Błyskanie w plenerze

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • helios
    • 2010
    • 4

Błyskanie w plenerze

Witam,

Mam wyzwalacze TT1 i TT5 + 2x 430 EXII. Planuję zacząć błyskać w plenerze, dotychczas tego nie robiłem a chciałbym spóbować swoich sił.
    Jakie softboxy do lamp systemowych polecacie? Macie może jakieś sprawdzone? Jakie wymiary powinien mieć do zdjęć plenerowych?

Pozdrawiam
    Michał
    5DmkII, 6D,
  • Kamillos
    Coś już napisał
    • 2014
    • 63

Odp: Błyskanie w plenerze

Ja na swoje lampy (600ex-rt i 430 EXII) montuje na dwóch oktach 80cm. Może i sporawe, ale świetnie rozpraszają światło, dając miękkie światło.
    Chyba, że chcesz poeksperymentować to można zaopatrzyć się w strumienice lub kwadratowy softbox z plastrem miodu. Wszystko zależy, jaki efekt chcesz uzyskać.

Komentarz

• kalatos
      Coś już napisał
      • 2014
      • 76

Ja mam zwykłe parasoleczki i też dają radę
      kalfilm.pl - Fotografia okolicznościowa

Fotografując staraj się pokazać to czego bez Ciebie, nikt by nie zobaczył... - Robert Bresson

Komentarz

• pawko
        Bywalec
        • 2008
        • 159

ja używam białych parasolek odbijających (110cm) + dobre uchwyty na statyw do parasolek...
        jest spoko lecz jak jest wiatr to jest to już problem. ostatnio na sesji nad morzem asystentka miała problem aby to stabilnie utrzymać, ale
        wiało naprawdę mocno...
        mam nawet jeden taki uchwyt na 3 lampy do jednej parasolki.... ;-) ale jeszcze nie musiałem używać 3 lamp na raz....
        pozdrawiam
        Paweł
        moje zdjęcia

Komentarz

• olycan
          Dopiero zaczyna
          • 2011
          • 21

parasolki transparentne statyw i ...... najlepiej osoba do pomocy jak jest wiatr lub dobrze obciążyć / lub nawet przywiązać do czegoś jak jest wietrznie.
          Sam też będę próbował ze softboxem . Nie mniej parasolki najbardziej mobilne.

Komentarz

• eska
            Bywalec
            • 2013
            • 135

A ja proponuję coś takiego Firefly II Softbox Reporterski Octa 65cm
            A

Komentarz

• helios
              • 2010
              • 4

Panowie, zaryzykowałem i kupiłem w ciemno 60x60, zrobiłem wczoraj kilka pstryków i póki co jestem zachwycony

--- Kolejny post ---

Zamieszczone przez pawko
              ja używam białych parasolek odbijających (110cm) + dobre uchwyty na statyw do parasolek...
              jest spoko lecz jak jest wiatr to jest to już problem. ostatnio na sesji nad morzem asystentka miała problem aby to stabilnie utrzymać, ale
              wiało naprawdę mocno...
              mam nawet jeden taki uchwyt na 3 lampy do jednej parasolki.... ;-) ale jeszcze nie musiałem używać 3 lamp na raz....
              pozdrawiam
              Paweł
              Pawko, masz jakiegoś linka do zdjęć doświetlanych parasolkami? Próbowałem swoich sił z parasolkami i wyszło to marnie, dużo lepiej wychodzą zdjęcia używając softboxa ( ale to tylko moje zdanie )
              5DmkII, 6D,

Komentarz

• robson999
                Uzależniony
                • 2013
                • 716

[QUOTE=helios;1241493] kupiłem w ciemno 60x60, zrobiłem wczoraj kilka pstryków i póki co jestem zachwycony

[/COLOR]

podałbyś jakiegoś linka do takiego prduktu? Niedawno miałem sesję plenerową, w pochmurny dzień no i zdjęcia ogólnie wyszły ładne, ale postacie ciut niedoświetlone, dlatego myślę nad doświetleniem.
                5D, 2x6D, 16-35/4ISL, 20/1.4A, 24-70/2.8LII, 24-85/3.5-4.5, 50/1.4, 50/1.8STM, 55/1.8, 85/1.8, 135/2L, 200/2.8LII, 70-300 4-5.6II, 100-300/5.6L, 400/5.6L
                600EX-RT, 430EXII, 568EXII
                CX241, i1DisplayPro, L850, SC-P600

Komentarz

• jinks
                  Pełne uzależnienie
                  • 2006
                  • 2178

[QUOTE=robson999;1241499]
                  Zamieszczone przez helios
                  kupiłem w ciemno 60x60, zrobiłem wczoraj kilka pstryków i póki co jestem zachwycony

[/COLOR]

podałbyś jakiegoś linka do takiego prduktu? Niedawno miałem sesję plenerową, w pochmurny dzień no i zdjęcia ogólnie wyszły ładne, ale postacie ciut niedoświetlone, dlatego myślę nad doświetleniem.
                  phottix easy-up
                  Miłego dnia
                  moja www

Komentarz

• helios
                    • 2010
                    • 4

[QUOTE=robson999;1241499]
                    kupiłem w ciemno 60x60, zrobiłem wczoraj kilka pstryków i póki co jestem zachwycony

[/COLOR]

link do softboxa: PowerLux 60x60cm do lamp reporterskich - Softbox PowerLux - Fotozakupy.pl

a tutaj mój wczorajszy test http://psbytom.files.wordpress.com/2...ww1.jpg?w=1050
                    5DmkII, 6D,

Komentarz

• pawko
                      Bywalec
                      • 2008
                      • 159

Pawko, masz jakiegoś linka do zdjęć doświetlanych parasolkami? Próbowałem swoich sił z parasolkami i wyszło to marnie, dużo lepiej wychodzą zdjęcia używając softboxa ( ale to tylko moje zdanie )
                      wysłałem na PW - bo mam zdjęcia z logiem i adresem strony....(REGULAMIN)
                      pozdrawiam

Paweł
                      moje zdjęcia

Komentarz

• p0lish
                        Początki nałogu
                        • 2011
                        • 366

[QUOTE=helios;1241533]parasolka zalałaby Ci kadr światłem tam, gdzie tego nie chcesz
                        softbox daje bardziej miękkie światło i to jest lepsze rozwiązanie przy takim delikatnym zastanym
                        jeszcze lepsze efekty daje założenie stripa
                        Blog

Komentarz

• pawko
                          Bywalec
                          • 2008
                          • 159

[QUOTE=p0lish;1241555]

parasolka zalałaby Ci kadr światłem tam, gdzie tego nie chcesz
                          softbox daje bardziej miękkie światło i to jest lepsze rozwiązanie przy takim delikatnym zastanym
                          jeszcze lepsze efekty daje założenie stripa
                          Parasolka rozpraszająca - tak, masz rację - rozlewa się światło na wszystkie strony.
                          Natomiast parasolka odbijająca już nie koniecznie - masz dużo większą kontrolę nad kierunkiem światła.

pozdrawiam
                          Paweł
                          moje zdjęcia

Komentarz

• eska
                            Bywalec
                            • 2013
                            • 135

Przy parasolce odbijającej masz większą kontrolę nad światłem, ale samego światła masz dużo mniej.
                            A

Komentarz

• FlatEric
                              Uzależniony
                              • 2007
                              • 574

Przy parasolce odbijającej masz większą kontrolę nad światłem, ale samego światła masz dużo mniej.
                              To zależy czy odbijająca biała czy srebrna.
                              Mi tam w małym pomieszczeniu o jasnych ścianach wyszło, że niespecjalnie biała (bo chińska) parasolka odbijająca daje tyle samo światła, co biała parasolka transparentna (i to niezależnie czy ta ostatnia użyta jako odbijająca czy rozpraszająca, skuteczność w obie strony ma podobną). Zaś parasolka srebrna daje nieco ponad 2x więcej światła od białych, acz jego charakterystyka jest oczywiście inna. Natomiast gdzieś w połowie wydajności między srebrną a białymi leży parasolka transparentna ze srebrnym pokrowcem.
                              SX160 IS, a przedtem wadliwy A530 wymieniony w ramach gwarancji na wadliwy A550.
                              Analogowy DeviantArt
                              Wypociny formalne
                              Wypociny techniczne

Komentarz

Pracuję...