Lampa studyjna jaką moc wybrać żeby nie przesadzić

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • fancik
    Bywalec
    • 2010
    • 214

Lampa studyjna jaką moc wybrać żeby nie przesadzić

witam
    Mam zamiar stworzyć sobie w domu małe studio takie na własne potrzeby.
    Zainteresowałem się lampami firmy Quantuum.
    Na początek mam statyw z parasolką i zestaw Pixel King z lampą systemową.
    Czy do współpracy z lampą canon 430 EX II lepiej kupić Quantuum Up! 200 Ws czy 300 Ws. pomieszczenie około 20 m , a może tylko drugą zwykłą lampę błyskową , ale wtedy będzie utrudnione stosowanie modyfikatorów oświetlenia.
    Dopiero zaczynam ten temat i dlatego pytanie . Wiem że mocy nigdy za wiele , ale czasem nawet minimum może być za dużo.
    pozdrawiam Wojtek
    Myśl i oceniaj sprawiedliwie....
    Canon 50 D/ 15-85/3.5-5.6......50/1.8 STM...Tamron 70-300VC USD i trochę różnych dodatków,które czasem się przydają.
  • pathar
    Coś już napisał
    • 2009
    • 83

Odp: Lampa studyjna jaką moc wybrać żeby nie przesadzić

Moim zdaniem jeśli będziesz chciał stosować w zdjęciach studyjnych przysłony rzędu 1.4-2.8 to 300W nawet na minimum mocy może być za mocna(no chyba, że do beauty disha z gridem i dyfuzorem jednocześnie - bo to zjada duuużo światła). Z reguły oczywiście przeważnie stosuje się mocniej domknięte obiektywy, ale wszystko jak zwykle zależy od tego co chcemy uzyskać
    Piotr Dejneka

Canon 6D, 5D, C 70-200/2.8, C 50/1.8 STM, S 35/1.4, C 17-40/4, S 85/1.4

piotrdejneka.pl

Komentarz

• fancik
      Bywalec
      • 2010
      • 214

Na dzień dzisiejszy myślę tylko ,aby wykorzystać SOFTBOX 60x90 ewentualnie parasolkę.
      Jak mi się to spodoba trzeba będzie pomyśleć o canonie 85/1.8 i wtedy wykorzystanie przysłony 1.8 może być interesujące.
      Na razie mam 50/1,8 ale jego AF doprowadza mnie do szału . Zostaje ostrzenie ręczne ,a to też nie jest fajne w tym obiektywie.
      Sa jeszcze szkiełka M42 ,ale tu też raczej przesłona od 2.8 .
      Dlatego cały czas zastanawiam sie jakiej mocy lampę kupić aby nie przesadzić.
      W przypadku tych dwóch lamp różnica w cenie nie jest istotna tylko poco kupić mocniejszą i mieć problem z nadwyższką światła , albo kupić za słabą i też mieć problem.
      I to jest powód dla którego zwracam sie o poradę do bardziej doświadczonych , aby na samym początku nie przesadzać.
      pozdrawiam Wojtek
      Canon 50 D/ 15-85/3.5-5.6......50/1.8 STM...Tamron 70-300VC USD i trochę różnych dodatków,które czasem się przydają.

Komentarz

• pathar
        Coś już napisał
        • 2009
        • 83

Sam posiadam też sofboxa 90x60 i mam lampę 300Ws. Sprawdza się to moim zdaniem idealnie, mocy może być troszkę za dużo jedynie gdy chcę robić na niższych wartościach przysłony(1.4-2.8). Myślę, że w Twoim przypadku lepiej wziąć mocniejszą, czyli 300-tkę.
        Piotr Dejneka

piotrdejneka.pl

Komentarz

• fancik
          Bywalec
          • 2010
          • 214

Witam
          Dziękuje za odpowiedź w temacie wyboru lampy ,ale mam nadal dylemat gdyż jak juz wspomniałem jest to dla mnie całkiem nowe doswiadczenie.
          Nie potrzebuję super jasności ( przepalenia) i konieczność filtrów , szukam źródła światła o małej - średniej mocy aby współpracowało z lampą systemową 430 exII i miało możliwość regulacji w zauważalnym zakresie.
          Może znajdzie się jeszcze ktoś używający lamp o mocy 200 - 300 Ws i podzieli się z nami swoimi doświadczeniami .
          Pewnie nie tylko ja będę wdzięczny za poradę......

Komentarz

• fancik
            Bywalec
            • 2010
            • 214

A może na początek kupić takie coś
            "LAMPA BŁYSKOWA 68Ws/34Ws fotocela E27 przełącznik"
            i zobaczyć jak będzie wyglądała sprawa ilości światła , a dopiero później dokupić mocniejsza lampę z regulacją.
            Taka żarówka i tak może sie później przydać jako oświetlenie dodatkowe......
            Troche chyba przekombinowałem .........co myślicie...
            Ostatnio edytowany przez fancik; 35860.

Komentarz

• jagular
              Początki nałogu
              • 2007
              • 422

68Ws, nawet jeżeli to realne 68Ws, to będzie za mało. Kupuj okolice 200-300Ws.
              Aparaty, obiektywy, lampy.

Komentarz

• fancik
                Bywalec
                • 2010
                • 214

witam
                OK podjąłem decyzję że kupię jednak lampę sudyjną z regulacją mocy świecenia, tylko znowu wraca pytanie główne.
                Do pomieszczenia ok.18-20 m kupić lampę 200 Ws czy 300 Ws .( odległość od np. modela ok.3 - 4 metry )
                Juz wcześniej padły głosy za 300 Ws .
                Czy zmniejszając moc lampy 300 Ws do minimum zejdę z mocą do tego co daje na max lampa 200 Ws.
                A tak wogóle to nie bardzo rozumiem tego dziwnego zakresu 5.0 do 7.0 ..... może ktoś mi to przetłumaczyc na prostrzy język.
                pozdrawiam Wojtek

Komentarz

• r_m
                  Pełne uzależnienie
                  • 2009
                  • 2418

Zamieszczone przez fancik
                  Do pomieszczenia ok.18-20 m kupić lampę 200 Ws czy 300 Ws .( odległość od np. modela ok.3 - 4 metry )
                  200 czy 300 to nie jest duża różnica, bierz 300Ws.
                  Sprawdźzakres regulacji podany w danych technicznych, są lampy schodzące tylko do 1/8, są takie które mają min. 1/16, ale są też takie, które mają 1/64 mocy.
                  Przykład: 200Ws z regulacją do 1/16 da Ci więcej światła niż 300Ws z regulacją do 1/32

Komentarz

• Goha
                    Dopiero zaczyna
                    • 2013
                    • 26

Ja mam 500 i 300 i cały czas myślę czy nie za mocna.. ktoś mi doradzał że większa lepsza, bo zawsze ekspozycją można przyciemnić ale chyba źle zrobiłam.. sama nie wiem.
                    teraz mam problem z ich synchronizajca.

Komentarz

• Goha
                      Dopiero zaczyna
                      • 2013
                      • 26

To ja nie o akcesoriach bo ich już sporo mam ale mam prośbę o radę.
                      mam dwie lampy błyskowe 500 i 300. Tą 500 wzięłam po namowie i poradzie wielu osób ale jednam w moim studio jest za duża...za mocna. mam przepalenia ;(
                      jak je najlepiej ustawić. dodam że studio mam 3,80x7m. na dłuższej ścianie mam tła a lampy po bokach. od strony okna mam mniejszą po przeciwnej większą. Czym mogę zniwelować maksywalnie przepalenia. ustawiam je na min tak czy tak... prosze o pomoc bo nie ukrywam że błyskowe jest dla mnie jeszcze nieodgadnięte.

Komentarz

• pathar
                        Coś już napisał
                        • 2009
                        • 83

Używasz tych lamp bez żadnych modyfikatorów? Jeśli tak, to można tylko przymykać przysłonę, albo odsuwać maksymalnie od fotografowanego obiektu żeby zmniejszyć siłę ich świecenia. Dobrze by było tło mieć na krótszej ścianie, miałabyś więcej przestrzeni(tzw. odejścia). Z modyfikatorów, które "zjadają" sporo światła można wskazać softboxy z gridami, albo beauty dishe z plastrami miodu właśnie - wszystko zależy od tego co fotografujesz i co potrzebujesz mieć
                        Piotr Dejneka

piotrdejneka.pl

Komentarz

• Goha
                          Dopiero zaczyna
                          • 2013
                          • 26

Fotografia dziecięca i rodzinna. Mam na jednym softboc 70x100 a na drugim oktę 120cm.
                          na krótszej ścianie jak ustawię tła to odeście ok większe ale lampy praktycznie na wprost bo mam mało zapasu po bokach.
                          tak to wygląda teraz https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.n...c76b6a14f4d2b5

Komentarz

• pathar
                            Coś już napisał
                            • 2009
                            • 83

Rozumiem. To pozostaje chyba tylko domykanie przysłony, jeśli nie musisz mieć zawsze płytkiej głębi ostrości. Choć oczywiście rozmyte tło ma swój niezaprzeczalny urok
                            Piotr Dejneka

piotrdejneka.pl

Komentarz

• r_m
                              Pełne uzależnienie
                              • 2009
                              • 2418

Zamieszczone przez Goha
                              Czym mogę zniwelować maksywalnie przepalenia. ustawiam je na min tak czy tak... prosze o pomoc bo nie ukrywam że błyskowe jest dla mnie jeszcze nieodgadnięte.
                              Błysk działa dokładnie tak samo jak ciągłe
                              Jeśli masz przepalenia, musisz się postarać aby w ekspozycji brało udział mniej światła:
                              (po stronie źródła światła)
                              - zmniejszyć moc lampy (odpada, jak jest na min.)
                              - odsunąć lampę (ale wtedy zmienia się charakter światła)
                              - dołożyć "coś" tłumiącego światło (np. przyczepić do przodu softboxów cienką białą podszewkę)
                              (po stronie aparatu)
                              - zwiększyć wartość przysłony (ale zmieniasz głębię ostrości)
                              - zmniejszyć czułość (niższe ISO)
                              - zmniejszyć ilość światła wpadającego do aparatu (po ludzku: filtr szary ND, jak go nie masz-na szybko polaryzacyjny-też trochę światła "zjada")
                              Z ciekawości: czy robisz zdjęcia "małych ludzi", ich portrety (tzn. "z bliska") korzystając z 50mm na 6d (pytanie spowodowane listą sprzętu w profilu)? Z jakimi przysłonami pracujesz?

Komentarz

Pracuję...