Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
jako blendy w studio można z powodzeniem użyć także styropianu w sklepie fotograficznym możesz z powodzeniem kupić nawet specjalny uchwyt do styropianu. Ale jeżeli zamierzasz też wychodzić czasem w plener ze sprzętem to przyda się blenda 5w1 składana. Także w studio będziesz mógł wypróbować różne płaszczyzny czarną, dyfuzor itd. (btw dyfuzor przydaje się też do lekkiego zgaszenia mocnego słońca).
Co do lamp to... ja fotografowałam ostatnio przy dwóch MQ 300 Ws za ok. 400zł i... nie wiem po co coś droższego (?), a w przypadku fotografii ludzi, na otwartych przysłonach nie widzę uzasadnienia dla mocniejszych lamp także. Większe inwestycje raczej bym poczyniła aby zapewnić sobie odpowiednie modyfikatory światła - wcześniej wspomniany softbox 60x90 będzie optymalny, możesz pomyśleć też o okcie - niektórzy bardzo sobie je chwalą za okrągłe odbicie w oku ^^. Jeżeli zamierzasz to chować/składać/zabierać gdzieś ze sobą/przenosić, to bardzo polecam opcje softbox szybki montaż - składanie tradycyjnego softa to troszkę zachodu zwłaszcza jak nie masz wprawy.
Fotografować to znaczy wstrzymać oddech, uruchamiając wszystkie nasze zdolności w obliczu ulotnej rzeczywistośc /Henri Cartier - Bresson
Większość ludzi preferuje softboxy bo pozwalają lepiej kontrolować światło. Są niestety droższe od parasolek. Światło odbija się od parasolki bardzo szeroko, więc część ulatuje nie tam gdzie byśmy jej chcieli. Softbox ukierunkowuje odbite światło a dyfuzor u wylotu dodatkowo je rozprasza. Jest jeszcze coś takiego jak parasolka-softbox czyli rozwiązanie kompromisowe (taka parasolka z założonym dyfuzorem i dziurą na lampę). Dają nieco rozproszone światło i są jednak trochę tańsze od softboxów.
W sumie 2279 + 2 przesyłki. Możesz ewentualnie zrezygnować póki co z BD+grid albo z wyzwalaczy (lub kupić tańszą wersję) i podłączać kabelek do 1, ale to już decyzja należy do Ciebie.
Robiłeś już kiedykolwiek zdjęcia w studio? Jeśli tak, to powinieneś wiedzieć jak mocne lampy i jakie modyfikatory są potrzebne przy Twoim stylu pracy. Jeśli nie, to zdecydowaniem sugeruję nie wydawać (wyrzucać) od razu pieniędzy na sprzęt, który się potem okaże mniej lub bardziej nietrafiony, tylko na początek kilka razy wynająć sobie studio na godziny i zobaczyć co i jak. Co Ci jest potrzebne, czego używasz, a czego nie.
(Sam jak wyposażałem własne domowe mikro(nano?)-studio, to byłem już po kilku sesjach w różnych studiach wynajmowanych i wiedziałem, że nie obejdę się bez stripów... a to akurat przykład modyfikatora, którego chyba jeszcze nikt powyżej nie )proponował.
Nie można mieć od razu wszystkiego. Na upartego można przerobić większy softbox na strip zasłaniając część wylotu - ważne, żeby taka maska miała po wewnętrznej stronie powierzchnię odbijającą (żeby nie utracić zbyt dużej ilości światła) To nie do końca to samo ale już coś i to coś, które nic nie kosztuje
@lukaszr, Ulisses:
Chyba nie zrozumieliście. Nigdzie nie proponuję, żeby autor wątku kupował stripy! Proponowałem, żeby najpierw popróbowałem sobie w wynajętym studiu co mu jest potrzebne przy jego stylu i zainteresowaniach fotograficznych. Wtedy będzie mógł podjąć świadomą decyzję co kupić, a nie opierać się na mniej lub bardziej trafnych wskazówkach z forum.
widzę że nie każdy czyta ze zrozumieniem. ja napisałem że za 1000 się nie poskłada więc jesli ktoś jest w stanie to chętnie zobaczę ten zestaw a jesli miałbym wydawać do 2000 zł to wolałbym poczekać i dozbierać te 500-1000 i kupić coś sensownego bo tanio kupując 2 razy to robisz.
Ps. słowo chińszczyzna nie oznacza chińskie rzeczy tylko beznadziejne plastikowe rzeczy które się zaraz rozpadną obojętnie z jakiego kraju pochodzą.
nie warto inwertować w "sprzęt" za 1000zł bo nie będziesz z niego zadowolony jeszcze troszkę pozbieraj kasy a z pewnością coś kupisz wartego uwagi. aa miałeś już fajne propozycję na poprzednich stronach
Ja tam wydałem grosze, a jestem zadowolony. 150 parasolka ze stawtywem, 250 60x60 softbox ze statywem plus oczywiście lampy: Nissin Di622 i 2x youngnuo manualne, najtańsze (lepsze od żarówek błyskowych bo mają rtegulację mocy a w podobnej cenie )...
Jak dla mnie zestaw wystarczający do zrobienia klasycznego portretu i do nauki panowania nad światłem... a do tego w 100% mobilny
Zepsuty Canon 500D + Grip czekający na upgrade | C17-55 2.8 IS, C75-300 USM, C50mm 1,8 | Nissin Di622 Mark II, 2x YN460 + Phottix Aster | Benro A1980F + B-00+PU-40 M8 | Garść filtrów kolorowych dla Cokin P |
jasne, że super profesjonalne studio można zbudować dopiero mając kilka konkretnych tysięcy do wydania. Ale do 2tys zł też można coś niecoś już kupić.
Na początek polecam zakup jednej, ale bardziej konkretnej lapmy np. takiej jak ten quantuum, tło można zrobić we własnym zakresie z wielkiego kartonu (zależy jaki rodzaj zdjęć chcesz wykonywać, tylko portrety czy całe sylwetki), statywy i jakiś soft, żeby nauczyć się modelować światłem.
Gdy już się nauczysz pracy z jedną lampą można myśleć o kupnie drugiej.
Nie tylko tło lampę też można - 20 000 świeczek i mamy doskonałe oświetlenie - do tego jakiś modyfikator temperatury światła i jest cool... A tak na poważnie - na początek - małe pomieszczenie - dwie jakiekolwiek lampy z możliwością modyfikacji siły błysku i wyzwalaniem na fotocelę. Moc dowolna. Softboxy tylko dla uparciuchów - kopółki + beauty dishe wystarczą. Tło - biała ściana często jest lepsza niż tło - ale ze dwa warto mieć - jednolicie szare i czarne. I wystarczy... Całość spokojnie mieści się w 1000 pln. Jak chcesz coś dokupić dokup lampki. Nawet takie 120 Ws - są ok, a jak już się dorobisz dużych - to uwierz mi te małe też będą się przydawać.
Komentarz