Oświetlenie plenerowe

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Longin
    • 2011
    • 14

Zamieszczone przez Em Es
    polecam BD , efekty zastosowania w plenerze z lampą 300WS Q Dual Power znajdziesz w moim temacie w fashion

42cm do całej sylwetki obawiam się że za mały... sam używam 70cm - zaleznie od potrzeb z gridem albo z rozpraszaczem jak w softboxie
    Czym większy BD tym lepszy, a przy lampie 300Ws czy 600Ws światła w 90% powinno wystarczyć. W paraktyce na ile błysków starcza Batterypack? Fotocela synchronizuje z wszystkimi czasami otwarcia migawki?

Komentarz

• Em Es
      Zablokowany
      • 2011
      • 394

ilość błysków - nie wiem :/ jak poszedłem na foty to zrobiłem z 200 klatek i starczyło bez problemu (nie na full błysku)

fotocela - nie wiem - póki co uzywam tylko z kabelkiem synchro , mam jeszcze tanie chińskie bezprzowodowe ale póki nie musiałem to wolałem przewodem

co do zasilania - że na 12V nie ma pilotującego to wiadomo ale ja nie o tym - w zestawie jest przewód do wspomagania batery packa z gniazda zapalniczki - w praktyce można go wspomagać dowolnym aku 12V (czyli choćby dokupić tanią żelówkę na allegro i nie przejmować się małą pojemnością aku w packu Quantuma)

jedyna wada 70tki BD - ledwo mi się toto do bagażnika mieści

Komentarz

• Longin
        • 2011
        • 14

Robiąc zdjęcia (np. portretowe) w plenerze zależy mi na tym aby uzyskać małą GO, a przy tym doświetlać lampą aby pozbyć się cieni, a przy czasie synchronizacji 1/200s, co przy mocnym świetle słonecznym ISO 100 i tak wymusza przesłonę ok 9-11 więc GO szlag bierze, dlatego pytałem o fotocele. Po pczeczytaniu http://lwww.canon-board.info/showthread.php?t=48660 (50stron 2h czytania) wszystkie moje wątpliwości napewno się rozjaśnią.

PS http://www.fototv.pl/wideo/poradniki/x-sync-1-8000.html
        Ostatnio edytowany przez Longin; 43584.

Komentarz

• Przemek Lipski
          Bywalec
          • 2006
          • 212

Hmmm, zamiast dużo gadać podam przykłady. To zdjęcie z lampa 430 EX i parasolką rozpraszającą od strony twarzy (od strony pleców światło zastane): http://www.maxmodels.pl/index.php?t=...foto&u=4525205

To też z lampą 430EX oraz parasolką srebrną odbijającą wraz z dyfuzorem białym (dyfuzor biały jest drugą warstwą pokrycia parasolki): http://a8.sphotos.ak.fbcdn.net/hphot...46423786_n.jpg
          "Wszyscyśmy z płócien
          Rembrandta:
          To tylko kwestia
          Światła ; " (Jacek Kaczmarski "Światło")

Komentarz

• Longin
            • 2011
            • 14

Kawa na ławę... Dzięki

Komentarz

• arrow
              Uzależniony
              • 2009
              • 637

hmm a co polecicie może jakiś gotowy do kupienia zestaw do ciągłego światła modelującego oparty na ledach ?! coś takiego widziałem przy kamerach ale ceny sa ... coz dosc wysokie
              Canon FF

Komentarz

• GMHusky
                Bywalec
                • 2010
                • 136

Zamieszczone przez Em Es
                polecam BD , efekty zastosowania w plenerze z lampą 300WS Q Dual Power znajdziesz w moim temacie w fashion

42cm do całej sylwetki obawiam się że za mały... sam używam 70cm - zaleznie od potrzeb z gridem albo z rozpraszaczem jak w softboxie
                heh...a widziałeś coś takiego:

ciekawy jestem światła z tego czegoś ... moim zdaniem brzegi rozmiękczy a środek ukierunkuje ... zastanawiam się nad zakupem i sprawdzeniem.

a tak w temacie to zdecydowanie polecam też 70 ... fakt niewygodny ale efekty potrafią wszystko wynagrodzić, zresztą wolę czasem podźwigać niż rozkładać oktę i skladać a żadna okta czy softox nie da takiego światła jak BD :P
                Ostatnio edytowany przez GMHusky; 35939.
                Czarna puszka i kilka słoików... i teraz jeszcze słoneczko
                ------------------------------------------------------
                Jakby ktoś mnie szukał to jestem na FB
                http://www.facebook.com/grzegorz.malinowski

Komentarz

• Longin
                  • 2011
                  • 14

Od jakiegoś czasu przeglądam forum i galerie użytkowników z dużym naciskiem na oświetlenie plenerowe i doszedłem do wniosku, że jedną lampą reporterską czy to Canonem 430EX, 550EX, 580EX czy nawet inna tzw. chińską można w zadowalający sposób oświetlić modela/modelkę. Może głupie, pytanie ale nie daję mi spokoju czy wykorzystując większy softbox tracimy moc lampy, czy tylko nie wykorzystujemy go w 100%? Za kilka miesięcy mam zamiar kupić lampę mobilną Quantuum R+ Dual Power 600Ws, a nie chciałbym tracić dwa razy.

Komentarz

• wiktor2323
                    Pełne uzależnienie
                    • 2009
                    • 1290

Zamieszczone przez Longin
                    Od jakiegoś czasu przeglądam forum i galerie użytkowników z dużym naciskiem na oświetlenie plenerowe i doszedłem do wniosku, że jedną lampą reporterską czy to Canonem 430EX, 550EX, 580EX czy nawet inna tzw. chińską można w zadowalający sposób oświetlić modela/modelkę. Może głupie, pytanie ale nie daję mi spokoju czy wykorzystując większy softbox tracimy moc lampy, czy tylko nie wykorzystujemy go w 100%? Za kilka miesięcy mam zamiar kupić lampę mobilną Quantuum R+ Dual Power 600Ws, a nie chciałbym tracić dwa razy.
                    Kup 60/90. Do lamp reporterskich jest ok, a i później będzie jak najbardziej ok
                    Facebook

Komentarz

• arrow
                      Uzależniony
                      • 2009
                      • 637

na lampę reporterska jest bardzo duzo rozwiązań do zmiękczania światła w ostateczności możesz przepuszczać swiatło przez prześcieradło ... niby smieszne i mało profesjonalne ale uzyskasz efekt ciebie zadowalający niż ostry błysk bezpośrednio na fotografowany obiekt
                      Canon FF

Komentarz

• GMHusky
                        Bywalec
                        • 2010
                        • 136

Zamieszczone przez Longin

C 580 II + beauty dish 70 , nie pamiętam ale moc lampy na 100 nie na 100% może Ci odpowiedziałem na pytanie, zresztą takich przykładów w galeriach znajdziesz sporo... więc daje radę.
                        A odpowiadając na drugą cześć pytania to tracimy na mocy i nie wykorzystujemy w 100% ale wielkości modyfikatora, np stripa 180 wysokości nie wypełnisz całego światłem z systemówki - próbowałem ...
                        Ostatnio edytowany przez GMHusky; 35939.
                        Czarna puszka i kilka słoików... i teraz jeszcze słoneczko
                        ------------------------------------------------------
                        Jakby ktoś mnie szukał to jestem na FB
                        http://www.facebook.com/grzegorz.malinowski

Komentarz

• Longin
                          • 2011
                          • 14

Zamieszczone przez GMHusky
                          A odpowiadając na drugą cześć pytania to tracimy na mocy i nie wykorzystujemy w 100% ale wielkości modyfikatora, np stripa 180 wysokości nie wypełnisz całego światłem z systemówki - próbowałem ...
                          Bez przesady myślałem, o czymś takim:

czym mniejszy to droższy, beauty dish 70 może kiedyś...

Komentarz

• Longin
                            • 2011
                            • 14

Który zestaw lepiej brać?
                            AFE jest firmą handlową prowadzącą sprzedaż hurtową i detaliczną Akcesoriów Fotograficzno-Elektronicznych.

AFE jest firmą handlową prowadzącą sprzedaż hurtową i detaliczną Akcesoriów Fotograficzno-Elektronicznych.

http://www.afe.pl/21.html

http://fripers.pl/product_info.php/i...FreePower.html

http://fripers.pl/product_info.php/i...FreePower.html

trochę drożej wyjdzie w fripes, ale uchwyt pionowy chyba lepszy?

Komentarz

• wiktor2323
                              Pełne uzależnienie
                              • 2009
                              • 1290

Pierwszy lepszy. Poza tym do poziomego podepniesz BD 72cm, a do zwykłego, przynajmniej tego co ja mam juz nie.
                              Facebook

Komentarz

• Longin
                                • 2011
                                • 14

Zamieszczone przez wiktor2323
                                Pierwszy lepszy. Poza tym do poziomego podepniesz BD 72cm, a do zwykłego, przynajmniej tego co ja mam juz nie.
                                Właśnie daltego wezmę pierwszy zestaw, chciaż jak przeglądałem forum u większej ilości osób widziałem pionowy uchwyt, gdzieś nawet czytałem, że jest stabilniejszy.

Komentarz

Pracuję...