aha , to pewnie pixel king zostaje hm .. ?
Studyjna czy systemowa i inne dylematy
Zwiń
X
-
-
Polecam PockteWizarda. Wyzwolisz i systemówki i studyjne. i w systemówkach przeniesiesz pomiar światła.regulamin pkt. 8Komentarz
-
Z tym, że za PocketWizard zapłacisz jakieś ~1500PLN bez TTL, a za jakiś Pixel, Yongnuo czy Phottix zapłacisz 180-300PLN w zależności od modelu. Na TTL w wersji chińskiej trzeba wydać ok.400PLN.
Nie miałem PocketWizarda, więc nie wiem czy dopłacamy tylko za markę, czy również za logikę obsługi.
Posiadam Pixel Knight z TTL, ale w 90% przypadków fotografuję w trybie manualnym. Regulacja siły błysku w manualu jest tu moim zdaniem dość upierdliwa z pow. obsługi wszystkiego tylko 2-ma przyciskami, ale to tylko przy użyciu lamp systemowych oczywiście. Studyjne i tak ręcznie ustawiam i tu najsensowniejszą inwestycją był ..światłomierz z pomiarem błysku.Komentarz
-
Ja mam softboxa 60x60 normalnego przerobionego pod systemówke. I mówię ci bierz taki rozkładany automatycznie, składanie tego co mam w plenerze to katorga. Po za tym jak nie masz studia a robisz zdjęcia w różnych dziwnych miejscach typu las
to zastanów się nad kilkoma lampami systemowymi nie koniecznie z literą C na początku nazwy.
Do robienia zdjęć używam komórek...
... szarych.Komentarz
-
jeśli chodzi o mobilność - w kwestii softboxu szybkiego rozkładania - całkowicie się zgadzam, składanie tradycyjnego softa zawsze wiąże się dla mnie z niepokojem o to, że przy montażu jednak coś połamię, albo zachaczę i rozedrę. Oczywiście można dojść do pewnej wprawy, ale... naprawdę jest różnica ^^
A apropo "zastanów się nad kilkoma lampami systemowymi nie koniecznie z literą C na początku nazwy." Czepiając się pojęć, myślę że chodziło o lampy reporterskie, a niekoniecznie systemowe - do Canona lampą systemową będzie tylko ta z "C" na początku (no nie?).Fotografować to znaczy wstrzymać oddech, uruchamiając wszystkie nasze zdolności w obliczu ulotnej rzeczywistośc /Henri Cartier - BressonKomentarz
-
Komentarz
Komentarz