Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
P.S: udało mi się wypatrzyć na Mazurach zimorodka - kurcze ale byłem podjarany. Pierwszy raz w życiu, bliski kontakt, piękny ptaszek i sporo zdjęć. Quest1 jednak uświadomił mi gdzie jestem, nawet ich nie obrobię chyba.
A ja dzisiaj właśnie miałem w końcu okazję sfotografować dzięcioła czarnego. Czy jestem zadowolony z tych zdjęć? Średnio na jeża. Warunki były bardzo cieżkie - ciemno. Po obejrzeniu zdjęć i ew. poprawkach w sofcie graficznym doszedłem do wniosku, że aby osiągnoć taki efekt jak bym chciał przydałby mi się wówczas ef 300/2.8 + ew. TC 1.4.
To mnie uspokoiło i zrelaksowało. I już się nie stresuję
To mnie uspokoiło i zrelaksowało. I już się nie stresuję
o to to
ja mam wrażenie, że gdyby moja 400/5.6 była 2.8 to na pweno byłyby o niebo lepsze zdjęcia :grin: A tak poważnie, to kiedy przychodzi refleksja, to ja moim sprzętem nie wydalam na poziomie stricte technicznym tak jak inni na 300D + sigma 50-500. To baaardzo mnie martwi i uświadamia gdzie tkwi problem.
wróciłem właśnie z wakacji i z niedowierzaniem stwierdzam, że mimo postępu jaki robię w foceniu nie potrafię świadomie zrobić choćby jednego zdjęcia tak jak bym do końca chciał
== ciahc! ==
Odłóż cyfer, włóż velvię zamiast matrycy, potem sobie to obejrz na porządnym projektorze i przynajmniej nieźle wygipsowanogładzionej ścianie i problemy znikną! Serio.
a ja ci powiem tak Kubaman, do super zdjec potzrebne jest swiatlo jesli nie bedziesz potrafil go znalesc to nawet jak super skadrujesz i super naswietlisz to zdjecie bedzie plaskie, slabe itd - kolor ozywia i nadaje trzeci wymiar czasami odciaga czasami pomaga dostrzec piekno ... tylko umiejetnosc poslugiwania sie calym obrazem czyli wszystkimi jego elementami od koloru, kontrasu prawidlowego naswietlenie dla zamyslonego efektu (niekoniecznie prawidlowego dla sceny) poprzez kadrowanie itd...
ja tez w te wakacje upatrzylem ptaszka, bardziej pospolitego i calkiem blisko podchodzilem ... ale z ogromnej ilosci zdjec tylko jakies 20 jest warte obrobki (kadry bardzo podobne do siebie) bo w tym momencie zaistnialy te korzystne warunki...
nie przeskoczysz tego - a myslenie ze mam cyfre = szybko zrobie fajne zdjecie jest maksymalnie bledne... zasady fotografi sie nie zmienily, zmienil sie tylko material swiatloczuly - lub nieczuly ;-)
Caly dzien byl pochmurny, bezbarwny taki, ze tylko do kina na jakiegos gniota
Ale szczescie usmiechnelo sie na caaaale 30-40 sekund objawiajac sie calkiem widowiskowym swiatlem.
a i jeszcze jedna rzecz w pogoni za technicznym idealem gubimy sie troche przy ocenie _zwyklych_ zdjec pospiech jest niewskazany a mecznie tematu jak najbardziej tak ;-)
Diego: Szkoda ze wida ze szara polowka byla grana.. ale moze sie myle..
Osobiscie wolalbym sama czarna sylwete na tle tego nieba.. tylko pewnie z innego miejsca..
Diego: Szkoda ze wida ze szara polowka byla grana.. ale moze sie myle..
Osobiscie wolalbym sama czarna sylwete na tle tego nieba.. tylko pewnie z innego miejsca..
Mam tez bez polowki A fotke bralem pierwsza-z-brzegu, do ilustracji posta.
A moze mniej gledzic na forum a wiecej focic? Wiecej lazic za swiatlem?! Ono jest tylko kilka razy w roku takie jak trzeba. Trudno utrafic. Dobre swiatlo pozwala kompakcikiem zrobic piekna fotke. A kiepskie daje bura mase nawet gdy sie ma 5D w rece.I zamiast jednego szkielka o problematycznej przydatnosci warto kupic E1 z 14-54, beda fajne kolorki.
czesc.ch.
Mam tez bez polowki A fotke bralem pierwsza-z-brzegu, do ilustracji posta.
Mozna wiedziec jaka to szara polowka?
Szukam takiej z twardszym przejsciem (i zabierajacej swiatlo np -2EV) za rozsadne pieniadze pasujacej do cokina P.
To i ja sie dolacze do dyskusji Prawda jest taka ze swietne kolory i plastyka sceny to tylko i wylacznie swiatlo. Nie jest latwo na takie trafic ale jedno dobre zdjecie przy takim swietle mocno odstaje od szaro burej masy tych zrobionych na szybko nie wychodzonych.
Te szaro bura mase trzeba traktowac PS'em taka jest prawda. Czesto jest tez tak jak pisze Tomek ... scena jest fajna ale ma za mala dynamike na mozliwosci rawa z matrycy. Trzeba wiec te dynamike poprawic I nie liczylbym na to wszystkie te fajne ogladane zdjecia sa wychodzone ... ludzie rasuja fotki psem nagminnie a im lepszy spec od grafiki tym efekt ciekawszy.
Poza tym moim zdaniem szukasz uzasadnienia dla nowego sprzetu Ma byc mega ostro mega kontrastowo a to chyba jednak nie wszystko.
3 stop reduction in exposure = 121 = ND8. This is a "hard" cut off from filtered to unfiltered. In other words not a gradual transition.
3 stop reduction in exposure = 121S = ND8. This is a soft, or graduated cut off from filtered to unfiltered. Useful where there isn't a straight horizon to define where the grad should end. Which is pretty much all the time.
121F - the enigma. This is indeed a graduated filter that covers about 3/4 of the whole thing. Exposure wise, it goes from about 4-5 stops in reduction at the top to nothing at the bottom. Useful for when you have something above the horizon that would show a visible filter graduation. EG, a building, cliff, etc. How do you expose? Trial and error to work out how it behaves.
ojoj,
widzę, że wywołałem konkurs dobrych rad
Panowie, ja chodzę za zdjęciami, nie robię przypadkowo, czekam na światło i pracuję nad całością kompozycji i parametrów, come on!
Właśnie wróciłem z Mazur, gdzie dwa tygodnie fociłem (mimo złej pogody) i to w miejscach raczej nie przypadkowych i chyba nie da się powiedzieć, że znalazłem się w nich ze sprzętem w pośpiechu. Ja jeżdzę na wakacje, po pierwsze żeby robić zdjęcia i tak je sobie dobieram.
Problem który opisuję, jest taki, że generalnie zdjęcia są bardzo kiepskie, bardziej kiepskie, niż mnie na to stać i nie jest to kwestia gorszego dnia. Albo raczej grubo poniżej moich oczekiwań i myślę, że i możliwośći, a co najbardziej denerwujące są sporo poniżej średniego poziomu szarego amatora.
dzis rozmawialem z Wiktorem Wolkowem - facet ma duzego ,,ducha fotografii'' i bardzo ciekawy dorobek. po krotkiej rozmowie zdradzil mi, ze jemu rzadko udaje sie zrobic dobre zdjecie aby tego dokonac - po wybraniu miejsca, kadru - cyka kilka klatek z rozna ekspozycja - by potem wybrac najbardziej fajne kolory dla danej sceny. preferuje niedoswietlenia slajdu by uzyskac bardziej nasycone kolory. mowil takze, ze czesto na 30 klatek ma tylko 1 udana - i jest z tego zadowolny. wiec jesli ktos taki jak W. Wolkow ma taki wspolczynnik udanych fot, to popatrz na swoje dokonania przez Jego kryterium zmien wspolczynnik,bo -nieoszukujmy sie- nie jestes Wolkowem - i mysle, ze bilans bedzie na plus aa przy okazji to wrzuc te swoje ,,slabe'' fotki - TWA podbuduje Cie
Komentarz