Budowa studia - od czego zacząć :)

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • skylight
    Coś już napisał
    • 2012
    • 64

jako blendy w studio można z powodzeniem użyć także styropianu w sklepie fotograficznym możesz z powodzeniem kupić nawet specjalny uchwyt do styropianu. Ale jeżeli zamierzasz też wychodzić czasem w plener ze sprzętem to przyda się blenda 5w1 składana. Także w studio będziesz mógł wypróbować różne płaszczyzny czarną, dyfuzor itd. (btw dyfuzor przydaje się też do lekkiego zgaszenia mocnego słońca).

Co do lamp to... ja fotografowałam ostatnio przy dwóch MQ 300 Ws za ok. 400zł i... nie wiem po co coś droższego (?), a w przypadku fotografii ludzi, na otwartych przysłonach nie widzę uzasadnienia dla mocniejszych lamp także. Większe inwestycje raczej bym poczyniła aby zapewnić sobie odpowiednie modyfikatory światła - wcześniej wspomniany softbox 60x90 będzie optymalny, możesz pomyśleć też o okcie - niektórzy bardzo sobie je chwalą za okrągłe odbicie w oku ^^. Jeżeli zamierzasz to chować/składać/zabierać gdzieś ze sobą/przenosić, to bardzo polecam opcje softbox szybki montaż - składanie tradycyjnego softa to troszkę zachodu zwłaszcza jak nie masz wprawy.
    Fotografować to znaczy wstrzymać oddech, uruchamiając wszystkie nasze zdolności w obliczu ulotnej rzeczywistośc /Henri Cartier - Bresson

Komentarz

• Ulisses
      Coś już napisał
      • 2012
      • 96

Zamieszczone przez lakub
      Lepiej kupić lampę z patasolką czy z suftbox'em
      Większość ludzi preferuje softboxy bo pozwalają lepiej kontrolować światło. Są niestety droższe od parasolek. Światło odbija się od parasolki bardzo szeroko, więc część ulatuje nie tam gdzie byśmy jej chcieli. Softbox ukierunkowuje odbite światło a dyfuzor u wylotu dodatkowo je rozprasza. Jest jeszcze coś takiego jak parasolka-softbox czyli rozwiązanie kompromisowe (taka parasolka z założonym dyfuzorem i dziurą na lampę). Dają nieco rozproszone światło i są jednak trochę tańsze od softboxów.
      Ostatnio edytowany przez Ulisses; 44474.

Komentarz

• lakub
        • 2012
        • 11

Czy nad takim zestawem warto się zastanowić czy jednak od razu odrzucić.http://allegro.pl/h70-studio-foto-la...374787528.html

Komentarz

• lukaszr
          Bywalec
          • 2009
          • 130

Zamieszczone przez smigaczka
          np. takiej jak ten quantuum
          Lampa 1000Ws do studia na początek chyba jest bez sensu. Nie potrzeba aż takiej mocnej wg mnie.

A ja bym kupił coś takiego:

1. Lampa x2
          2. Dwa statywy x1
          3. Softbox 40x80 x1
          4. Parasolka transparentna x1
          5. Wrota x1
          6. BD + grid x1
          7. Zestaw zawieszenia tła + 4 kolory tła
          8. Wyzwalacz x1 zestaw (w zależności od modelu aparatu)

W sumie 2279 + 2 przesyłki. Możesz ewentualnie zrezygnować póki co z BD+grid albo z wyzwalaczy (lub kupić tańszą wersję) i podłączać kabelek do 1, ale to już decyzja należy do Ciebie.

Komentarz

• pkoprowski
            Bywalec
            • 2010
            • 154

Robiłeś już kiedykolwiek zdjęcia w studio? Jeśli tak, to powinieneś wiedzieć jak mocne lampy i jakie modyfikatory są potrzebne przy Twoim stylu pracy. Jeśli nie, to zdecydowaniem sugeruję nie wydawać (wyrzucać) od razu pieniędzy na sprzęt, który się potem okaże mniej lub bardziej nietrafiony, tylko na początek kilka razy wynająć sobie studio na godziny i zobaczyć co i jak. Co Ci jest potrzebne, czego używasz, a czego nie.

(Sam jak wyposażałem własne domowe mikro(nano?)-studio, to byłem już po kilku sesjach w różnych studiach wynajmowanych i wiedziałem, że nie obejdę się bez stripów... a to akurat przykład modyfikatora, którego chyba jeszcze nikt powyżej nie )proponował.

Komentarz

• lukaszr
              Bywalec
              • 2009
              • 130

Zamieszczone przez pkoprowski
              wiedziałem, że nie obejdę się bez stripów... a to akurat przykład modyfikatora, którego chyba jeszcze nikt powyżej nie )proponował.
              Może kolega nie będzie potrzebował stripów :razz: Tak czy siak masz rację - o tym też warto pamiętać tylko to znowu powiększa koszta :wink:

Komentarz

• Ulisses
                Coś już napisał
                • 2012
                • 96

Nie można mieć od razu wszystkiego. Na upartego można przerobić większy softbox na strip zasłaniając część wylotu - ważne, żeby taka maska miała po wewnętrznej stronie powierzchnię odbijającą (żeby nie utracić zbyt dużej ilości światła) To nie do końca to samo ale już coś i to coś, które nic nie kosztuje

Są też w miarę uniwersalne i gotowe sofboxy z zestawami masek modyfikujących: http://fripers.pl/product_info.php/i...ridem-SET.html fajny patent, szczególnie na początek.

Komentarz

• pkoprowski
                  Bywalec
                  • 2010
                  • 154

@lukaszr, Ulisses:
                  Chyba nie zrozumieliście. Nigdzie nie proponuję, żeby autor wątku kupował stripy! Proponowałem, żeby najpierw popróbowałem sobie w wynajętym studiu co mu jest potrzebne przy jego stylu i zainteresowaniach fotograficznych. Wtedy będzie mógł podjąć świadomą decyzję co kupić, a nie opierać się na mniej lub bardziej trafnych wskazówkach z forum.

Komentarz

• PBmarkII
                    Coś już napisał
                    • 2011
                    • 64

widzę że nie każdy czyta ze zrozumieniem. ja napisałem że za 1000 się nie poskłada więc jesli ktoś jest w stanie to chętnie zobaczę ten zestaw a jesli miałbym wydawać do 2000 zł to wolałbym poczekać i dozbierać te 500-1000 i kupić coś sensownego bo tanio kupując 2 razy to robisz.
                    Ps. słowo chińszczyzna nie oznacza chińskie rzeczy tylko beznadziejne plastikowe rzeczy które się zaraz rozpadną obojętnie z jakiego kraju pochodzą.
                    Brak ;(

Komentarz

• krzysztofT
                      Dopiero zaczyna
                      • 2010
                      • 20

nie warto inwertować w "sprzęt" za 1000zł bo nie będziesz z niego zadowolony jeszcze troszkę pozbieraj kasy a z pewnością coś kupisz wartego uwagi. aa miałeś już fajne propozycję na poprzednich stronach
                      www.katalogartystyczny.pl Portal dla każdego artysty

Komentarz

• flankerp
                        Uzależniony
                        • 2010
                        • 636

Ja tam wydałem grosze, a jestem zadowolony. 150 parasolka ze stawtywem, 250 60x60 softbox ze statywem plus oczywiście lampy: Nissin Di622 i 2x youngnuo manualne, najtańsze (lepsze od żarówek błyskowych bo mają rtegulację mocy a w podobnej cenie )...
                        Jak dla mnie zestaw wystarczający do zrobienia klasycznego portretu i do nauki panowania nad światłem... a do tego w 100% mobilny
                        Zepsuty Canon 500D + Grip czekający na upgrade | C17-55 2.8 IS, C75-300 USM, C50mm 1,8 | Nissin Di622 Mark II, 2x YN460 + Phottix Aster | Benro A1980F + B-00+PU-40 M8 | Garść filtrów kolorowych dla Cokin P |

Komentarz

• Bernard
                          Coś już napisał
                          • 2011
                          • 91

Zamieszczone przez smigaczka
                          jasne, że super profesjonalne studio można zbudować dopiero mając kilka konkretnych tysięcy do wydania. Ale do 2tys zł też można coś niecoś już kupić.
                          Na początek polecam zakup jednej, ale bardziej konkretnej lapmy np. takiej jak ten quantuum, tło można zrobić we własnym zakresie z wielkiego kartonu (zależy jaki rodzaj zdjęć chcesz wykonywać, tylko portrety czy całe sylwetki), statywy i jakiś soft, żeby nauczyć się modelować światłem.

Gdy już się nauczysz pracy z jedną lampą można myśleć o kupnie drugiej.
                          Nie tylko tło lampę też można - 20 000 świeczek i mamy doskonałe oświetlenie - do tego jakiś modyfikator temperatury światła i jest cool... A tak na poważnie - na początek - małe pomieszczenie - dwie jakiekolwiek lampy z możliwością modyfikacji siły błysku i wyzwalaniem na fotocelę. Moc dowolna. Softboxy tylko dla uparciuchów - kopółki + beauty dishe wystarczą. Tło - biała ściana często jest lepsza niż tło - ale ze dwa warto mieć - jednolicie szare i czarne. I wystarczy... Całość spokojnie mieści się w 1000 pln. Jak chcesz coś dokupić dokup lampki. Nawet takie 120 Ws - są ok, a jak już się dorobisz dużych - to uwierz mi te małe też będą się przydawać.
                          Ostatnio edytowany przez Bernard; 41896.
                          pozdrawiam
                          Bernard Wybierała

Komentarz

Pracuję...