Studyjna czy systemowa i inne dylematy

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • arekhit
    Bywalec
    • 2011
    • 206

aha , to pewnie pixel king zostaje hm .. ?
    Canon

Komentarz

• Witold Spisz
      Coś już napisał
      • 2008
      • 79

Polecam PockteWizarda. Wyzwolisz i systemówki i studyjne. i w systemówkach przeniesiesz pomiar światła.
      regulamin pkt. 8

Komentarz

• Kuba1
        Uzależniony
        • 2010
        • 960

Z tym, że za PocketWizard zapłacisz jakieś ~1500PLN bez TTL, a za jakiś Pixel, Yongnuo czy Phottix zapłacisz 180-300PLN w zależności od modelu. Na TTL w wersji chińskiej trzeba wydać ok.400PLN.
        Nie miałem PocketWizarda, więc nie wiem czy dopłacamy tylko za markę, czy również za logikę obsługi.
        Posiadam Pixel Knight z TTL, ale w 90% przypadków fotografuję w trybie manualnym. Regulacja siły błysku w manualu jest tu moim zdaniem dość upierdliwa z pow. obsługi wszystkiego tylko 2-ma przyciskami, ale to tylko przy użyciu lamp systemowych oczywiście. Studyjne i tak ręcznie ustawiam i tu najsensowniejszą inwestycją był ..światłomierz z pomiarem błysku.

Komentarz

• Mixas
          Coś już napisał
          • 2008
          • 94

Ja mam softboxa 60x60 normalnego przerobionego pod systemówke. I mówię ci bierz taki rozkładany automatycznie, składanie tego co mam w plenerze to katorga. Po za tym jak nie masz studia a robisz zdjęcia w różnych dziwnych miejscach typu las to zastanów się nad kilkoma lampami systemowymi nie koniecznie z literą C na początku nazwy.
          Do robienia zdjęć używam komórek...
          ... szarych.

Komentarz

• skylight
            Coś już napisał
            • 2012
            • 64

jeśli chodzi o mobilność - w kwestii softboxu szybkiego rozkładania - całkowicie się zgadzam, składanie tradycyjnego softa zawsze wiąże się dla mnie z niepokojem o to, że przy montażu jednak coś połamię, albo zachaczę i rozedrę. Oczywiście można dojść do pewnej wprawy, ale... naprawdę jest różnica ^^

A apropo "zastanów się nad kilkoma lampami systemowymi nie koniecznie z literą C na początku nazwy." Czepiając się pojęć, myślę że chodziło o lampy reporterskie, a niekoniecznie systemowe - do Canona lampą systemową będzie tylko ta z "C" na początku (no nie?).
            Fotografować to znaczy wstrzymać oddech, uruchamiając wszystkie nasze zdolności w obliczu ulotnej rzeczywistośc /Henri Cartier - Bresson

Komentarz

• arekhit
              Bywalec
              • 2011
              • 206

Wszystko rozumiem
              Czy moglibyscie wkleic linka z konkretna propozycja sprzetowa ?
              Canon

Komentarz

Pracuję...