Kto robi w trybie "M"?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Pikczer
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 2578

Kto robi w trybie "M"?

Witam, ciekawi mnie ilu z Was uzywa do robienia zdjec wylacznie/najczesciej trybu Manual, czyli ustawia wszystko recznie.

Moze zaczne od siebie. Ja osobiscie trybu M uzywam tylko gdy robie z lampa badz w studio z lampami. Czesto tez korzystam z priorytetu czasu badz przeslony ale normalnie robie na P. Dlaczego? Ano dlatego, ze w tym trybie moge dowolnie zmieniac parametry mnie interesujace a reszta jest dostosowywana przez body.

A i jeszcze na plenerkach CB foce z eMki

Chetnie tez dowiem sie od tych, ktorzy uzywaja TYLKO manuala dlaczego to robia - zalety/wady a moze przyzwyczajenie z analogow? Jakie plusy itd.

Pozdrawiam i czekam na opinie.
    971
    Uzywam tylko trybu M
    0%
    311
    Od czasu do czasu uzywam trybu M
    0%
    495
    Rzadko uzywam trybu M
    0%
    145
    Nigdy nie uzywam trybu M
    0%
    20
  • akustyk
    gajowy
    • 2004
    • 12226

ostatnio robie zdjecia praktycznie wylacznie w trybie manualnym. jesli warunki oswietleniowe sie gwaltownie nie zmieniaja to jest to najwygodniejsze rozwiazanie.

zalety - nie trzeba glupawo szukac fragmentu do blokady ekspozycji (jak w Av), co przy braku spota czasem bywa problemem
    wady - jak sie szybko zmieniaja warunki to trzeba duzo machac

ale ja robie glownie landszafty, na dodatek niemal wylacznie ze statywu, z wezykiem i MLU, wiec M nie stanowi zadnego problemu. i tak z rozmyslem, namaszczeniem i pietyzmem, wiec ewentualna szybkosc zmiany parametrow ekspozycji nie stanowi tu tematu.

jak robie na ulicach to Av. wtedy szybciej
    www albo tez flickr

Komentarz

• eMILz
      Bywalec
      • 2005
      • 210

Ja używam M przez większość czasu, może i bym z niego zrezygnował gdyby był podwójny pomiar ekspozycji, raz na jasności raz na cienie a wynik byłby uśredniony. W trybie M robie to samo tylko ręcznie, jakoś lepiej się z tym czuję i choć dziwnie to brzmi ... to wygodniej mi z tym, a kiedy pracuję z lampą to juz wogole, przydałaby się jeszcze 580 którą można ręcznie ustawić.

Komentarz

• esteper
        Uzależniony
        • 2006
        • 635

Co prawda nie armatą, ale słonym, ale korzystam tylko i wyłącznie z manuala... Jakoś najwygodniej mi w tym trybie działac, przy zdjeciach makro i architekturze...
        5DmkII + C50/1.4 + C85/1.8 + 2,5kg jabłek w wersji PRO

"ADMINISTRACJO ! ZAPOBIEGAJ I LECZ SIĘ RUTYNOWO. DOBRO ADMINISTRACJI, GWARANTEM DOBRA OGÓŁU"

Komentarz

• Pikczer
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 2578

Zamieszczone przez akustyk
          wady - jak sie szybko zmieniaja warunki to trzeba duzo machac
          No wlasnie - np. koncerty - po co szybko machac jak szybciej mozna zablokowac ekspozycje?

Komentarz

• akustyk
            gajowy
            • 2004
            • 12226

Zamieszczone przez Pikczer
            No wlasnie - np. koncerty - po co szybko machac jak szybciej mozna zablokowac ekspozycje?
            nie twierdze, ze nie. koncertow nie foce
            www albo tez flickr

Komentarz

• temol
              Bywalec
              • 2005
              • 113

Witam

W 95% przypadkow uzywam M - mam przyzwyczajenie z analoga... bo uzywam analoga . Do tego spot. Dlaczego akurat M? Dzieki temu mam duza kontrole nad ekspozycja.
              Tomek

Komentarz

• mattnick
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 1735

Ja robię wtedy kiedy używam lampki błyskotkowej albo jak mi się szczególnie nudzi
                30D, C 17-40 f4 , 50 f1.8, 70-200 f4 , 430 ex, oraz -=iii=<)
                CZYTAĆ I PAMIĘTAĆ !!!!

Komentarz

• Pikczer
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 2578

Zamieszczone przez temol
                  Dlaczego akurat M? Dzieki temu mam duza kontrole nad ekspozycja.
                  To dla mnie brzmi troche jak taki oklepany slogan ;-)
                  Ja w trybie P tez moge sobie wybrac dowolne ustawienia i z pomiarem punktowym i blokada ekspozycji rowniez panuje nad kadrem - wg mnie szybszy sposob

Komentarz

• DoMiNiQuE
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 3548

Ja zdecydowanie wiekszosc zdjec robie na 'M' - mam czas Na Av przelaczam gdy nie ma czasu krecic kolkiem. Innych trybow nie uzywam. Tryb 'M' ma jednak jedna wade - zajechalem nim kolko nastaw i juz nie dziala zbyt rewelacyjnie

Komentarz

• Tomasz Golinski
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 8623

Udało się dodać ankietę, ale nie było łatwo

Ja korzystam z M tylko wtedy jak boję się zepsuć ekspozycję szybką zmianą oświetlenia - np. na koncercie (ale też nie zawsze). Ponadto z lampą bym używał, gdybym focił z lampą
                      30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
                      Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• Jac
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 4813

Zamieszczone przez Tomasz Golinski
                        szczerze mowiac proscizna ;-), poza tym kazdy uzytkownik moze w "swoim" watku sam dodac ankiete, jest taka opcja w narzedizach watku ;-)

a wracajac do tematu .... staram sie jak najczesciej uzywac M bo tak jak pisal akustyk w 90% przypdakow oswietlenie jest stale w okresie od ustawienia do nacisniecia kilka razy spustu ;-) odpada mi myslenie o tym czy niebedzie jakiegos fixa bo cos blysnelo w kadrze ;-)
                        Instagram

Komentarz

• Tomasz Golinski
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 8623

Zamieszczone przez Jac
                          szczerze mowiac proscizna ;-), poza tym kazdy uzytkownik moze w "swoim" watku sam dodac ankiete, jest taka opcja w narzedizach watku ;-)
                          Jak się ma uprawnienia super-Jaca to i owszem. A taki szary moderator ma pod górę...
                          30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
                          Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• DoMiNiQuE
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 3548

Zamieszczone przez Tomasz Golinski
                            Bez sensu jest ta ankieta 8) A co gdy powiedzmy w 90% uzywam M? To nie jest ani 'tylko' a tym bardziej od 'czasu do czasu' Dlatego wybralem odpowiedz numer 1.

Komentarz

• Bagnet007
                              Pełne uzależnienie
                              • 2006
                              • 1344

Ja właściwie tylko na eM. A to dlatego że muszę zadbać o to co ma mieć 18%, co niedoświetlić a co ma być mocniej naświetlone
                              Ostatnio edytowany przez Bagnet007; 6605.

Komentarz

Pracuję...