Lampa studyjna jaką moc wybrać żeby nie przesadzić

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • eleroo
    Początki nałogu
    • 2014
    • 339

Odp: Lampa studyjna jaką moc wybrać żeby nie przesadzić

Robert, wszystko fajnie, ale tak jak ten pan to się można bawić na allegro właśnie do jednej rzeczy na rok, a nie jak masz obfocić 200 par butów do katalogu albo 3k itemków komuś do sklepu (jasne, że można, no można, no okej, jak się kto uprze to i kosiarką objedzie Stany Zjednoczone), niemniej filmiki z pewnością mogą nieco przybliżyć kompletnemu laikowi o co w ogóle kaman ze swiatłem w produkcie

A dr5000 to spoko banda, ich kanał to dobre źródło wiedzy wszelakiej
    78 złotych zasad fotografii

Komentarz

• pan.kolega
      Pełne uzależnienie
      • 2008
      • 2817

Podstawowa przewaga 24-105 nad 50 mm jest taka, że jest on zoomem. Przy niewielkich otworach różnica jakości będzie bardzo subtelna, zwłaszcza, że obuwie będzie pewnie w środku a rogi nieistotne. Dłuższe ogniskowe mogą się okazać przydatne, ale jeżeli ogniskowa 50 mm akurat pasuje i obuwie zmieści się w GO na trochę większym otworze, to stałka może dać conieco ostrzejszy obrazek. Ja np. robię 24-105 L całkiem przyzwoite zdjęcia kwiatków jak mi się nie chce przykręcać 100 mm makro.
      I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Komentarz

• RobertON
        Pełne uzależnienie
        • 2012
        • 2194

Zamieszczone przez eleroo
        A dr5000 to spoko banda, ich kanał to dobre źródło wiedzy wszelakiej
        Już nieraz linkowałem ich filmiki.

Co do prostych rozwiązań, niekiedy można zrobić coś samemu za niewielki grosz, a nie trzeba do tego kupować mnóstwa sprzętu.
        A efekt może być zbliżony, a niekiedy nawet lepszy niż z mnóstwem gratów - jak nabierze się wprawy.
        https://500px.com/robowert26

Komentarz

• sajgon
          • 2016
          • 9

Zamieszczone przez r_m

Jakby to powiedzieć... zależność głębi ostrości od ogniskowej, odległości i przysłony jest taka sam w studio i poza nim
          hmm ja specjalizuje się w fot. otworkowej więc wiesz... :P

--- Kolejny post ---

Zamieszczone przez pan.kolega
          Podstawowa przewaga 24-105 nad 50 mm jest taka, że jest on zoomem. Przy niewielkich otworach różnica jakości będzie bardzo subtelna, zwłaszcza, że obuwie będzie pewnie w środku a rogi nieistotne. Dłuższe ogniskowe mogą się okazać przydatne, ale jeżeli ogniskowa 50 mm akurat pasuje i obuwie zmieści się w GO na trochę większym otworze, to stałka może dać conieco ostrzejszy obrazek. Ja np. robię 24-105 L całkiem przyzwoite zdjęcia kwiatków jak mi się nie chce przykręcać 100 mm makro.
          o właśnie taka odpowiedź mi była potrzebna dzięki

--- Kolejny post ---

Zamieszczone przez r_m
          Przepraszam, ale z ręki to sobie można pstryknąć parę używanych butów do ogłoszenia albo na allegro.
          Przy produktówce nie chodzi o "nieporuszone" ze statywu tylko o zapewnienie takiego samego punktu widzenia dla całej serii produktów (ogniskowa, perspektywa, odległość, wysokość), wtedy klient oglądający kilka różnych przedmiotów może je w jakiś sposób ze sobą porównać. Jeśli jedną parę butów zrobisz z bliska, na 24mm, z niskiego kąta, a inną zrobisz na 105mm, i z wysokiego kąta, skąd klient będzie wiedział jak naprawdę wyglądają te buty?
          Jasne, że tak ale jeśli robiąc z ręki nie zmieniam ogniskowej, a perspektywę mam zbliżoną, a nie totalnie rozjechaną, to chyba nie ma mega różnicy. Ale wiadomo z statywem bardziej pro i dokładniej by było.
          tylko wtedy jak mam po 15 par butów po 5 ujęć, to musiałabym pierw wszystkim 1 ujecie cyknąć, potem zmiana ustawienia statywu i drugie ujęcie wszystkich itd. Trochę męczące jak chodzi o żonglowanie butami i zmianę parametrów expozycji, bo np to samo ustawienie biały but i czarny zamiast najpierw wszystkie ujęcia białego na takich samych parametrach expozycji.

--- Kolejny post ---

Zamieszczone przez eleroo
          A Ty w tym studio to tylko te buty, czy coś jeszcze? Co się tak uparłaś na tę lampę do butów? Nie prościej zawlec ten bałagan pod jakieś okno z firanką plus ewentualnie jakąś dodatkową półprzeźroczystą szmatą typu organza, batyst etc. i już?
          nie tylko buty :P ale przy innych zdjęciach w studio np portretach nie miałam problemów, ale wtedy tez miałam więcej lapm teraz mam jedną, i nie robiłam serii która miała być na takich samych parametrach.

natomiast z ostrością mogę mieć problem bo używając zewnętrznej lampiy błyskowej nie mam światła modelującego. a światło zastane było słabe, teraz dodam żarówkę światła stałego białego statyw i pewnie spokojnie zejdę przy 1/125 do iso 100 i f 5.6

Komentarz

• r_m
            Pełne uzależnienie
            • 2009
            • 2418

Zamieszczone przez sajgon
            teraz dodam żarówkę światła stałego białego statyw i pewnie spokojnie zejdę przy 1/125 do iso 100 i f 5.6
            Ehm, proszę powiedz, że ta "żarówka światła stałego białego" będzie Ci służyć tylko do ustawiania lampy, a nie do naświetlania zdjęć

Komentarz

• sajgon
              • 2016
              • 9

Zamieszczone przez r_m
              Ehm, proszę powiedz, że ta "żarówka światła stałego białego" będzie Ci służyć tylko do ustawiania lampy, a nie do naświetlania zdjęć
              tak, do ustawiania ostrości tylko, naswietlanie 1/125 iso 100 statyw f 6 i ciemny przedmiot jest idealnie naświetlony i ostry dzięki

Komentarz

• eleroo
                Początki nałogu
                • 2014
                • 339

Specjalizacja w fotografii otworkowej nie świadczy o znajomości zagadnień związanych z głębią ostrości... tam przecież problem nie istnieje... no weź.

Robert, jak najbardziej można się bawić w domowe sposoby na samym początku, żeby obadać co i jak, do prwnego momentu, potem zwyczajnie nie ma na to czasu i potrzeba dobrego, niezawodnego sprzętu.
                78 złotych zasad fotografii

Komentarz

Pracuję...