Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Witam.
Chce kupić lampę studyjną i mam okazje kupić używkę z przebiegiem około 100 zdjęć (podobno). Lampa ma 1-2 lata.
Czy da się jakoś to sprawdzić? Ewentualnie ile ukręci taki quantum dual power r600? Przebieg wydaje się trochę mało wiargodny ale...
Z góry dziękuje za pomoc
PS. Czy poza palnikiem coś się zużywa? kondensatory?
Raczej tylko palnik no i ogniwa "paliwowe" ; )! Weź ją na przetestowanie, sam posiadam taką lampkę tylko, że zgubiłem zasilacz od ładowania i używam jej jako normalnej lampy studyjnej z tego co z własnych obserwacji mogę powiedzieć jedynie, żebyś patrzył na palnik czy nie jest lekko "przydymiony", nie wiem od czego się to robi ale w serwisie mi powiedzieli, że jest to normalne, robi się na palniku taki czarny nalot... Ja zrobiłem na niej jakieś 6-7 tysięcy błysków jak nie więcej i śmiga nadal bardzo dobrze ; ) Również sprawdź czy synchronizuje Ci razem z Twoimi wyzwalaczami itp, ogólnie jeśli to ktoś znajomy weź ją na 2-3 dni na "spróbowanie" ; ) Tylko nie rozwal! ; )
PS. Czy poza palnikiem coś się zużywa? kondensatory?
Też.
Nie wiem jak Quantuum, ale 100 tys to powinien być taki przebieg, gdzie coś się ma prawo stać. Z tego wynika, że lampy studyjne to zużywają sie tak jak migawka w body i też nigdy nie wiadomo ile wytrzymają.
Nikony, Canony (EOS 50e, AE1, AV1, T70) Olympus, Pentaxy, Minolta, Leica, Hasselblad, Rolleiflex, Voigtlander, FKD (Praktica, Zenit, FED, Zorkij, Kiev, Smiena i to nie wszystko)
Sęk w tym, że nie jest to nikt znajomy. Marcin po jakim mniej więcej przebiegu zauważyłeś zadymienie? Może po tym określę czy sprzedawca jest słowny
Mam pewne obawy bo sprzęt po gwarancji, ale z drugiej strony jak zużywa się tylko palnik ( koszt wymainy około 300zł ) to i tak mi się opłaca
Co do ogniw zdaje sobie sprawę, że mogą być słabe, ale czytałem juz o przeróbce na akumulator żelowy poprzez gniazdko zapalniczki
... z przebiegiem około 100 zdjęć (podobno). Lampa ma 1-2 lata.
Przebieg wydaje się trochę mało wiargodny ale...
Sam mam taka lampa, ktora ma ponad 2 lata i blysnela moze 200 razy :grin:
Popytaj goscia o przyczyne sprzedazy, czego teraz uzywa i dlaczego nie uzywal tej. Jezeli uzywa podobnych lamp to raczej przebieg niewiarygodny, jezeli uzywa sprzetu wyzszej klasy, lub zupelnie innego, to moze byc prawda.
Ja na przyklad kupilem 5 speedlite'ow i lampa poszla w odstawke jako malo mobilna.
...ale czytałem juz o przeróbce na akumulator żelowy poprzez gniazdko zapalniczki
dokładnie rzecz biorąc : poprzez przeróbkę przewodu łączącego BP z gniazdem zapalniczki polegającej na usunięciu
wtyczki przeznaczonej do wpinaniu w gniazdo zapalniczki i następnie podłączeniu przewodów do zewnętrznego akumulatora
Jutro do niego zadzwonię i wybadam sprawę Dzięki za odpowiedzi.
Ps. Moze ktoś dać znać po jakim przebiegu pojawia się zadymienie? czy jest to niezależne od błysków?
Ja kupiłem Dual Power tylko 300Ws i miała palnik przydymiony. Ale błyska do tej pory i ma się dobrze. Teraz tylko jak przeczytałem o tym to zastanawiam się nad dokupieniem jednego zapasowego .
.Ps. Moze ktoś dać znać po jakim przebiegu pojawia się zadymienie? czy jest to niezależne od błysków?
Ciężko powiedzieć. Zadymienie jest widoczne, ale nie jest niebezpieczne. Zadymienie stopniowo rośnie, mam lampy w których takie zadymienie się zaczęło pojawiać z 5 lat temu, teraz jest mocne, lampy mają chyba z 200 tys błysków i działają (ELFO).
Popatrz na elektrody palnika. Jak już się mocno stopią to świadczy, że były eksploatowane. Na elektrodzie pojawią sie kuleczki, a ona sama coraz bardziej robi sie też kulą.
Na bliską awarię palnika wskazuje co innego. Popatrz przez szkło powiększające na palnik (szkło) w pobliżu elektrod. Jesli pojawi się siateczka mikropęknięć to jest to powód do niepokoju.
Nikony, Canony (EOS 50e, AE1, AV1, T70) Olympus, Pentaxy, Minolta, Leica, Hasselblad, Rolleiflex, Voigtlander, FKD (Praktica, Zenit, FED, Zorkij, Kiev, Smiena i to nie wszystko)
Ciężko powiedzieć. Zadymienie jest widoczne, ale nie jest niebezpieczne. Zadymienie stopniowo rośnie, mam lampy w których takie zadymienie się zaczęło pojawiać z 5 lat temu, teraz jest mocne, lampy mają chyba z 200 tys błysków i działają (ELFO).
Popatrz na elektrody palnika. Jak już się mocno stopią to świadczy, że były eksploatowane. Na elektrodzie pojawią sie kuleczki, a ona sama coraz bardziej robi sie też kulą.
Na bliską awarię palnika wskazuje co innego. Popatrz przez szkło powiększające na palnik (szkło) w pobliżu elektrod. Jesli pojawi się siateczka mikropęknięć to jest to powód do niepokoju.
Sęk w tym, że nie jest to nikt znajomy. Marcin po jakim mniej więcej przebiegu zauważyłeś zadymienie? Może po tym określę czy sprzedawca jest słowny
Mam pewne obawy bo sprzęt po gwarancji, ale z drugiej strony jak zużywa się tylko palnik ( koszt wymainy około 300zł ) to i tak mi się opłaca
Co do ogniw zdaje sobie sprawę, że mogą być słabe, ale czytałem juz o przeróbce na akumulator żelowy poprzez gniazdko zapalniczki
Wybacz, że dopiero teraz piszę ale dopiero dorwałem się do komputera ; )! Po 3 ładowaniu czyli jakieś 900 zdjęć.
Wybacz, że dopiero teraz piszę ale dopiero dorwałem się do komputera ; )! Po 3 ładowaniu czyli jakieś 900 zdjęć.
Dzięki Czyli nie powinno być nic zadymione Podjadę przed świętami osobiście i obejrzę jak to wygląda. Mam jeszcze pytanie, a nei będe zakładał nowego wątku.
Podobno Yn 622 potrafią wyzwolić każdą studyjną z czasem dłuższym niż x-sync prawda to? Czyli bez konieczności szaraków na obiektywie mogę sobie wyzwalać takiego quantuuma?;>
Podobno Yn 622 potrafią wyzwolić każdą studyjną z czasem dłuższym niż x-sync prawda to?
Nooo, z czasem dluzszym od x-sync to nie powinno byc problemu z zadnym wyzwalaczem
Z czasmi krotszymi od x-sync to juz nie. Do tego potrzeba albo
- hss i lampy ktora to obsluguje wtedy mozesz uzywac i 1/8000
- mozliwosci ustawienia opoznienie/przyspieszenie wyzwolenia blysku - HyperSync (taki ficzer ma chyba PW), pozwala to zmniejszyc czasy gdzies o polowe. Ten czas (delay) jest rozny i zalezny od lampy.
Istnieje tez trzecia mozliwosc, tez niezalezna od rodzaju wyzwalacza - kiepskie lampy "chinskie", ktorych czas blysku jest dlugi (dluszy od x-sync) i swieca przez caly czas przebiegu migawki (niestety niejednostajnym swiatlem)
--- Kolejny post ---
Zamieszczone przez wiktor2323
Czyli bez konieczności szaraków na obiektywie ;>
Chyba jednak chodzilo Ci o dluzsze czasy .
Nie bardzo wiem jak to sobie wyobrazasz, jedynym sposobem jest regulacja mocy lampy. YN622 musisz polczyc z lampa przez port PC, wiec jakby to mialo dzialac?
.Istnieje tez trzecia mozliwosc, tez niezalezna od rodzaju wyzwalacza - kiepskie lampy "chinskie", ktorych czas blysku jest dlugi (dluszy od x-sync) i swieca przez caly czas przebiegu migawki
Dlaczego niby niezależna od rodzaju wyzwalacza? Trzeba to wyzwolić w trybie HSS, więc albo lampą pracującą w HSS, a jesli już wyzwalacz radiowy to wyłącznie taki, jaki potrafi pracować w HSS. Na dziś jest to już kilka wyzwalaczy, nie tylko PW.
Dlaczego niby niezależna od rodzaju wyzwalacza? Trzeba to wyzwolić w trybie HSS, więc albo lampą pracującą w HSS, a jesli już wyzwalacz radiowy to wyłącznie taki, jaki potrafi pracować w HSS. Na dziś jest to już kilka wyzwalaczy, nie tylko PW.
Ograniczeniem nie jest wyzwalacz tylko puszka, ktora nie pozwoli ustawic czasu mniejszego niz x-synch, bez obecnosci hss. Ale to chyba mozna wylaczyc gdzies w Fn?
Komentarz