Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Witam serdecznie, jestem początkujący jeśli chodzi o fotografię, do tej pory pory robiłem amatorskie zdjęcia do sklepu internetowego miałem do dyspozycji w miarę dobry sprzęt, ale teraz chciałbym zrobić sobie w mieszkaniu takie mini studio, żeby móc robić zdjęcia chociaż takie jak do tej pory:
pomóżcie mi proszę dobrać do tego sprzęt. Chodzi mi o to żeby udało mi się zrobić to naprawdę po kosztach. Szukam cały czas na allegro różnych lamp z parasolkami itd, ale nie chce się potem nadziać i kupić mega szajs, którym nie zrobię dobrze oświetlonego produktu.
Nie mam nic. Niestety do tej pory robiłem zdjęcia nie na swoim sprzęcie, a teraz nie będę mógł już z niego korzystać. Nie mam nawet statywu:P Moim body 40D i Canonem 50mm f1,8 mam nadzieję narazie się posiłkować. Ponieważ potrzebuję sprzętu na mieszkaniu od 1 marca to na już mogę skołować kwotę około 1000zł. Potem najwyżej dokupię coś lepszego ale rozumiesz, potrzebuję czegoś na już dlatego taki ograniczony mam budżet. Mam nadzieję że w moim krytycznym przypadku da się coś poradzić
Sklep z akcesoriami fotograficznymi, w którym znajdziesz artykuły takie jak: statywy fotograficzne, statywy filmowe, statywy elastyczne do smartfona. Posiadamy szeroką gamę asortymentu dla fotografów jak: plecaki i torby fotograficzne, walizki, kabury i futerały pomocne fotografom podczas podróży. Posiadamy asortyment studyjny, m.in. lampy światła ciągłego, softboxy, lampy reporterskie, blendy, statywy oświetleniowe, parasolki fotograficzne oraz tła kartonowe i tła materiałowe. W naszym sklepie można znaleźć również sprzęt audio, jak na przykład: mikrofony, mikrofony krawatowe, gąbki na mikrofon, flagi mikrofonowe, miksery, także sprzęt outdoorowy jak: latarki, lornetki, lunety, teleskopy czy sprzęt potrzebny do szkoły jak mikroskopy.
Jak chcesz mieć dobrze i wygodnie to 2x Quantuum pt-200 (ok 720zł) + 2 srebrne parasolki (50zł) + 2 statywy np W803 z trzpieniem 16mm (100zł). Zestaw taki wystarczy na dłuuuugo. Można zawsze budżetowo np żarówki błyskowe ale nie masz wtedy regulacji mocy no i po kilku sesjach może okazać się, że przepalą CI się odbłyśniki i ****...
Na temat światła stałego już kiedyś toczyła się tutaj zacięta dyskusja. Podtrzymuje swoje zdanie, że co prawda da się ale po co się męczyć. Aby uzyskać dużą głębię jak na 1 foto to przy ogniskowej 50mm trzeba użyć sporej przysłony więc światło ciągłe może nie wystarczyć. Trzeba wydłużać czas i stawiać na statywie (którego nie masz :-) ) co powoduje dodatkowe koszta.... Dochodzi tu jeszcze kwestia światła słonecznego (jak to w pokoju) wiec nie warto się męczyć.
Plekse kupisz w sklepie polimart.pl Grubość polecam nie więcej niż 2mm - grubszej nie zagniesz a jak zagniesz to pęknie. Za 70x120 mlecznej półprzezroczystej zapłaciłem 108zł brutto + wysyłka chyba 20zł.
Oczywiście nie chcę polemizować z ekspertami, bo jestem jeszcze laikiem, ale myślę że statyw i tak kupię, bo zależy mi na ostrości zdjęć. Nie wiem, kurcze wydaje mi się że łatwiej będzie mi modelować światłem jeśli miałbym lampy ze światłem stałym. Co o tym sądzicie? Jeśli chodzi o światło zewnętrzne to mogę zrobić tak żeby żadne światło zewnętrzne do pokoju nie wchodziło, także to nie jest problem.
Jaki tam ekspert ;-)
przy statycznych ujęciach i lampach błyskowych zdjęcie nie ma prawa być poruszone. Ale statyw przydaje się do wielu innych rzeczy.
Co do modelowania to wspomniane lampy mają tzw piloty czyli wbudowane światło ciągle, które służy właśnie do podglądu. Błysk daje tylko większa moc.
Pisał Ci kolega wyżej że ten lampy Quantuum pt-200 mają światło pilota, tzn specjalną żarówkę halogenową która przed odpaleniem właściwego błysku świeci Ci światłem ciągłym i pozwala dokładnie modelować światło. W momencie odpalenia błysku żarówka ta gaśnie więc nie wpływa na temperaturę światła na zdjęciu. Jeśli będziesz tylko robił zdjęcia przedmiotom to światło stałe powinno wystarczyć, gorzej jak będziesz chciał robić mniej statyczne zdjęcia np modelce. Błyskiem możesz "zamrozić" ruch i zdjęcia będą ostre, przy "budżetowym" świetle może zabraknąć Ci mocy
(...) lampy (...) mają światło pilota, tzn specjalną żarówkę halogenową która przed odpaleniem właściwego błysku świeci Ci światłem ciągłym i pozwala dokładnie modelować światło. W momencie odpalenia błysku żarówka ta gaśnie więc nie wpływa na temperaturę światła na zdjęciu
Poprawka: pilot nie gaśnie "w momencie błysku", tylko wtedy, gdy lampa się ładuje do kolejnego błysku, zaświecenie pilota oznacza gotowość do kolejnego błysku. W momencie błysku pilot świeci.
Błyskiem możesz "zamrozić" ruch i zdjęcia będą ostre
Poprawka: krótkim błyskiem można zamrozić ruch, ale nie liczyłbym na zamrożenie szybkich ruchów (np. długie włosy podczas szybkiego odwrócenia głowy) popularnymi chińskimi lampami, zwłaszcza na pełnej mocy.
Komentarz