Błyskanie w plenerze

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • eska
    Bywalec
    • 2013
    • 135

Odp: Błyskanie w plenerze

Istnieją inne okoliczności przyrody niż "małe pomieszczenie o jasnych ścianach", bardziej wiarygodne.
    A

Komentarz

• robson999
      Uzależniony
      • 2013
      • 716

Dzięki chłopaki za linki!

Zgłębiłem trochę temat doświetlania w plenerze i zdecyduję się chyba jednak na softbox, a parasolkę dyfuzyjną którą niedawno zamówiłwm za grosze razem z uchwytem i statywem zostawię sobie np do doświetlania postaci podczas zachodu Słońca.

Mam tylko jeszcze jedną kwestię, jaką wielkość wybrać, aby był on w miarę uniwersalny, do ekspozycji bardziej portretowych oraz z dystansu (całe postacie z widoczkami)?

Dzięki
      5D, 2x6D, 16-35/4ISL, 20/1.4A, 24-70/2.8LII, 24-85/3.5-4.5, 50/1.4, 50/1.8STM, 55/1.8, 85/1.8, 135/2L, 200/2.8LII, 70-300 4-5.6II, 100-300/5.6L, 400/5.6L
      600EX-RT, 430EXII, 568EXII
      CX241, i1DisplayPro, L850, SC-P600

Komentarz

• helios
        • 2010
        • 4

Zamieszczone przez robson999
        Dzięki chłopaki za linki!

Zgłębiłem trochę temat doświetlania w plenerze i zdecyduję się chyba jednak na softbox, a parasolkę dyfuzyjną którą niedawno zamówiłwm za grosze razem z uchwytem i statywem zostawię sobie np do doświetlania postaci podczas zachodu Słońca.

Mam tylko jeszcze jedną kwestię, jaką wielkość wybrać, aby był on w miarę uniwersalny, do ekspozycji bardziej portretowych oraz z dystansu (całe postacie z widoczkami)?

Dzięki

robson, osobiście polecam 60x60, sam taki mam i póki co chwalę sobie
        5DmkII, 6D,

Komentarz

• esensja
          Coś już napisał
          • 2011
          • 72

Jak wpiszesz w allegro: Softbox reporterski to znajdziesz taki sam o 50zł taniej ;-) Ja spróbuje rozszerzyć temat trochę bo zauważyłem różne sposoby mocowania lamp do tych softboxów. M.in np. uchwyt S Bowens.
          Czy może ktoś zna te systemy i moiże coś doradzić?

Komentarz

• robson999
            Uzależniony
            • 2013
            • 716

Zamieszczone przez helios
            robson, osobiście polecam 60x60, sam taki mam i póki co chwalę sobie
            ale kupowałeś ze statywem i mocowaniem? Pytam bo mam już pararasolkę białą transparentną, w komplecie ze statywem i uchwytem do lampy. Teraz sie zastanawiam, czy kupować tylko sam softbox, czy znów w komplecie. Śmieszne te moje rozterki, ale może warto mieć w zapasie jeden stojak z uchwytem
            5D, 2x6D, 16-35/4ISL, 20/1.4A, 24-70/2.8LII, 24-85/3.5-4.5, 50/1.4, 50/1.8STM, 55/1.8, 85/1.8, 135/2L, 200/2.8LII, 70-300 4-5.6II, 100-300/5.6L, 400/5.6L

Komentarz

• McMelassa
              Bywalec
              • 2010
              • 201

ale kupowałeś ze statywem i mocowaniem? Pytam bo mam już pararasolkę białą transparentną, w komplecie ze statywem i uchwytem do lampy. Teraz sie zastanawiam, czy kupować tylko sam softbox, czy znów w komplecie. Śmieszne te moje rozterki, ale może warto mieć w zapasie jeden stojak z uchwytem
              Sam kupowałem ostatnio zestaw - parasolka + uchwyt. Kupiłem uchwyt 2w1 (mocowanie parasolka i bowens) Na razie brałem parasolkę, jednak rozważam zakup jeszcze softboxu (chyba 60x60) Waham się jednak czy lampa Metz 50 do niego wystarczy.
              Rozwijam się... jeszcze tylko nie wiem w co.

Komentarz

• Usjwo
                Pełne uzależnienie
                • 2009
                • 1055

Ja akurat nie blyskalem nigdy na zewnatrz, tylko w pomieszczeniu, ale kilka uwag:

- softbox 60x60 nie oswietli calej postaci rownomiernie, ja uzywam 60x90 i jest ciezko.
                - jedna lampa C580, w "miare rowno" wypelni 60x90, z wiekszym juz bedzie problem.

Ja bym proponowal
                - stripa 120x40 (jakby dalo sie dwa flashe zamocowac, byloby pieknie)
                - dwie sztuki 60x60 lub 60x40 ustawione pionowo

Jakiegos wielkiego doswiadczenia w blyskaniu nie mam, wiec moge nie miec racji

Komentarz

• Demonos
                  Początki nałogu
                  • 2011
                  • 251

[QUOTE=helios;1241533]
                  Te softboxy występują jeszcze w rozmiarze 80x80 - ja rozważam taką właśnie opcję do mojego Metza. Ew. paraslokowy softbox 60x90.
                  Tu mają sporo tego: Softboxy reporterskie
                  1Ds mkII, 50D + S35/1.4 | C10-22 /3.5-4.5 | C 28-105/3.5-4.5 USM | C24/2.8 | CZJ Pancolar 50/1.8 |Petri 50/2.0 | Metz 58 AF-2

Komentarz

• robson999
                    Uzależniony
                    • 2013
                    • 716

Zamieszczone przez Usjwo

Ja bym proponowal
                    - stripa 120x40 (jakby dalo sie dwa flashe zamocowac, byloby pieknie)
                    - dwie sztuki 60x60 lub 60x40 ustawione pionowo

Jakiegos wielkiego doswiadczenia w blyskaniu nie mam, wiec moge nie miec racji
                    a np softbox 60x60 i jako wsparcie parasolka dyfuzyjna? Czy to miałoby sens?

Komentarz

• Usjwo
                      Pełne uzależnienie
                      • 2009
                      • 1055

Wszystko zalezy jaki efekt chcesz uzyskac i w jakich warukach robisz zdjecia. W plenerze mamy przeciez dostepne slonce (chociaz nie zawsze)

W sloneczny dzien ustawiasz slonce jako swiatlo glowne, a softbox (60x60) jako wypelnienie to wystarczy, zawsze masz blende do pomocy.
                      W pochmurny dzien, gdzie swiatlo sloneczne sweci z kazdej strony, swiatlo glowne musisz dostac z blysku. Aby zachowac pozory, musisz softboxa ustawic tak by swiecil z gory i wtedy juz zaczyna byc problem z rownomiernym oswietleniem.
                      Jezeli slonce ustawisz w kontrze (np. "romatyczno-artystyczne" zachody slonca ) to 60x60 bedzie za malo zeby oswietlic cala postac.

Jezeli fotografujesz modelke w bikini (albo bez ) to nierownomierne oswietlenie spowoduje duze roznice w kolorze skory na twarzy i nogach. Ciezko to wyrownac w PSie (wtedy robimy plastik na calosci )
                      Z modelka ubrana jest latwiej, bo mamy widoczna tylko "gola" twarz i nie ma innego punktu odniesienia. Ubranie na dole ciagniemy w PS'ie (jak to pani mloda to trenujemy robienie z szarego bialy )

To tyle problemow z ktorymi ja sie spotkalem osobiscie.
                      Zacznij od tego softoboxa 60x60 + blenda + slonce i zobaczysz jakie beda efekty. W tym zestawie problemem jest ze slonce nie zawsze swieci tam gdzie chcemy i tak jak chcemy.

Komentarz

• robson999
                        Uzależniony
                        • 2013
                        • 716

Usjwo Twój post już mi wiele wyjaśnił Teraz przystępując do pierwszego treningu z oświetleniem w plenerze, będę wiedział, od czego w ogóle zacząć.
                        Zamawiam softbox 60x60 i blendę.

Dzieki!

Komentarz

• jamada202
                          Coś już napisał
                          • 2013
                          • 56

mam takie pytanie bo są 2 rodzaje mocowań, jedno jest takie, że lampe wkłada się od zewnętrznej strony i odbija się po czym przechodzi przez materiał (jest to stosowane w phottix easy up) a drugi rodzaj jest taki, że wkładamy lampę do środka od wewnętrznej strony. Moje pytania brzmi w którym przypadku mamy mniejsze straty oświetlenia ?

Komentarz

• Demonos
                            Początki nałogu
                            • 2011
                            • 251

Nie jestem expertem, ale chyba wyjdzie podobnie.
                            Przy softboxach shootthrough (czyli lampa z tyłu) i tak stosuje się conajmniej 2 panele dyfuzyjne. W w rozwiązaniu z odbiciem wewnątrz softbox'a to już jest traktowane jako rozproszenie + jeden panel dyfuzyjny.
                            Rozwiązanie 1 ma tę niewątpliwą zaletę, że przy braku zdalnego sterowania mocą byłysku, znacznie łatwiej i szybciej można zmienić ustawienia lampy.
                            W drugim przypadku, trzeba odpinac panel dyfuzyjny, żeby dostać się do lampy.
                            1Ds mkII, 50D + S35/1.4 | C10-22 /3.5-4.5 | C 28-105/3.5-4.5 USM | C24/2.8 | CZJ Pancolar 50/1.8 |Petri 50/2.0 | Metz 58 AF-2

Komentarz

• jamada202
                              Coś już napisał
                              • 2013
                              • 56

No właśnie próbowałem to rozgryźć, dziękuję za pomoc, wtedy tylko zabawy z wyzwalaczami przenoszącymi Ettl nikt przecież nie będzie za każdym razem tego otwierał

Komentarz

• kamodj
                                Dopiero zaczyna
                                • 2013
                                • 20

Zamieszczone przez helios
                                Witam,

Mam wyzwalacze TT1 i TT5 + 2x 430 EXII. Planuję zacząć błyskać w plenerze, dotychczas tego nie robiłem a chciałbym spóbować swoich sił.
                                Jakie softboxy do lamp systemowych polecacie? Macie może jakieś sprawdzone? Jakie wymiary powinien mieć do zdjęć plenerowych?

Pozdrawiam
                                Michał
                                Odpowiem Ci najprosciej jak się da i mój sposób nie pochłonie dużej ilosci pieniedzy a da swietne efekty.

1.kupujesz 3 lampy typu National
                                ++ Lampa błyskowa - National PE-3057 ++ (4940756209) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
                                mam na mysli tanie lampy błyskowe na stopke.

2.Dokładnie tyle samo statywów i stopek pod lampe:
                                UCHWYT REPORTERSKI do lampy błyskowej i parasolki (4944131115) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.

3. do kazdej lampy dokupujesz sterownik radiowy + sterownik dla aparatu - wyjdzie CIe z grubsza 4x wyzwalacz
                                Wyzwalacz radiowy PT-04 na gorącą stopkę 4K/AAA (4869999836) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.

To jedynie przykład! ale mając 3 światła z wyzwalaniem radiowym juz jestem mocno do przodu w dodatku za małe pieniądze.

JAK TO DZIAŁA? a tak że jak masz za mocne światło to albo na lampie zmieniasz na połowe mocy albo odsuwasz ją kawałek (natężenie światła maleje z kwadratem odległosci chyba dalej nie musze tłumaczyc?)
                                Po kilku próbach bedziesz miał potezny sprzet do fotografowania z wykorzystaniem światła błyskowego

ps. to jakie modyfikatory światła na to załozysz to już Twój wybór pod wzgędem efektu koncowego jaki chcesz uzyskać

Pozdrawiam!

Komentarz

Pracuję...