Zdjęcia z lampą, a ruch.

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • DoMiNiQuE
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 3548

Zamieszczone przez Driver
    Prześcigacie się nawzajem w poradach po których to zastosowaniu autor co najmniej by posmutniał gdyby zobaczył efekty :-?
    Moze by tak cos od siebie? No chyba, ze wg. Ciebie autor ma nadal jechac na zielonem

Komentarz

• Driver
      Zablokowany
      • 2005
      • 786

Zamieszczone przez DoMiNiQuE
      No chyba, ze wg. Ciebie autor ma nadal jechac na zielonem
      Oczywiście.
      Wjazd na czerwonym grozi kolizją a w najlepszym przypadku mandatem :eek:

Komentarz

• ripek
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 1486

Zamieszczone przez Woodland
        Robiłem na zielonym kwadraciku, aby jak najmniej sp... zepsuć.:smile:
        Zielony kwadracik działa dokładnie inaczej (podobno - nigdy go nie włączyłem)

Dobry sprzet nie gwarantuje dobrej fotki - poczytaj, pocwicz - bedzie coraz lepiej.

Do powyzszych odpowiedzi dorzuciłbym jeszcze wykorzystanie teleobiektywu. Powyzszy kadr jest nieciekawy - po prostu nic sie nie dzieje.
        Ostatnio edytowany przez ripek; 2691.
        Canon G10, WP-DC28, :grin: 5d mkIII:grin: 5d mkI 17-40L 24LII 35L 85LII 580II

Komentarz

• Woodland
          Bywalec
          • 2006
          • 106

Dzięki za wszystkie uwagi. Jestem pewien, że pomogą. Chyba faktycznie najlepsza rada to: trening czyni .... lepszym. :smile:
          Czym staram się robić zdjęcia - szczegóły tutaj.

Komentarz

• wiktoch
            Coś już napisał
            • 2006
            • 89

Zamieszczone przez Woodland
            Ostatnio miałem okazję być na "Karowej". Chciałem zrobic kilka zdjęć. Poniżej jedna z próbek. Niestety nieudana :-( . Zdjęcie robiłem sprzetęm ze stopki. Przyznam, że nie robiłem zbyt wielu zdjęć z użyciem 580EX. Jakie powinienem zastosować ustawienia w aparacie i lampie aby zdjęcia były dobre. Z góry dziękuję za pomoc bardziej doświadczonych kolegów.

moim skromnym zdaniem zdjęcie jest generalnie naświetlone "poprawnie". zdjęcie uważasz za "nieudane" (i słusznie) ze względu na rozmyty i niewyraźny obiekt (samochód). myślę że klucz tkwi w ustawieniach AF - tym bardziej że jak sam przyznałeś korzystałeś z trybu AUTO (powtórzę za kimś że jest to kiepskie rozwiązanie).

Przede wszystkim wybrałbym aktywne tylko środkowe pole AF i skorzystał z ustawienia AI SERVO (ciągłe ostrzenie na obiekt). "Ustawiasz" nadjeżdżający samochód pośrodku kadru, naciskasz do połowy spust, śledzisz samochód i czekasz na ciekawy moment.
            Ponadto skoro fotografujesz sport to koniecznie tryb zdjęć seryjnych (większa szansa na ciekawe kadry).

Tak jak powiedzieli wcześniej koledzy:
            - dla "bezpieczeństwa" (różnych źródeł światła) tylko RAW,
            - oprócz tego wysokie ISO (spokojnie 1600)
            - i pełna dziura (przysłona)
            - błysk w ex580 na drugą kurtynę - naciskaj (guzik H/>>>) aż pojawi się na lampie symbol >>>

Z czasami musisz poeksperymentować - w zależności czy chcesz zamrozić obiekt, który fotografujesz, skorzystać z panningu (panoramownia), w zależności w jakiej odległości znajdujesz się od obiektu (ogniskowa).

mój przykład zamrożenia:
            ISO 1600 (max. wartość)
            ogniskowa 100mm (siedziałem daleko na trybunach przy beczce)
            czas 1/250 (wystarczająco krótki - efekt: zamrożenie)
            przysłona 2.8 (max. wartość)
            błysk z ex580

pozdro
            wik
            EOS D |EOS5| 580EX | 16-35/2.8 II | 24-70/2.8 | 70-200/2.8 | 100 MACRO/2.8 IS | 10-22/3.5-4.5 | 50/1.4 | LOWEPRO NOVA 5 | MANFROTTO 055PROB 486RC2 804RC2 681B 234RC |

Komentarz

• maxbmx
              Początki nałogu
              • 2006
              • 364

2 lampy ok 500ws z batery packami (moc ustawic tak aby przysłona wyszła 8 ) ustawione po bokach odpalane radiowo, przysłona 8 czas 250, iso 800, .. hehe
              Moje zdjęcia
              RIP: Canon 40d, Tokina 10-17 Fisheye, Canon 70-200L f4, Canon 17-40L f4, Canon 50 f1.4, 6x Sunpak 555+2x Quantum Battery Pack, 3x PocketWizard MultiMAX (sprzęt skradziono w Krakowie, numer seryjny Body: 0930516228)

Komentarz

• Driver
                Zablokowany
                • 2005
                • 786

Zamieszczone przez maxbmx
                2 lampy ok 500ws z batery packami (moc ustawic tak aby przysłona wyszła 8 ) ustawione po bokach odpalane radiowo, przysłona 8 czas 250, iso 800, .. hehe
                Bardzo dobry sposób żeby poza autem wszedzie była czarniutka smoła.

Komentarz

• maxbmx
                  Początki nałogu
                  • 2006
                  • 364

powiem szczerze ze srednio mi sie podoba tło typu kibice wszystko zalezy kto co lubi/potrzebuje
                  Ostatnio edytowany przez maxbmx; 6360.
                  Moje zdjęcia
                  RIP: Canon 40d, Tokina 10-17 Fisheye, Canon 70-200L f4, Canon 17-40L f4, Canon 50 f1.4, 6x Sunpak 555+2x Quantum Battery Pack, 3x PocketWizard MultiMAX (sprzęt skradziono w Krakowie, numer seryjny Body: 0930516228)

Komentarz

• marekk_ok
                    Uzależniony
                    • 2007
                    • 821

Zamieszczone przez wiktoch
                    moim skromnym zdaniem zdjęcie jest generalnie naświetlone "poprawnie". zdjęcie uważasz za "nieudane" (i słusznie) ze względu na rozmyty i niewyraźny obiekt (samochód). myślę że klucz tkwi w ustawieniach AF - tym bardziej że jak sam przyznałeś korzystałeś z trybu AUTO (powtórzę za kimś że jest to kiepskie rozwiązanie).

Przede wszystkim wybrałbym aktywne tylko środkowe pole AF i skorzystał z ustawienia AI SERVO (ciągłe ostrzenie na obiekt). "Ustawiasz" nadjeżdżający samochód pośrodku kadru, naciskasz do połowy spust, śledzisz samochód i czekasz na ciekawy moment.
                    Ponadto skoro fotografujesz sport to koniecznie tryb zdjęć seryjnych (większa szansa na ciekawe kadry).

Tak jak powiedzieli wcześniej koledzy:
                    - dla "bezpieczeństwa" (różnych źródeł światła) tylko RAW,
                    - oprócz tego wysokie ISO (spokojnie 1600)
                    - i pełna dziura (przysłona)
                    - błysk w ex580 na drugą kurtynę - naciskaj (guzik H/>>>) aż pojawi się na lampie symbol >>>

Z czasami musisz poeksperymentować - w zależności czy chcesz zamrozić obiekt, który fotografujesz, skorzystać z panningu (panoramownia), w zależności w jakiej odległości znajdujesz się od obiektu (ogniskowa).

mój przykład zamrożenia:
                    ISO 1600 (max. wartość)
                    ogniskowa 100mm (siedziałem daleko na trybunach przy beczce)
                    czas 1/250 (wystarczająco krótki - efekt: zamrożenie)
                    przysłona 2.8 (max. wartość)
                    błysk z ex580

pozdro
                    wik
                    Zamrozenie obiektu wyszło, lecz jakos mi nie pasuje to ujecie z uwagi iz jest wrazenie iz auto stoi w miejscu - chyba tutaj przydaloby sie panoramowanie na samochod i rozmycie tła?

Komentarz

• speed555
                      Bywalec
                      • 2005
                      • 200

marekk_ok odgrzał kotleta wiec moze napisze cos od siebie.

moje zdjecia z tego samego rajdu:

oby dwa na param: M 1/15s f/8 (bo kitem robione iso 800;

albo inne przyklady:

M 1/6 s. f/4 iso 400

wszystkie dopalane 430ex

przy robieniu zdjec z lampą nie trzeba sie bać długich czasów bo lampa zamrozi pierwszy plan a tło ladnie rozmyje dajac wrazenie ruchu
                      Ostatnio edytowany przez speed555; 2109.
                      Pkt 8 regulaminu forum

Sprzęt: Canon 40D + Canon 350D+BG-E3 + Sigma 10-20; Tamron 17-50mm f/2.8 XR; 70-200 f/2.8; Speedlite 580EX II + 430EX; 16+8+4+2+1 GB CF Kingston Elite Pro, itd...

Komentarz

• marekk_ok
                        Uzależniony
                        • 2007
                        • 821

Zamieszczone przez speed555
                        marekk_ok odgrzał kotleta wiec moze napisze cos od siebie.

moje zdjecia z tego samego rajdu:

..........

przy robieniu zdjec z lampą nie trzeba sie bać długich czasów bo lampa zamrozi pierwszy plan a tło ladnie rozmyje dajac wrazenie ruchu
                        Podobaja mi sie te fotki - widac na nich dynamike i ruch.
                        Drobna rzecz ktora mi sie rzucila w oczy to swiatla od przednich reflektorow - jakies takie "przyklejone" nienaturalnie - rozumiem ze na to wplywu nie ma i tak one sie "ukladaja".

Komentarz

• speed555
                          Bywalec
                          • 2005
                          • 200

gdy błyskamy na pierwszą kurtynę do swiatla samochodu będą przed samochodem np.

a gdy robimy na drugą kurtynę to bedą za samochodem np.

a tutaj jeszcze dla przykładu zdjecie z karowej bez lampy:
                          1/40s f/4 iso 1600; 350d+70-200 f/4L @70mm
                          Pkt 8 regulaminu forum

Sprzęt: Canon 40D + Canon 350D+BG-E3 + Sigma 10-20; Tamron 17-50mm f/2.8 XR; 70-200 f/2.8; Speedlite 580EX II + 430EX; 16+8+4+2+1 GB CF Kingston Elite Pro, itd...

Komentarz

Pracuję...