Softbox i światełko...

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • guziec
    Bywalec
    • 2011
    • 106

Softbox i światełko...

Witam,
    Potrzebna jest mi porada w wyborze softboxu i lampy (2szt.)
    Muszę pstryknąć trochę zdjęć mojej małej córeczce (zdjęcia będą pstryknięte w domu).
    Oczywiście z budżetem nie chcę szaleć.
    Myślałem o softboxie o wymiarach ok 60x90cm (da rade?, czy wziąć większe ok 80x120?). I tu pojawia się pytanie jaka marka? co kupić???
    Polecicie coś w miarę dobrego, ale nie drogiego?
    Druga sprawa to Światełko.
    Myślałem o Quantuum PT-200 – sprawdzi mi to się? Czy macie coś lepszego do polecenia w podobnej cenie?
    Budżet w jakim chciał bym się zamknąć to ok 1000zł (+/- parę zł).
    Poradźcie mi proszę...
  • KUBAwo
    Początki nałogu
    • 2008
    • 449

2x200ws + 2 softy 60x90 + blenda jako zastępstwo 3-ciego źródła światła i do zdjęć dziecka spokojnie wystarczy. Jak możesz to szarpnij się 2x300ws to będziesz miał potem ciut większe pole manewru przy innych modyfikatorach światła np okta itp.
    5D, 15-30 3.5-4.5, 28 1.8, 50 1.4, 85 1.8, 180 2.8

Komentarz

• guziec
      Bywalec
      • 2011
      • 106

O takim lampionie kolego piszesz?
      Quantuum R+ 300
      Hmm poza założony budżet bym się wychylił...
      To może od razu wziąć większe softboxy (120cm)?

Komentarz

• Maggot
        Początki nałogu
        • 2008
        • 286

zrobic zdjecia corce....
        a) ktora corka wytrzyma blysk tatusiowego flesza w ilosciach idacych w tysiace? Wiec jesli lampy maja wiecej stac niz pracowac to moze warto przynajmniej pomyslec o uzywkach?
        b) zabawa w studio to ciekawy ale szczegolnie na poczatku dosc trudny kawalek fotografii. Planujesz zainwestowac przynajmniej kilkaset zl w zabawki, ktore potem trzeba bedzie jeszcze poskromic. Do tego dochodzi kwestia ewentualnego "przerabiania" pokoju w studio co na dluzsza mete tez staje sie upierdliwe i albo przechodzi nam ochota na fotki albo sprzet staje stalym elementem wystroju salonu (nie kazda malzonka bedzie z tego zadowolona). Ogolnie rzecz ujmujac moze lepiej co jakis czas wynajac studio foto, w ktorym ktos pomoze nam ustawic swiatlo, doradzi i ogolnie zadba o to zebys byl maksymalnie zadowolony z efektu. Gdyby za jakis czas okazalo sie ze jednak potrzebujesz wlasnych lamp to na 100% kupowalbys bardziej swiadomie.

Komentarz

• arekhit
          Bywalec
          • 2011
          • 206

a jakby kolega kupil cos takiego:
          http://allegro.pl/profesjonalny-zest...261675107.html
          ew.
          http://allegro.pl/softbox-60x90-cm-p...263761463.html
          i do tego mocowanie do lampy aparatowej jak masz
          http://allegro.pl/uchwyt-lamp-aparat...238513971.html
          wiec takie rozwiazanie (swoja lampa) zamykasz w 250zl

te dwa zestawy to mniej jak 1000zl

co wy panowie na to ?
          sam tez planuje cos kupic i to dosc ciekawa propozycja cenowo (nr1)
          Robilem ostatnio na 500tce to pracowala na 1/4 mocy wiec mysle ze 300 do domowych ujec powinna spokojnie dac rade
          Canon

Komentarz

• guziec
            Bywalec
            • 2011
            • 106

Zamieszczone przez Maggot
            zrobic zdjecia corce....
            a) ktora corka wytrzyma blysk tatusiowego flesza w ilosciach idacych w tysiace? Wiec jesli lampy maja wiecej stac niz pracowac to moze warto przynajmniej pomyslec o uzywkach?
            b) zabawa w studio to ciekawy ale szczegolnie na poczatku dosc trudny kawalek fotografii. Planujesz zainwestowac przynajmniej kilkaset zl w zabawki, ktore potem trzeba bedzie jeszcze poskromic. Do tego dochodzi kwestia ewentualnego "przerabiania" pokoju w studio co na dluzsza mete tez staje sie upierdliwe i albo przechodzi nam ochota na fotki albo sprzet staje stalym elementem wystroju salonu (nie kazda malzonka bedzie z tego zadowolona). Ogolnie rzecz ujmujac moze lepiej co jakis czas wynajac studio foto, w ktorym ktos pomoze nam ustawic swiatlo, doradzi i ogolnie zadba o to zebys byl maksymalnie zadowolony z efektu. Gdyby za jakis czas okazalo sie ze jednak potrzebujesz wlasnych lamp to na 100% kupowalbys bardziej swiadomie.
            Ad. a)
            Myślę, że jak opanuję sprzęt, to raz na jakiś czas na pewno będą używane.
            W końcu dziecko rośnie (i to szybko) i im więcej pamiątek, tym lepiej...

Ad. b)
            Myślę, że sobie poradzę. wolniej, czy szybciej, czy też ucząc się na błędach. A uczyć się nie będę na swoim dziecku. Posadzę jakiegoś misia.
            A co do żony, to będzie ok, sama poddała mi ten pomysł.
            Właśnie teraz tylko mam dylemat przy wyborze sprzętu.

!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

Zamieszczone przez arekhit
            a jakby kolega kupil cos takiego:
            http://allegro.pl/profesjonalny-zest...261675107.html
            ew.
            http://allegro.pl/softbox-60x90-cm-p...263761463.html
            i do tego mocowanie do lampy aparatowej jak masz
            http://allegro.pl/uchwyt-lamp-aparat...238513971.html
            wiec takie rozwiazanie (swoja lampa) zamykasz w 250zl

te dwa zestawy to mniej jak 1000zl

co wy panowie na to ?
            sam tez planuje cos kupic i to dosc ciekawa propozycja cenowo (nr1)
            Robilem ostatnio na 500tce to pracowala na 1/4 mocy wiec mysle ze 300 do domowych ujec powinna spokojnie dac rade
            Ja raczej myślałem nad zakupem (nie wiem czy mogę napisać) czegoś bardziej markowego. myślę tu o Quantuum
            Bo to co podesłałeś w pierwszym linki, to w aukcji nazywa się "lampa błyskowa o mocy 300 Ws" - nawet nazwy producenta nie podali.
            Z tego co czytałem, to ludzie mający Quantuum są z tego zadowoleni.
            Zależy mi też, żeby softbox był łatwy i szybki w montażu.
            A powiedzcie mi jeszcze, może zamiast softboxu wziąć parasolki?
            Co mi się lepiej sprawdzi?
            Jaka będzie różnica?
            Ostatnio edytowany przez guziec; 38401. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• arekhit
              Bywalec
              • 2011
              • 206

zdecydowanie softbox, duzo mieksze cienie masz z niego
              co do quantum ... to dla ludzi ktorzy robia tysiace tysiace zdjec, wydaje mi sie ze do domowej zabawy ta z linku az nad to
              Canon

Komentarz

• kaindox
                Uzależniony
                • 2009
                • 598

Quantuum jest jak najbardziej ok, pomyśl za to nad rozkładanymi softboxami np:
                softbox 80x120
                lub poszukaj na jego stronie - szukaj sofboxów z opcją szybki montaż.
                Jak nie masz miejsca na domowe studio żeby sprzęt mógł sobie stale stać rozłożony to szybko docenisz zalety takiego rozwiązania

Komentarz

• Jackowski
                  Dopiero zaczyna
                  • 2012
                  • 43

Proponuje 1 lampe ale dobra i blende lub dwie, im wiekszy softbox tym lepszy.Dlaczego? bo do 2 lamp potrzebujesz swiatlomierza .

Komentarz

• guziec
                    Bywalec
                    • 2011
                    • 106

Zamieszczone przez kaindox
                    Quantuum jest jak najbardziej ok, pomyśl za to nad rozkładanymi softboxami np:
                    softbox 80x120
                    lub poszukaj na jego stronie - szukaj sofboxów z opcją szybki montaż.
                    Jak nie masz miejsca na domowe studio żeby sprzęt mógł sobie stale stać rozłożony to szybko docenisz zalety takiego rozwiązania

Właśnie o taki softbox mi chodziło.
                    Żeby szybko rozłożyć i złożyć. żeby nie sprawiał problemów z montażem.
                    I on mi wystarczy pod Quantuum PT-200 lub R+ 300?

Komentarz

• Jackowski
                      Dopiero zaczyna
                      • 2012
                      • 43

światla nigdy zamało
                      światła nigdy zamało
                      Ostatnio edytowany przez Jackowski; 44874. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• kaindox
                        Uzależniony
                        • 2009
                        • 598

ja pod oktę 120cm mam quantuum dual power 600 i w warunkach domowych nie zdarzyło mi się jeszcze dać więcej niż połowę mocy, więc u Ciebie dwie 300 dadzą radę. Zresztą do tej okty wystarczy systemowa EX 580, przy prostokątnych softach poradzi sobie jeszcze lepiej. Jeśli w przyszłości chcesz się więcej bawić tymi lampami to pomyśl też o wersji softa, do której da sie podpiąć grida. Tu masz porównanie jakie efekty dają rożne rodzaje modyfikatorów światła

Komentarz

• guziec
                          Bywalec
                          • 2011
                          • 106

Ktoś jest w stanie powiedzieć, czemu nie ma w dystrybucji już Quantuum R+300, tylko Quantuum R+300 Digital?

Komentarz

• Maggot
                            Początki nałogu
                            • 2008
                            • 286

Zamieszczone przez arekhit
                            zdecydowanie softbox, duzo mieksze cienie masz z niego
                            co do quantum ... to dla ludzi ktorzy robia tysiace tysiace zdjec, wydaje mi sie ze do domowej zabawy ta z linku az nad to

duzo mieksze cienie? z softa? :> taaa szczegolnie w malym pomieszczeniu duzo wieksza kontrola nad swiatlem, ladniejsze odbicie w blyszczacych przedmiotach i pewnie pare ninnych rzeczy ok ale miekkosc? zeby nie bylo ze tylko narzekam. Da sie pokazac te przewage miekkosci cieni na fotkach porownawczych?
                            Ostatnio edytowany przez Maggot; 15375.

Komentarz

• arekhit
                              Bywalec
                              • 2011
                              • 206

tu masz, porownaj:
                              Canon

Komentarz

Pracuję...