czy takie softboxy wystarcza?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Usjwo
    Pełne uzależnienie
    • 2009
    • 1055

Odp: czy takie softboxy wystarcza?

Zamieszczone przez e4r5t
    współczynnik Ra? Czyli mowa o kelwinach?
    Re - Współczynik oddawania barw (CRI - Colour Rendering Index), im wyzszy tym "żarówka" lepsze. Ra=100 ma światło słoneczne. W skrocie, im niższy wspolczynnik tym mniej kolorow mozna rozpoznac. Żarówki żarowe (jakby mogly byc inne , no ale sa) tez mialy bardzo wysoki wspolczynink Ra. Z LEDowymi juz nie jest tak latwo.

Komentarz

• e4r5t
      Coś już napisał
      • 2013
      • 84

grzebiąc trochę w sieci, faktycznie polecane są lampy błyskowe Więc będę szukał prawdopodobnie czegoś z firmy YN. Natomiast zastanawia mnie czy ten softbox na 4 żarówki nada się do światła wypełniającego lub oświetlenia tła?

Komentarz

• Kuba1
        Uzależniony
        • 2010
        • 960

Zamieszczone przez e4r5t
        [..] Natomiast zastanawia mnie czy ten softbox na 4 żarówki nada się do światła wypełniającego lub oświetlenia tła?
        Nie - za słabo świeci.

Komentarz

• e4r5t
          Coś już napisał
          • 2013
          • 84

Doszedłem do wniosku, że jednak chcę kupić lampy reporterskie, abym mógł bez problemu zabrać je sobie w plener Padło na 2x YONGNUO YN560-III jakich rozmiarów kupićz softboxy, aby w pełni wykorzystać moc lamp i mógł fotografować całe sylwetki, oraz od pasa w górę, żywność, produkty niewielkich rozmiarów oraz noworodki? Jest taki uniwersalny soft do tych zastosowań?

Komentarz

• Kuba1
            Uzależniony
            • 2010
            • 960

Zamieszczone przez e4r5t
            Doszedłem do wniosku, że jednak chcę kupić lampy reporterskie, abym mógł bez problemu zabrać je sobie w plener Padło na 2x YONGNUO YN560-III jakich rozmiarów kupićz softboxy, aby w pełni wykorzystać moc lamp i mógł fotografować całe sylwetki, oraz od pasa w górę, żywność, produkty niewielkich rozmiarów oraz noworodki? Jest taki uniwersalny soft do tych zastosowań?
            Namiastkę uniwersalności da Ci w tym wypadku zakup dwóch softboxów: nie za duży ośmiokątny (ok. 80 cm) i powiedzmy coś z reporterskich kwadratowych, powiedzmy 50 x 50cm. Do okty te lampy pojedynczo są trochę słabe w plener, ale sam musisz się o tym przekonać. Coś tam jednak już tym poświecisz, więc tak czy tak - próbuj. Poza tym okta z mocowaniem bowens przyda Ci się później. Kwadrat reporterski jak znalazł w plener do doświetlenia twarzy dorosłego, lub np. całego dziecka.
            Rozważ parasolki - srebrna i biała. W plenerze możesz użyć dwóch lamp do jednej parasolki i to już trochę zwiększy możliwości. W studio z kolei coś już tymi dwoma softboxami wymodelujesz - właściwie, to całkiem sporo można zrobić.
            Życzę przyjemnej zabawy.

Komentarz

• e4r5t
              Coś już napisał
              • 2013
              • 84

a czy mogę dokupić do tego jeszcze światło stałe? abym mógł dodatkowo sobie doświetlać w domu lub kombinować ze światłem? jakiś softbox lub większa okta na 5 żarówek?

Komentarz

• ketras
                Początki nałogu
                • 2012
                • 385

JASNE, że możesz pytanie czy to ci potrzebne. Nie lepiej kupić 2x lampa i 2x softbox plus blenda i grid a później myśleć czy cos jeszcze jak nie wystarczy światła?
                "Rób w życiu to co kochasz ! A nie spędzisz w pracy nawet jednego dnia " ### "Body to tylko początek .... Dalej zaczyna się wolność (jak i wydatki ;/) "

Komentarz

• Kuba1
                  Uzależniony
                  • 2010
                  • 960

Zamieszczone przez e4r5t
                  a czy mogę dokupić do tego jeszcze światło stałe? abym mógł dodatkowo sobie doświetlać w domu lub kombinować ze światłem? jakiś softbox lub większa okta na 5 żarówek?
                  Nie ma większego sensu łączenie światła stałego z błyskowym, poza sytuacjami kiedy fotografujesz na długim czasie. Stałe światło o którym wspominasz jest wielokrotnie słabsze od błysku i przy normalnych czasach1/125-1/200 w ogóle nie będzie widoczne na zdjęciach. Musiałbyś wszystko dostosować do mocy tego światła - wydłużyć czas, otworzyć obiektyw, osłabić błysk (jeśli się da). No chyba, że tak właśnie chcesz robić.

Komentarz

• e4r5t
                    Coś już napisał
                    • 2013
                    • 84

Pytam o światło stałe, ponieważ przeglądając turtoriale wszędzie są lampy błyskowe oraz światła stałe Scoot Kelby też w sumie mówi, że lepiej używać światła stałego, ponieważ widać od razu dany efekt i ułatwi to początkującym osobom fotografowanie. Więc tak tylko pytam a powiedzmy,że mam 2 lampy błyskowe i np chcę jakieś światło punktowe, dające jakiś klimat wtedy jak to ogarnąć? np. tło jest czarne, ale dobiega z niego jakiś kolor czerwony lub pomarańczowy, albo jest postać na czarnym tle i pada na nią pomarańczowe światło?

Komentarz

• ketras
                      Początki nałogu
                      • 2012
                      • 385

Zamieszczone przez e4r5t
                      (...)a powiedzmy,że mam 2 lampy błyskowe i np chcę jakieś światło punktowe, dające jakiś klimat wtedy jak to ogarnąć? np. tło jest czarne, ale dobiega z niego jakiś kolor czerwony lub pomarańczowy, albo jest postać na czarnym tle i pada na nią pomarańczowe światło?
                      Dla początkujących to jedynie lampy błyskający z światłem modelującym stałym są sensowe. Osobno stałe+błysk radzę odrzucić bo więcej sobie w głowie namieszasz. Metodą prób i błędów, ćwicz a nie kombinuj.
                      Podaj przykład za pomocą zdjęcia. Bo wystarczy nasadka żelowa (odpowiedni kolor) na lampę + nałożyć strumienicę światła (albo zrobić samemu rurkę-nasadkę na lampę) i masz światło punktowe o odpowiednim kolorze. Licz się z tym, że wszelkiego rodzaju nasadki osłabiają błysk i degradują obraz.
                      "Rób w życiu to co kochasz ! A nie spędzisz w pracy nawet jednego dnia " ### "Body to tylko początek .... Dalej zaczyna się wolność (jak i wydatki ;/) "

Komentarz

• e4r5t
                        Coś już napisał
                        • 2013
                        • 84

tak na szybko znalazlem, mniej wiecej cos takiego Glamor photo and lighting setup with Strobe and Strip Softbox by Pawel Spolnicki (1/80, 3.2, ISO: 320) i Glamor photo and lighting setup with Strobe, Reflector and Beauty Dish by Pawel Spolnicki (1/160, 8, ISO: 100), albp jak jego twarz jest tak doswietlona, a reszta nie?

Komentarz

• Kuba1
                          Uzależniony
                          • 2010
                          • 960

Pierwsze dwa zdjęcia masz objaśnione obrazkowo i tekstowo, więc o co chodzi?
                          Trzecie, pomijając ew. obróbkę i/lub makeup, to naturalnie można osiągnąć za pomocą czaszy (17-25cm) z gridem, umieszczonej blisko głowy, z kierunku jaki wskazuje cień pod brodą.

Komentarz

• e4r5t
                            Coś już napisał
                            • 2013
                            • 84

czego nie wiem?no czy użyto światła ciągłego czy błyskowego? światło punktowe również nie wiem jakie jest:/

Komentarz

• r_m
                              Pełne uzależnienie
                              • 2009
                              • 2418

Zamieszczone przez e4r5t
                              czego nie wiem?no czy użyto światła ciągłego czy błyskowego? światło punktowe również nie wiem jakie jest:/
                              Uhm, nie spotkałem się, aby "strobe" oznaczało światło ciągłe...
                              Na dodatek w linkach są parametry, w pierwszym opisie są wspomniane filtry foliowe w celu dopasowania temperatury barwowej do lampki stojącej na szafce z tyłu.

Komentarz

• e4r5t
                                Coś już napisał
                                • 2013
                                • 84

ok. a tutaj? One Day Fashion Shoot by Karl Taylor - YouTube używane jest światło ciągłe i błyskowe. Beauty dish świeci cały czas, oświetlenie cały czas, lecz przy robieniu zdjęcia jakby gaśnie i ten wielki parasol również świeci ciągle, a podczas pstryku przygasa.
                                How to: Flash Photography - Bikini Powder Girl - YouTube tu również świeci ciągle, a przy robieniu zdjęciach przygasa???

Komentarz

Pracuję...