przy długich czasach naświetlania, ciemnych partiach obrazu.
                              www.karczmarzyk.com
                              www.karczmarzyk.eu

Komentarz

Pracuję...