Zdjęcia z lampą, a ruch.
Zwiń
X
-
-
Komentarz
-
Zielony kwadracik działa dokładnie inaczej
(podobno - nigdy go nie włączyłem)
Dobry sprzet nie gwarantuje dobrej fotki - poczytaj, pocwicz - bedzie coraz lepiej.
Do powyzszych odpowiedzi dorzuciłbym jeszcze wykorzystanie teleobiektywu. Powyzszy kadr jest nieciekawy - po prostu nic sie nie dzieje.Ostatnio edytowany przez ripek; 2691.Canon G10, WP-DC28, :grin: 5d mkIII:grin: 5d mkI 17-40L 24LII 35L 85LII 580II
Komentarz
-
-
moim skromnym zdaniem zdjęcie jest generalnie naświetlone "poprawnie". zdjęcie uważasz za "nieudane" (i słusznie) ze względu na rozmyty i niewyraźny obiekt (samochód). myślę że klucz tkwi w ustawieniach AF - tym bardziej że jak sam przyznałeś korzystałeś z trybu AUTO (powtórzę za kimś że jest to kiepskie rozwiązanie).Ostatnio miałem okazję być na "Karowej". Chciałem zrobic kilka zdjęć. Poniżej jedna z próbek. Niestety nieudana :-( . Zdjęcie robiłem sprzetęm ze stopki. Przyznam, że nie robiłem zbyt wielu zdjęć z użyciem 580EX. Jakie powinienem zastosować ustawienia w aparacie i lampie aby zdjęcia były dobre. Z góry dziękuję za pomoc bardziej doświadczonych kolegów.
Przede wszystkim wybrałbym aktywne tylko środkowe pole AF i skorzystał z ustawienia AI SERVO (ciągłe ostrzenie na obiekt). "Ustawiasz" nadjeżdżający samochód pośrodku kadru, naciskasz do połowy spust, śledzisz samochód i czekasz na ciekawy moment.
Ponadto skoro fotografujesz sport to koniecznie tryb zdjęć seryjnych (większa szansa na ciekawe kadry).
Tak jak powiedzieli wcześniej koledzy:
- dla "bezpieczeństwa" (różnych źródeł światła) tylko RAW,
- oprócz tego wysokie ISO (spokojnie 1600)
- i pełna dziura (przysłona)
- błysk w ex580 na drugą kurtynę - naciskaj (guzik H/>>>) aż pojawi się na lampie symbol >>>
Z czasami musisz poeksperymentować - w zależności czy chcesz zamrozić obiekt, który fotografujesz, skorzystać z panningu (panoramownia), w zależności w jakiej odległości znajdujesz się od obiektu (ogniskowa).
mój przykład zamrożenia:
ISO 1600 (max. wartość)
ogniskowa 100mm (siedziałem daleko na trybunach przy beczce)
czas 1/250 (wystarczająco krótki - efekt: zamrożenie)
przysłona 2.8 (max. wartość)
błysk z ex580
pozdro
wikEOS D |EOS5| 580EX | 16-35/2.8 II | 24-70/2.8 | 70-200/2.8 | 100 MACRO/2.8 IS | 10-22/3.5-4.5 | 50/1.4 | LOWEPRO NOVA 5 | MANFROTTO 055PROB 486RC2 804RC2 681B 234RC |Komentarz
-
2 lampy ok 500ws z batery packami (moc ustawic tak aby przysłona wyszła 8 ) ustawione po bokach odpalane radiowo, przysłona 8 czas 250, iso 800, .. heheMoje zdjęcia
RIP: Canon 40d, Tokina 10-17 Fisheye, Canon 70-200L f4, Canon 17-40L f4, Canon 50 f1.4, 6x Sunpak 555+2x Quantum Battery Pack, 3x PocketWizard MultiMAX (sprzęt skradziono w Krakowie, numer seryjny Body: 0930516228)Komentarz
-
Komentarz
-
powiem szczerze ze srednio mi sie podoba tło typu kibice
wszystko zalezy kto co lubi/potrzebuje
Ostatnio edytowany przez maxbmx; 6360.Moje zdjęcia
RIP: Canon 40d, Tokina 10-17 Fisheye, Canon 70-200L f4, Canon 17-40L f4, Canon 50 f1.4, 6x Sunpak 555+2x Quantum Battery Pack, 3x PocketWizard MultiMAX (sprzęt skradziono w Krakowie, numer seryjny Body: 0930516228)Komentarz
-
Zamrozenie obiektu wyszło, lecz jakos mi nie pasuje to ujecie z uwagi iz jest wrazenie iz auto stoi w miejscu - chyba tutaj przydaloby sie panoramowanie na samochod i rozmycie tła?moim skromnym zdaniem zdjęcie jest generalnie naświetlone "poprawnie". zdjęcie uważasz za "nieudane" (i słusznie) ze względu na rozmyty i niewyraźny obiekt (samochód). myślę że klucz tkwi w ustawieniach AF - tym bardziej że jak sam przyznałeś korzystałeś z trybu AUTO (powtórzę za kimś że jest to kiepskie rozwiązanie).
Przede wszystkim wybrałbym aktywne tylko środkowe pole AF i skorzystał z ustawienia AI SERVO (ciągłe ostrzenie na obiekt). "Ustawiasz" nadjeżdżający samochód pośrodku kadru, naciskasz do połowy spust, śledzisz samochód i czekasz na ciekawy moment.
Ponadto skoro fotografujesz sport to koniecznie tryb zdjęć seryjnych (większa szansa na ciekawe kadry).
Tak jak powiedzieli wcześniej koledzy:
- dla "bezpieczeństwa" (różnych źródeł światła) tylko RAW,
- oprócz tego wysokie ISO (spokojnie 1600)
- i pełna dziura (przysłona)
- błysk w ex580 na drugą kurtynę - naciskaj (guzik H/>>>) aż pojawi się na lampie symbol >>>
Z czasami musisz poeksperymentować - w zależności czy chcesz zamrozić obiekt, który fotografujesz, skorzystać z panningu (panoramownia), w zależności w jakiej odległości znajdujesz się od obiektu (ogniskowa).
mój przykład zamrożenia:
ISO 1600 (max. wartość)
ogniskowa 100mm (siedziałem daleko na trybunach przy beczce)
czas 1/250 (wystarczająco krótki - efekt: zamrożenie)
przysłona 2.8 (max. wartość)
błysk z ex580
pozdro
wikKomentarz
-
marekk_ok odgrzał kotleta wiec moze napisze cos od siebie.
moje zdjecia z tego samego rajdu:
oby dwa na param: M 1/15s f/8 (bo kitem robione
iso 800;
albo inne przyklady:
M 1/6 s. f/4 iso 400
wszystkie dopalane 430ex
przy robieniu zdjec z lampą nie trzeba sie bać długich czasów bo lampa zamrozi pierwszy plan a tło ladnie rozmyje dajac wrazenie ruchuOstatnio edytowany przez speed555; 2109.Pkt 8 regulaminu forum
Sprzęt: Canon 40D + Canon 350D+BG-E3 + Sigma 10-20; Tamron 17-50mm f/2.8 XR; 70-200 f/2.8; Speedlite 580EX II + 430EX; 16+8+4+2+1 GB CF Kingston Elite Pro, itd...Komentarz
-
Podobaja mi sie te fotki - widac na nich dynamike i ruch.
Drobna rzecz ktora mi sie rzucila w oczy to swiatla od przednich reflektorow - jakies takie "przyklejone" nienaturalnie - rozumiem ze na to wplywu nie ma i tak one sie "ukladaja".Komentarz
-
Pkt 8 regulaminu forum
Sprzęt: Canon 40D + Canon 350D+BG-E3 + Sigma 10-20; Tamron 17-50mm f/2.8 XR; 70-200 f/2.8; Speedlite 580EX II + 430EX; 16+8+4+2+1 GB CF Kingston Elite Pro, itd...Komentarz

Komentarz