Mini studio- fotografia produktowa

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Wicoor
    • 2012
    • 8

Mini studio- fotografia produktowa

Witam serdecznie, jestem początkujący jeśli chodzi o fotografię, do tej pory pory robiłem amatorskie zdjęcia do sklepu internetowego miałem do dyspozycji w miarę dobry sprzęt, ale teraz chciałbym zrobić sobie w mieszkaniu takie mini studio, żeby móc robić zdjęcia chociaż takie jak do tej pory:

pomóżcie mi proszę dobrać do tego sprzęt. Chodzi mi o to żeby udało mi się zrobić to naprawdę po kosztach. Szukam cały czas na allegro różnych lamp z parasolkami itd, ale nie chce się potem nadziać i kupić mega szajs, którym nie zrobię dobrze oświetlonego produktu.
  • KUBAwo
    Początki nałogu
    • 2008
    • 449

ile chcesz wydać $ ?
    i co już masz ?
    5D, 15-30 3.5-4.5, 28 1.8, 50 1.4, 85 1.8, 180 2.8

Komentarz

• Wicoor
      • 2012
      • 8

Nie mam nic. Niestety do tej pory robiłem zdjęcia nie na swoim sprzęcie, a teraz nie będę mógł już z niego korzystać. Nie mam nawet statywu:P Moim body 40D i Canonem 50mm f1,8 mam nadzieję narazie się posiłkować. Ponieważ potrzebuję sprzętu na mieszkaniu od 1 marca to na już mogę skołować kwotę około 1000zł. Potem najwyżej dokupię coś lepszego ale rozumiesz, potrzebuję czegoś na już dlatego taki ograniczony mam budżet. Mam nadzieję że w moim krytycznym przypadku da się coś poradzić
      Ostatnio edytowany przez Wicoor; 43897.

Komentarz

• tomidlo
        Dopiero zaczyna
        • 2008
        • 17

Jak szukasz czegoś taniego to zobacz link poniżej:

Sklep z akcesoriami fotograficznymi, w którym znajdziesz artykuły takie jak: statywy fotograficzne, statywy filmowe, statywy elastyczne do smartfona. Posiadamy szeroką gamę asortymentu dla fotografów jak: plecaki i torby fotograficzne, walizki, kabury i futerały pomocne fotografom podczas podróży. Posiadamy asortyment studyjny, m.in. lampy światła ciągłego, softboxy, lampy reporterskie, blendy, statywy oświetleniowe, parasolki fotograficzne oraz tła kartonowe i tła materiałowe. W naszym sklepie można znaleźć również sprzęt audio, jak na przykład: mikrofony, mikrofony krawatowe, gąbki na mikrofon, flagi mikrofonowe, miksery, także sprzęt outdoorowy jak: latarki, lornetki, lunety, teleskopy czy sprzęt potrzebny do szkoły jak mikroskopy.

T.

Komentarz

• Wicoor
          • 2012
          • 8

No dobrze, ale dałeś mi link do całego sklepu a nie do konkretnego zestawu. Co powiecie o zakupie czarnej plexi i do tego 2x światło ciągłe, coś takiego:
          http://allegro.pl/softbox-lampa-stoz...104016076.html

Da radę?

Komentarz

• jaroslaw.majcher
            Początki nałogu
            • 2009
            • 272

Jak chcesz mieć dobrze i wygodnie to 2x Quantuum pt-200 (ok 720zł) + 2 srebrne parasolki (50zł) + 2 statywy np W803 z trzpieniem 16mm (100zł). Zestaw taki wystarczy na dłuuuugo. Można zawsze budżetowo np żarówki błyskowe ale nie masz wtedy regulacji mocy no i po kilku sesjach może okazać się, że przepalą CI się odbłyśniki i ****...

Na temat światła stałego już kiedyś toczyła się tutaj zacięta dyskusja. Podtrzymuje swoje zdanie, że co prawda da się ale po co się męczyć. Aby uzyskać dużą głębię jak na 1 foto to przy ogniskowej 50mm trzeba użyć sporej przysłony więc światło ciągłe może nie wystarczyć. Trzeba wydłużać czas i stawiać na statywie (którego nie masz :-) ) co powoduje dodatkowe koszta.... Dochodzi tu jeszcze kwestia światła słonecznego (jak to w pokoju) wiec nie warto się męczyć.

Plekse kupisz w sklepie polimart.pl Grubość polecam nie więcej niż 2mm - grubszej nie zagniesz a jak zagniesz to pęknie. Za 70x120 mlecznej półprzezroczystej zapłaciłem 108zł brutto + wysyłka chyba 20zł.
            6d / 40d / Samyang 14 / Sigma 35 / 85L / Pocket Wizard

Komentarz

• Wicoor
              • 2012
              • 8

Oczywiście nie chcę polemizować z ekspertami, bo jestem jeszcze laikiem, ale myślę że statyw i tak kupię, bo zależy mi na ostrości zdjęć. Nie wiem, kurcze wydaje mi się że łatwiej będzie mi modelować światłem jeśli miałbym lampy ze światłem stałym. Co o tym sądzicie? Jeśli chodzi o światło zewnętrzne to mogę zrobić tak żeby żadne światło zewnętrzne do pokoju nie wchodziło, także to nie jest problem.
              Ostatnio edytowany przez Wicoor; 43897.

Komentarz

• jaroslaw.majcher
                Początki nałogu
                • 2009
                • 272

Jaki tam ekspert ;-)
                przy statycznych ujęciach i lampach błyskowych zdjęcie nie ma prawa być poruszone. Ale statyw przydaje się do wielu innych rzeczy.

Co do modelowania to wspomniane lampy mają tzw piloty czyli wbudowane światło ciągle, które służy właśnie do podglądu. Błysk daje tylko większa moc.
                6d / 40d / Samyang 14 / Sigma 35 / 85L / Pocket Wizard

Komentarz

• KUBAwo
                  Początki nałogu
                  • 2008
                  • 449

statyw się przydaje bo daję pewną powtarzalność ujęć przy produktach.

Komentarz

• Wicoor
                    • 2012
                    • 8

Statyw biorę na pewno tylko dajcie znać czy nie lepsze w tym wypadku będzie światło stałe.

Komentarz

• KUBAwo
                      Początki nałogu
                      • 2008
                      • 449

Jak kto woli. Ja wolę błyskowe.

Komentarz

• Wicoor
                        • 2012
                        • 8

W sumie to nie wiem co wolę bo jak do tej pory korzystałem właśnie z błyskowego i wydawało mi się że ze stałym jest łatwiej osiągnąć zamierzony efekt.

Komentarz

• kaindox
                          Uzależniony
                          • 2009
                          • 598

Pisał Ci kolega wyżej że ten lampy Quantuum pt-200 mają światło pilota, tzn specjalną żarówkę halogenową która przed odpaleniem właściwego błysku świeci Ci światłem ciągłym i pozwala dokładnie modelować światło. W momencie odpalenia błysku żarówka ta gaśnie więc nie wpływa na temperaturę światła na zdjęciu. Jeśli będziesz tylko robił zdjęcia przedmiotom to światło stałe powinno wystarczyć, gorzej jak będziesz chciał robić mniej statyczne zdjęcia np modelce. Błyskiem możesz "zamrozić" ruch i zdjęcia będą ostre, przy "budżetowym" świetle może zabraknąć Ci mocy

Komentarz

• r_m
                            Pełne uzależnienie
                            • 2009
                            • 2418

Zamieszczone przez kaindox
                            (...) lampy (...) mają światło pilota, tzn specjalną żarówkę halogenową która przed odpaleniem właściwego błysku świeci Ci światłem ciągłym i pozwala dokładnie modelować światło. W momencie odpalenia błysku żarówka ta gaśnie więc nie wpływa na temperaturę światła na zdjęciu
                            Poprawka: pilot nie gaśnie "w momencie błysku", tylko wtedy, gdy lampa się ładuje do kolejnego błysku, zaświecenie pilota oznacza gotowość do kolejnego błysku. W momencie błysku pilot świeci.

Błyskiem możesz "zamrozić" ruch i zdjęcia będą ostre
                            Poprawka: krótkim błyskiem można zamrozić ruch, ale nie liczyłbym na zamrożenie szybkich ruchów (np. długie włosy podczas szybkiego odwrócenia głowy) popularnymi chińskimi lampami, zwłaszcza na pełnej mocy.

Komentarz

• janmar
                              Pełne uzależnienie
                              • 2006
                              • 3468

Zamieszczone przez Wicoor
                              W sumie to nie wiem co wolę bo jak do tej pory korzystałem właśnie z błyskowego i wydawało mi się że ze stałym jest łatwiej osiągnąć zamierzony efekt.
                              IMHO trudniej.Zmiana temp.barwowej w miarę czasu pracy [nagrzewanie]
                              podgrzewanie studia , modelki ,zużycie energii,regulacja siły światła , itd.

Komentarz

Pracuję...