Kupno używanych lamp studyjnych

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Jacek_Z
    Moderator
    • 2005
    • 2726

Odp: Kupno używanych lamp studyjnych

Sorry. Namieszałem, to dlatego, że jestem z innego systemu. W firmie na N można w manualu ustawić dowolnie krótki czas w każdym body.
    Canon jak nie wykrywa lampy to nie daje nic na stopkę? Nie wierzę. No a jak działa z PW ? Ja mówię o radiówkach obsługujących HSS.
    Nikony, Canony (EOS 50e, AE1, AV1, T70) Olympus, Pentaxy, Minolta, Leica, Hasselblad, Rolleiflex, Voigtlander, FKD (Praktica, Zenit, FED, Zorkij, Kiev, Smiena i to nie wszystko)

Komentarz

• Usjwo
      Pełne uzależnienie
      • 2009
      • 1055

U mnie (40D) jak lampa nie ma hss (lub wyzwalacz) to aparat przestawia automatycznie czas na x-synchro w momecie wyawolenia migawki, ale pewnie mozna to gdzies zablokowac w Custom function.

Komentarz

• Jacek_Z
        Moderator
        • 2005
        • 2726

Cały czas piszę o wyzwalaniu przez urządzenia mające HSS, więc dlaczego aparat nie ma pozwolić na krótkie czasy?
        Obsługa HSS nie kończy się na canonowskich lampach i PW.
        Nikony, Canony (EOS 50e, AE1, AV1, T70) Olympus, Pentaxy, Minolta, Leica, Hasselblad, Rolleiflex, Voigtlander, FKD (Praktica, Zenit, FED, Zorkij, Kiev, Smiena i to nie wszystko)

Komentarz

• Usjwo
          Pełne uzależnienie
          • 2009
          • 1055

sorry myslalem ze odnosisz sie do tego punktu:

- Istnieje tez trzecia mozliwosc, tez niezalezna od rodzaju wyzwalacza - kiepskie lampy "chinskie", ktorych czas blysku jest dlugi (dluszy od x-sync) i swieca przez caly czas przebiegu migawki.

Przy slabych lampach, ktorych blysk trwa dluzej niz x-synchro , ale jest nierownomierny. Jezeli wtedy nastawisz dowolny czas krotszy od x-synch, lampa bedzie swiecic przez caly czas przebiegu migawki

--- Kolejny post ---

- Istnieje tez trzecia mozliwosc, tez niezalezna od rodzaju wyzwalacza - kiepskie lampy "chinskie", ktorych czas blysku jest dlugi (dluszy od x-sync) i swieca przez caly czas przebiegu migawki.

Przy slabych lampach, ktorych blysk trwa dluzej niz x-synchro , ale jest nierownomierny. Jezeli wtedy nastawisz dowolny czas krotszy od x-synch, lampa bedzie swiecic przez caly czas przebiegu migawki

Komentarz

• Jacek_Z
            Moderator
            • 2005
            • 2726

Zamieszczone przez Usjwo

Odnoszę się do niego. Napisałeś w nim "niezależna od rodzaju wyzwalacza", a tymczasem wyzwalacz jest tu sprawą zasadniczą, bo jak nie obsługuje HSS to nie zrealizujesz tego o czym piszesz.
            Ponadto większość lamp studyjnych ma wystarczająco długie czasy błysku by się nimi bawić w ten sposób (nie da się generalnie tylko z wysokimi modelami lamp najlepszych producentów i nie da sie z niektórymi lampami "specjalnymi").
            Ja tego nie zalecam, pisze tylko, że jest taka możliwość.

Komentarz

• wiktor2323
              Pełne uzależnienie
              • 2009
              • 1290

Chodziło o czasy krótsze- mój błąd Chodzi mi o to czy będąc w plenerze i mając zastane na poziomie iso 100 1,4 i 1/2000 muszę przymykać przysłonę/ zakładac filtr szary czy Yn wyzwoli mi ją jako lampe Hss? U Patryka M na blogu był wpis na temat tych wyzwalaczy i pisał, że każda lampa będzie pracowała jakby miała hss
              Facebook

Komentarz

• Jacek_Z
                Moderator
                • 2005
                • 2726

Zamieszczone przez wiktor2323
                ..czy Yn wyzwoli mi ją jako lampe Hss?
                Ten model Yn obsługuje HSS, więc tak.

Komentarz

• Usjwo
                  Pełne uzależnienie
                  • 2009
                  • 1055

Jacek_Z czy moglbys troche rozwinac temat? Ja nie mam duzego doswiadczenia z lampami studyjnymi ( a + hss to wcale).
                  Czy jak podlacze lampe do wyzwalacza, przez gniazdo PC, to bedzie dzialac jak hss we flashu? Myslalem ze tryb hss musi byc zaimplementowany tez w lampie.
                  Czy przy wyzwoleniu (w hss) na stopce (czy zlaczu PC) pojawia sie jeden sygnal (startowy) czy kazdy blysk jest wyzwalany jest osobno?
                  Mozesz opisac jak to fizycznie dziala?

Komentarz

• Usjwo
                    Pełne uzależnienie
                    • 2009
                    • 1055

OK, juz chyba jasne. Musi to byc wyzwalacz z HSS i lampa ktorej blysk trwa conajmniej x-synchro.

Komentarz

• Jacek_Z
                      Moderator
                      • 2005
                      • 2726

Zamieszczone przez Usjwo
                      Jacek_Z
                      Czy jak podlacze lampe do wyzwalacza, przez gniazdo PC, to bedzie dzialac jak hss we flashu? Myslalem ze tryb hss musi byc zaimplementowany tez w lampie.
                      Czy przy wyzwoleniu (w hss) na stopce (czy zlaczu PC) pojawia sie jeden sygnal (startowy) czy kazdy blysk jest wyzwalany jest osobno?
                      Mozesz opisac jak to fizycznie dziala?
                      Odpisałem już na ten post, ale się nie wysłało jak widzę.
                      Na gnieździe PC nie może być HSS. Synchronizacja może być tylko z urządzenia obsługującego HSS (z lampy lub radiówki z HSS), są to urzędzenia mające wiele styków, wpinane w stopkę. Zapomnij o gniezdzie PC.
                      Fizycznie to działa tak, że pierw jest sygnał na stopce, zaczyna się błysk (lampy studyjnej), potem otwiera się migawka, zamyka migawka, błysk się kończy.
                      W efekcie naświetla się błysk jakby to było światło ciągłe. No bo błysk trwa więcej niż 1/200s, a migawka wycina sobie z tego tyle ile chce - aż do 1/8000.
                      Czym krótszy czas tym "słabszy błysk" - to konsekwencja zastosowania tej metody.

Komentarz

• wiktor2323
                        Pełne uzależnienie
                        • 2009
                        • 1290

Dziękuje wszystkim za pomoc. Byłem po lampki- kupiłem dwie. Palniki białe bez jakiegos przydymienia itp. Wszystko błyska i działa jak trzeba.
                        Ale niestety po teście na pełnej mocy jedna bateria padła po 30 błyskach a drugą doszedłem do 60 i dałem sobie spokój. Niestety trzeba będzie zainwestować w akumulator żelowy, ale w cenie niższej o 600 zł niż rynkowa sądzę że dobry zakup.
                        Facebook

Komentarz

Pracuję...