Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Fotografuje od dawna, ale zawsze przy świetle zastanym. Potrzeba zmusza mnie do użycia światła sztucznego i tak trafiłem po przekarczowaniu internetu w kwestii oświetlenia do fotografii produktowej i jak na razie dopiero tu czegoś się dowiedziałem w interesującej mnie kwestii. A dotyczy ona fotografowania przedmiotów ( między innymi metalowych lub szklanych średniej wielkości ). Po lekturze poradnika , do którego skierował Ulisses i łącząc to z kilkoma innymi źródłami wnoszę, że :
1. Lampy błyskowe mają przewagę mocy nad tymi ze stałym źródłem
2. W zakresie odbić - softboxy dają lepsze rezultaty niż parasolki ( jeżeli nie pada deszcz oczywiście )
No i w tym miejscu pytanie ( 3 ), czy lampy CY 100 MR sa za słabe do stosowania z softboxami? Czy sofbox nie zabierze za dużo światła w tym przypadku? Pytanie wynika z ograniczeń budzetowych. ( Lampy DM 200 są w zestawach z softboxami ale jak wszystko zbiorę do kupy, to cena trochę przeszkadza).
Proszę Was dobrzy ludzie o podpowiedź czy w punktach 1 i 2 nie mylę się i czy da się pogodzić 100ws z softboxem ? Przy okazji pozdrawiam wszystkich serdecznie i z góry dziękuję!!
Zależy z jakim softem tj. rozmiarem. Z małymi typu 60x60 powinno być ok. Tylko czy jest sens inwestować w 100ws ? Przecież różnica cenowa miedzy 100ws a 200ws to nie jest jakaś przepaść...
Zależy z jakim softem tj. rozmiarem. Z małymi typu 60x60 powinno być ok. Tylko czy jest sens inwestować w 100ws ? Przecież różnica cenowa miedzy 100ws a 200ws to nie jest jakaś przepaść...
Dzięki za reakcję - informację!
co do różnicy cen, to przepaści nie ma ( po prostu 2 x tyle - z tego co się zorientowałem), ale nie jest to jedyny wydatek w moim przedsięwzięciu, a poza tym póki co nie chciałbym wyciągać od razu armaty jesli wystarczy granat . Tylko czy wystarczy? Przedmioty od 20x20 po 50x100cm.
Fotografia produktowa ma to do siebie, że często wymaga pokazania szczegółów obiektu. Dlatego też mile widziana jest tu duża głębia ostrości. Wyostrzyć obiekt możemy domykając przysłonę, tracimy jednak w ten sposób światło. Dlatego też potrzebujemy większych mocy. Obawiam się że 100Ws to trochę za mało i nie chodzi o straty w softboxie. Z doświadczenia mogę powiedzieć, że zestaw 2x(soft 60x90 + lampa o mocy 300Ws) + namiot sprawdza się w przypadku większości małych i średnich produktów. Softboxy powinny lepiej spełnić swoje zadanie w przypadku obiektów szklanych czy metalowych (odblaski). Dodatkowo jeżeli są to np butelki to najciekawszy efekt uzyskasz przy pomocy softboxa typu strip (pasek wzdłuż całej butelki) - można do tego wykorzystać zwykłego softa maskując część dyfuzora tak żeby powstał prostokąt (to nie to samo co strip ale powinno dać radę). Opisałem całkiem optymalne warunki, i oczywiście można zaczynać od czegoś mniej skomplikowanego. Polecałbym jednak pomyśleć o lampie błyskowej minimum 200Ws. Ze stosunkiem nominalnej mocy do rzeczywistych osiągnięć bywa różnie, z rzeczy, które testowałem polecić mogę: MQ 200 FreePower - te mają prawdopodobnie nieco większą moc niż nominalna a cenowo chyba nie wypadają najgorzej.
Tak bajdełej: czy w przypadku powierzchni mocno odblaskowych - namiot bezcieniowy ( w miejsce softboxu a przy tych samych lampach ) byłby gorszym rozwiązaniem? ( z moich doświadczeń z pseudonamiotem domowej roboty nic dobrego nie wyszło, ale może to kwestia braku dobrych lamp ? )
co do różnicy cen, to przepaści nie ma ( po prostu 2 x tyle - z tego co się zorientowałem), ale nie jest to jedyny wydatek w moim przedsięwzięciu, a poza tym póki co nie chciałbym wyciągać od razu armaty jesli wystarczy granat . Tylko czy wystarczy? Przedmioty od 20x20 po 50x100cm.
Przedmioty 50x100 to są już bardzo duże przedmioty (oczywiscie jezeli jest tez 3 wymiar a nie sa to np. koszulki ). Moje zdanie jest takie, że 200ws to minimum, 300ws byłoby optymalne i na 100% nie byłoby problemów z modyfikatorami i mocą.
--- Kolejny post ---
Zamieszczone przez Robinson
Wielki dzięki Ulissesie !
Tak bajdełej: czy w przypadku powierzchni mocno odblaskowych - namiot bezcieniowy ( w miejsce softboxu a przy tych samych lampach ) byłby gorszym rozwiązaniem? ( z moich doświadczeń z pseudonamiotem domowej roboty nic dobrego nie wyszło, ale może to kwestia braku dobrych lamp ? )
Lepszym rozwiazaniem jest stół bezcieniowy i lampy z softami, masz dużo większe pole manewru przy modelowaniu światłem.
Fakt softboxy dają więcej możliwości niż sam namiot. Poza tym softbox nie tylko zmiękcza ale i kierunkuje więc stracisz mniej światła niż w przypadku standardowej czaszy (choć to różnie bywa z tym standardem). Zdarzało mi się już korzystać z zestawu softy + namiot + stół bezcieniowy żeby uzyskać pożądany efekt więc kombinacje mogą być najróżniejsze. Na początek najlepiej będzie użyć softboxów.
Potrzebna mi Wasza pomoc.
Mam zadanie zrobić sporo zdjęć ubranek dziecięcych. Chciałbym żeby zdjęcia były dobre, przejrzyste, bez cieni.
Nie jest to projekt na duży budżet - 700-800 pln za cały zestaw to max.
Ubranka nie będą zbyt duże - 0-12 lat.
Przeczytałem cały temat i wygląda na to, że
a. światło błyskowe - mocniejsze, pozwala na uzyskanie lepszej głębi ostrości lub ciągłe - słabsze, wymaga dłuższych czasów - mam statyw
b. stół bezcieniwoy zamiast namiotu
c. wyzwalanie zestawu - mam 40D i zastanawiam się jak będzie odbywało się wyzwalanie - nie mam lampy zewnętrznej, ale posiadam wężyk radiowy Yongnuo mocowany do sanek lampy błyskowej
Zakładam, że wystarczą 2 lampy z softboxami [może lepsze były by parasolki?] i do tego stół oświetlony delikatnie od dołu.
Wymiary stołu powinny mieć min 60-80x120-150
Licze na Wasze doświadczenie - ja z fotografią produktową nie mam żadnego doświadczenia a nie chciałbym zmarnować tych kilkuset PLN.
Witam wszystkich forumowiczów
Chciałbym prosić was o pomoc - przygotowuje prace na temat fotografii przedmiotowej i jej publikacji w internecie
Czy moglibyscie podzielic sie dobrymi tytułami literatury i/lub ciekawymi stronami www gdzie mógłbym powiększyć swoją wiedzę w tej tematyce
Moze ktoś z was ma do sprzedania takie książki
A moze ktos online bylby chetny pomoc mi gdybym gdzies sie pogubił
Prosze mnie odrazu nie jechac
Szukalem przez google i tu na forum mam nadzieje ze ten temat pomoze nie tylko mi
Dziękuję i pozdrawiam
Witam,
Miał może już ktoś okazję testować oświetlenie halogenowe LED w fotografii produktowej (takie cudo upatrzyłem wstępnie: NAŚWIETLACZ OŚWIETLACZ BIAŁY ZIMNY LED 70W~700W (2958579678) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.) ?? Dotychczas używałem oświetlenia błyskowego z Viviatara 285 HV (2szt), ale dość szybko męczył mi się wzrok od błysków. Obecnie testuję światło z żarówek kompaktowych (2x 85/125W=400/600W), lecz średnio daje radę taki zestaw i szukam czegoś mocniejszego ze stałym źródłem światła. Odbicie światła od parasolek ze srebrną nie przepuszczalną warstwą od wewnątrz. Zdjęcia stricte katalogowe, więc operowanie światło/cieniem nie jest na tyle potrzebne. Ważne żeby dobrze produkty były oświetlone i ostre. Zasadnicza wielkość produktów mieści się w przedziale około 30x30x10, choć też są znacznie większe. Produkty umieszczane są na tle białym + biała pexi oraz czarne tło + czarna plexi.
Aparat Canon 40D + Tamron 28-75. ISO 100-200, f8-10
Led to wycinek widma wiec z kolorami moga byc problemy, a tak po za tym imho jedynie swiatlo blyskowe ma sens (na Twoje problemy z oczami to moze warto sprobowac doswietlic lepiej pokoj tak zeby byl mniejszy kontrast miedzy blyskiem, a swiatlem zastanym oraz tuz przed nacisnieciem spustu migawki zamykac oczy...)
chyba jednak zdecyduję się na światło błyskowe[...]
Moje zamierzenie jest takie, aby całość później naświetlałaby stół studyjny z góry. Ma to jakiś sens w miarę??
Słusznie, ale za mała moc lampy do softboxów ośmiokątnych tej wielkości/za duże softboxy. Może brakować światła w foto produktowej - czasem naśw. nie nadrobisz, a przymykasz mocno. Jedynie wyższe ISO, lub mocniejsza lampa, lub ..kilkukrotne naświetlanie tej samej klatki, co praktykuje się niekiedy właśnie przy słabszym świetle i obiektach statycznych.
Co do softboxu parasolkowego, to dopłacasz właśnie za możliwość szybkiego rozłożenia/złożenia. Za grid dopłacasz również, ale to nie ma nic wspólnego z rozkładaniem. Grida zdejmujesz przed złożeniem softboxa, a zakładasz na rozłożony. Grid zdecydowanie lepiej mieć, bo ten sam modyfikator świeci inaczej bez, a inaczej z.
Rozkładając chińskiego zwykłego softboxa, za każdym razem zastanawiasz się, czy to jest ten ostatni raz.. Parasolkowego nie miałem, ale teoretycznie jest stworzony w celu częstego rozkładania/składania.
Świecenie pionowo z góry jedną lampą, nawet dużą oktą, to niezbyt szczęśliwy pomysł. W zależności od obiektu może być średnio lub słabo. Raczej portretowo świeć typu na 10-11-tą lub 13-14-tą od aparatu. Biała blenda bardzo pomoże, a druga lampa zdziała cuda.. Piszę o obiektach nie butelko podobnych, bo te świecisz stripami i parawanami .
Teraz tylko jaki softbox do tego dobrać?? prostokąt czy ośmiokąt, i jaka wielkość??
Wszystko zależy od kształtu i wielkości obiektów, które chcesz fotografować. Małe obiekty z powodzeniem oświetlisz jedną lampą z oktą 90cm plus blendy/lusterka. Jeśli większe obiekty mają nie więcej niż ok.45x45cm, to poradzisz oktą 120-150cm plus blendy. Tak, więc dostosuj zakup do wielkości obiektów - do średnich może 1 lampa 600WS plus okta 150 plus blendy. Do małych lampa 300WS plus okta 90cm plus blendy.
Do wersji z dwoma lampami 400WS wziąłbym dwa softboxy - okta 90-120cm i prostokąt ok. 60x90cm. To do miękkiego światła. W zależności od rodzaju przedmiotów mogą się przydać gridy do standardowych czasz 17 cm (w komplecie z lampą?) i dyfuzory do tych czasz. Takim zestawem plus blendy możesz zrobić już ciekawe zdjęcia. Jeszcze tylko tła kartonowe i akryle/szkło i masz na czym ćwiczyć całkiem poważne setupy.
Komentarz