Radiowe wyzwalacze do lamp - zasilanie!
Zwiń
X
-
-
Odp: Radiowe wyzwalacze do lamp - zasilanie!
To może trochę (ale tylko trochę) wyjaśnić, skąd Twoje zafiksowanie na dużych prądach, dużych obciążeniach i dużych spadkach napięcia.
W takim razie wyjaśnij mi, jak elektryk elektronikowi (z zawodu), jak spada napięcie na "przechodzonych" ogniwach AAA, przy obciążeniu które wcześniej podałem (nie wyssane z palca, zmierzone).
Kiedyś słyszałem takie powiedzonko: "u elektryków prąd pracuje siłą, a u elektroników głową" - nie obrażając pozostałych kolegów elektryków, chyba to potwierdzasz swoim przykłademKomentarz
-
Wewnętrzna impedancja ogniw typu eneloop nie jest dramatycznie mniejsza niż ogniw alkalicznych. Przy niewielkich prądach poniżej 100 mA różnica spadku napięcia między tymi typami będzie pomijalna.
Przy małych prądach i używaniu jak w pilotach, ogniwa alkaliczne będą z reguły działały dłużej niż akumulatory NiMH, nawet jeśli taki pilot potrafi działać przy bardzo niskim napięciu. Natomiast z punktu widzenia ekonomii, raczej nie ma wątpliwości, że akumulatory są tańsze.
Teoria spiskowa: producenci baterii dopłacają producentom urządzeń za każdy sprzedany gadżet, który jest zaprojektowany tak, żeby przestał działać przy napięciu ~ 1.2 V.
I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.Komentarz
-
To może powiesz cóż to za dziwo-"elektronik". Zawód skończył się gdzieś w latach 80, potem był to tylko wlutowywacz układów scalonych tak do lat 90 ubiegłego wieku. Trzeba być nieźle cofniętym w rozwoju(ćwierć wieku) żeby się tym zajmować.Komentarz
-
Nie ma to jak merytoryczna dyskusja z kolegą od prądu, mającym (jak widać) kolejne problemy ze zrozumieniem słowa pisanego
Podpowiedź: nie napisałem, że wykonuję ten zawód
Cieszę się, że tu zaglądasz, więc na pewno w przerwach pomiędzy złośliwościami możesz odpisać na moje pytanie (dotyczące wartości mierzonych w voltach i amperach): o ile spada napięcie ogniw przy obciążeniu 10-20mA? Jeśli nie wiesz jak to zmierzyć możesz spokojnie zapytać, tutaj albo na priv, mogę albo przesłać schemat albo zrobić zdjęcie poglądowe
Komentarz
Komentarz