Kto robi w trybie "M"?
Zwiń
X
-
-
Zgadzam się z MariuszemJ co do analogii eTTL i automatyki.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Bardziej ogólnie jak ustalają ekspozycję w trybie M / korektę w innych trybach.Zamieszczone przez MariuszJKto ustala ekspozycję wykorzystując obiektywną wiedzę o jasności obiektów w kadrze?
Ja ustalam wykorzystując spota do pomiaru, na czymś co ma znaną mi jasność/chcę aby miało jakąś określoną jasność - np. dłoń, zieleń, coś białego plus zwracając uwagę czy nie ma przepaleń (czasem od razu widać, że nie będzie jak scena ma mały kontrast, przy dużym sprawdzam zrobione zdjęcie).Zamieszczone przez MariuszJI tu była by, jak się spodziewam, prawdziwa masakra, bo zostaliby tylko Ci, co robią na tzw. oko oraz "strefowcy". Resztę stłoczylibyśmy w corralu do napiętnowania zielonymi kwadratami...
System strefowy został wymyślony nie do samego ustalenia ekspozycji, ale docelowego kontrastu odbitki, w fotografii analogowej na kontrast odbitki wpływa kontrast negatywu, którym można manipulować poprzez sposób wywołania negatywu, a aby móc to zaplanować w czasie robienia zdjęcia wymyślono system strefowy. W fotografii cyfrowej forsowanie wywołania (korekta ekspozycji przy wywołaniu), tylko po to aby sterować kontrastem chyba nie ma sensu, więc system strefowy nie daje nic ponad pojedynczego spota.Komentarz
-
No tak ale dlaczego zaraz tryb M z lampą w eTTL już ma być bardziej ubogi niż bez lampy. I w jednym przypadku i drugim to fotograf dobiera interesujący go czas ekspozycji i głębię jaką chce osiągnąć. Automatyka lampy nie zrobi tego za fotografa.Komentarz
-
ja na 5dmk2 używam tylko trybu M. nawet nie wiem co dają inne bo w sumie nigdy nie używałem nic poza M nawet jak miałem nikona, bo tak jakoś najwygodniej i najlepiej mi wszystko oszacować mając pełną kontrolę nad aparatem
Komentarz
-
Wiesz nie sądzę, żeby koło zostało wymyślone do zastosowania w F1 czy w zwykłym seicento a jednak używają. :-)
System strefowy znakomicie ułatwia ustawianie parametrów ekspozycji i tyle. Sam piszesz o ustawianiu "na dłoń" czy "na trawę" a to przecież czysty system strefowy. Powtórzę raz jeszcze nawet w eTTL to fotograf decyduje o tym jaki będzie udział światła zastanego a to jest sedno fotografii z fleszem. Można "zabić" zastane całkowicie i można tylko ciut doświetlić i to wszystko w eTTL.Ostatnio edytowany przez Janusz Body; 194.
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.Komentarz
-
-
ja M-ki używam już jakiś czas, i praktycznie tylko M-ki, no chyba że nie ma czasu na zabawę z przysłon i czasem to wtedy przełączam się na P, ale przeważnie M-ka cały czas jest włączona, na początku trudno było skumać o co w tym wszystkim kaman ale już po jakimś czasie zacząłem to wszystko ogarniać, cały czas dalej staram się wyciągać wnioski z błędów
C 450D + BG-E5 + C18-55 + S28-300Komentarz
-
Ja robię 99% zdjęć z M
A ten 1% to jak mi się przełączy :P
Canon 40d, 50mm f/1.8 www.zakjakub.comKomentarz
-
Przy reporterce tryb A mode on. Foto ludzisk - MKomentarz
-
-
Ostatnio w sumie coraz częściej focę w M. Shiftem inaczej się nie da, z lampą Canon przykazał, z M42 inaczej średnio się da
Jedyne, co mi czasem przeszkadza, to brak Auto ISO w trybie M. Przydatne jak robimy w ciemnościach, a chcemy wymusić w miarę szybkie czasy migawki (np. ISO 3200, f/1,2, t 1=80), żeby nie dało się łatwo poruszyć. Na AV aparat wymusza czs 1/40, na Tv wyższe, niż potrzebuję ISO.5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrottoKomentarz
-
Na ciasnych i ciemnych imprezach tańczonych w zasadzie korzystam jedynie z trybu manualnego. Z jedną lampą na sankach i jedną z doskoku na statywie.
Jednak gdy pracuję w warunkach dobrego oświetlenia, posiłkuję się trybami Tv i Av. Gdy jest naprawdę mało czasu na myślenie, wchodzę w jeden z ustawionych wcześniej trybów C (Np. Jeden z wysokim ISO i krótkim czasem a drugi z Kontrolą czasu otwarcia migawki w połączeniu z AutoISO)
Jednak, prawda jest taka, że wszystkie tryby aparatu są do używania, jak jest potrzeba to używa się wszystkiego co się ma ;-) Byle przy tym korzystać jeszcze z głowy... :-)Primum non nocere! --> GaleriaKomentarz
-
W zależności od sytuacji pewnie większość z nas używa M czy innego
.
Strona domowa: http://tomaszkotarski.pl
Tanie strony www na zamówienie.
Druk wielkoformatowy w świetnej jakości.
Komentarz
-
Manual jest upierdliwy, ale dzieki niemu sie wiele mozna nauczyc manipulowac swiatlemKomentarz
-
W Olympusie E-1, którego do niedawna używałem, aby przestawić pokrętło trybu pracy trzeba było wcisnąć przycisk na jego wierzchu. Używałem go tak rzadko w innym trybie niż "M", że jak szybko musiałem przestawić tryb, bo ktoś brał aparat w ręce to zawsze miałem wrażenie, że się zaciął.
Inna sprawa, że E-1 ma tylko cztery tryby - M, A, S, P, więc wzięcie do ręki aparatu z innymi trybami zawsze było jakieś "dziwne", tyle na tych pokrętłach mają rysuneczków i niezrozumiałych hieroglifów.
Pisząc to, cały czas próbuję sobie przypomnieć pokrętło od 20d, którego mam od czerwca i ... nie mogę... idę zerknąć na aparat.canon, olympusKomentarz
Komentarz