Dragan Effect

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Przemek Białek
    Uzależniony
    • 2004
    • 832

hehe dobre nie mogę spać a więc poświruję

nie wiem czy to Dragan czy Dave Hill ale wiem że wcale nie musi być studio czy super oświetlenie, tak więc wystarczy prawidłowo naświetlona fotka (może być nawet z imprezy) !

jak ktoś będzie zainteresowany, to będę zdradzał tajemnicę
    dobry sprzęt jeszcze lepszy fotograf tylko tyle potrzeba
    "galeria zdjęć artystycznych" www.bandit.digart.pl

Komentarz

• Kolaj
      Pełne uzależnienie
      • 2006
      • 3293

Zamieszczone przez Przemek Białek
      jak ktoś będzie zainteresowany, to będę zdradzał tajemnicę
      No, to ja się bardzo uprzejmie kłaniam i proszę o tę zdradę

Komentarz

• Przemek Białek
        Uzależniony
        • 2004
        • 832

Zamieszczone przez Kolaj
        No, to ja się bardzo uprzejmie kłaniam i proszę o tę zdradę
        luzik w więc nie sądziłem że to może być tak mało skomplikowane:

- stworzyłem z dolnej fotki 5 różnych klatek forsowanych z JPEGA w LR od -2 ev do +2 ev o skoku co jedna ev.
        - połączyłem moje DRI w photomatixie z ustawieniami takimi aby uzyskać dobre efekty świetlne, na twarzach i dłoniach.
        - przygotowany DRI otworzyłem w Psie i od razu po skopiowaniu warstwy nałożył na nią shadow/highlight. Tu trzeba poeksperymentować nie wolno przesadzić z ustawieniami pamiętając że mamy już i tak DRI.
        - na kopii warstwy zaczynamy zabawę w mieszanie (soft light, overlay) trzeba od razu ściągać saturacje z tej warstwy i bawić się maską warstwy.
        - kolejna sprawa to wyostrzenie nowej warstwy filtrem high pass z dość niskim parametrem a po zatwierdzeniu zamiana górnej warstwy na overlay lub softlight (dobrze by było wymaskować jedynie tekstury.)
        - wyostrzony obraz potrzeba odpowiednio przyciemnić i gdzie niegdzie rozjaśnić ( nowa warstwa z 50% kryciem szarosci) biały i czarny pędzel - 10 - 15 % krycia
        - dla wytłumienia zbyt jasnego tła spłaszczony obrazek pokrywamy na nowej warstwie czarna farbą z kryciem warstwy ok 60 - 70 % z dodaniem maski i odkryciem jedynie postaci lub interesujących nas elementów.
        na tym były w sumie koniec ale jak zwykle dobrze jest pobawić się w różne maski, zmiany
        kolorystyczne itp.
        Ostatnio edytowany przez Przemek Białek; 345.

Komentarz

• mor_feusz
          Pełne uzależnienie
          • 2006
          • 1370

wziete ze STROBISt (bardzo dobre zrodlo o "oswietleniu")
          Maly tutorial jak to srobic i przyklady ludzi
          http://www.flickr.com/groups/strobis...7594577686705/
          Tutaj jakis czlowiek pokazuje przed i po - moim zdaniem niezle to wyglada
          Przed
          Po

Zobaczcie sami
          Ostatnio edytowany przez mor_feusz; 5033.

Komentarz

• SebaWolf
            Początki nałogu
            • 2006
            • 324

przed
            po
            Ostatnio edytowany przez SebaWolf; 6579.

Komentarz

• Goomis
              Pełne uzależnienie
              • 2006
              • 1893

A mógłbyś zdradzic jak to zrobiłeś? Czy jakimś sposobem już tutaj zaprezentowanym? Chciałbym sie dowiedziec jak coś takiego uzyskac, gdyz mam pomysł na wykorzystanie tej wiedzy ;-)
              5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Komentarz

• SebaWolf
                Początki nałogu
                • 2006
                • 324

robiłem to prawie dokładnie tak jak to pokazano w tutku z pierwszego posta, wartości ustawiałem tak pi razy drzwi według własnego widzi mi się

Komentarz

• Goomis
                  Pełne uzależnienie
                  • 2006
                  • 1893

Z tego co pamiętam to była mowa, że takie zabiegi zaprezentowane w tym tutku to jest mocne psucie zdjęcia jakościowo i nadaje się tylko do małych rozdzielczości do netu. Mnie natomiast interesuje metoda z której będę mógł uzyskac odbitki na dużym formacie(20x30, 30x40)
                  Przemku czy mógłbyś opisac co robiłeś trochę dokładniej bo z tego co jest napisane to nie wszystko rozumiem. Szczególnie gubię się przy tych warstwach. Nie iwem czy nowa tzn., że to druga czy następna nowa czy jaka? Wcześniej ktoś podawał też ciekawy efekt(zdjęcie meżczyzny a potem jakieś facia z kawałem mięcha ;-) ) To by było nawet nawet ale tamten efekt był dla mnie trochę za mocny... To pokazane wyżej mi odpowiada ale jak jest z tą jakością zdjęcia w dużym formacie?
                  5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Komentarz

• Przemek Białek
                    Uzależniony
                    • 2004
                    • 832

Zamieszczone przez Goomis
                    Z tego co pamiętam to była mowa, że takie zabiegi zaprezentowane w tym tutku to jest mocne psucie zdjęcia jakościowo i nadaje się tylko do małych rozdzielczości do netu. Mnie natomiast interesuje metoda z której będę mógł uzyskac odbitki na dużym formacie(20x30, 30x40)
                    Przemku czy mógłbyś opisac co robiłeś trochę dokładniej bo z tego co jest napisane to nie wszystko rozumiem. Szczególnie gubię się przy tych warstwach. Nie iwem czy nowa tzn., że to druga czy następna nowa czy jaka? Wcześniej ktoś podawał też ciekawy efekt(zdjęcie meżczyzny a potem jakieś facia z kawałem mięcha ;-) ) To by było nawet nawet ale tamten efekt był dla mnie trochę za mocny... To pokazane wyżej mi odpowiada ale jak jest z tą jakością zdjęcia w dużym formacie?
                    ja z reguły często spłaszczam obraz kiedy widzę że efekt jest ok i potem znów kopiuję warstwę tła i na niej działam, napisz dokładnie którego momentu nie rozumiesz

a tu zapodam crop 100% dla pokazania stopnia popsucia obrazu;

fotka była robiona badajże przy ISO 800
                    Ostatnio edytowany przez Przemek Białek; 345.

Komentarz

• Goomis
                      Pełne uzależnienie
                      • 2006
                      • 1893

Ok wszedłem w posiadanie pewnego tutoriala. Mam akurat fote co by ją przerobic. Mam zamiar się za to zabrac jutro jak mi wyjdzie to wstawie efekt i krok po kroku. Tutorial jest wideo i niestety jest to cos w rodzaju plyty dvd z filmem ze nie moge go wydobyc w postaci pliku i gdzieś wrzucic... także jak się uda to będę opisywał step by step co zrobiłem ;-)

Komentarz

• Przemek Białek
                        Uzależniony
                        • 2004
                        • 832

Zamieszczone przez Goomis
                        Ok wszedłem w posiadanie pewnego tutoriala. Mam akurat fote co by ją przerobic. Mam zamiar się za to zabrac jutro jak mi wyjdzie to wstawie efekt i krok po kroku. Tutorial jest wideo i niestety jest to cos w rodzaju plyty dvd z filmem ze nie moge go wydobyc w postaci pliku i gdzieś wrzucic... także jak się uda to będę opisywał step by step co zrobiłem ;-)
                        a nie możesz tego przerobić np do divixa? i zapodać na rapida

Komentarz

• Obiektyw
                          Bywalec
                          • 2007
                          • 157

Kontrast, buraczany nos i ...brak detali, nie sa wyznacznikiem obrobki Dragana.
                          Probujcie dalej... chba nie widzieliscie zeszlorocznej kampanii reklamowej Converse.
                          ║ 50D i 30D + graty ║

Komentarz

• Goomis
                            Pełne uzależnienie
                            • 2006
                            • 1893

Zamieszczone przez Przemek Białek
                            a nie możesz tego przerobić np do divixa? i zapodać na rapida
                            Chodzi o to, że na tej płytce są tutoriale i ona ma startup i menu jak płyta dvd z filmem a nie ma też na niej normalnie plików video. Ja się nie znam na obróbce video nic a nic także nawet jak by mi się udało to zgrac do avi to bym tego nie umiał pociąc. Poza tym czy aby przypadkiem żeby wsadzic cos na rapida to nie trzeba miec tam konta?

P.S. Wydumałem coś takiego, czy może jest jakiś darmowy programik jak fraps do gier co rejestruje to co sie wyświetla na monitorze(tak chyba z resztą te wszystkie tutki powstają?) Wtedy by pozostał tylko problem umieszczenia w necie.

Komentarz

• Goomis
                              Pełne uzależnienie
                              • 2006
                              • 1893

Ok Pobawiłem się fotką z ostatniej sesji z kumplem i efekt jest wystarczający i wyraźny a uzyskanie go trwa dosłownie 10min. (Jedyne co w moim akurat przykładzie mi się średnio podoba to to, że biceps po prawej wyszedł taki "kwadratowy" :-P)
                              Przed:
                              Po:
                              1) Kopiujemy warstwę i sutawiamy na niej shadows/highlihts na ok -80-100%(jeżeli jest dużo ciemnych partii to raczej niżej bo wyłażą szumy które potem są lekko widoczne
                              2) Dodajemy nowa warstwę dopasowania (takie przekroślone po skosie kólko czarno-białe) - channel mixer. Najpierw zostawiamy bez zmian i zmieniamy mieszanie na overlay. Teraz wchodzimy do tego channela i:
                              a) wstawiamy zanzaczenie przy monochrome
                              b) czerwony suwak w lewo (-30%-50%)
                              c) zielony suwak w prawo (+150%- +180%)
                              3) Kolejna warstwa dopasowania tym razem hue/saturation. Ustawiamy zaznaczenie przy colorize. Saturation na 50 a hue w lewo na taki pomarńowo/sepiowy Na koniec ustawiamy opcję mieszania na soft light
                              4) Kolejna warstwa dopasowania hue/saturation i zmniejszamy saturation do ok -60 (koleś mówi żeby zrobic drugą warstwę bo efekt jest inny niż byśmy to zrobili na tej poprzedniej)
                              ew. 5) Dajemy USM na tej kopii warstwy.(ja nie dodałem)
                              dla mojego przykładu 6) Dodałem taką jakby "winietę" poprostu używając narzędzia burn/midtones/eks.20% na kopii warstwy.

Podane parametry są domyślne najlepiej jeszcze wszystko po poprawiac na samym końcu i pojeździc suwaczkami obesrwując zmianę całego efektu ;-)

P.S. postaram się jutro coś zrobic na portrecie a nie na całej sylwetce.

Komentarz

• VanMurder
                                Uzależniony
                                • 2007
                                • 600

nie chcę być super upierdliwy ale krosty na klacie i brzuchu modela to mógłbyś wystemplować
                                mirskiphotography.com adammirski.com twitter facebook

Komentarz

Pracuję...