Oświetlenie plenerowe

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • scorpio-x

Oświetlenie plenerowe

Witam, zna ktoś może jakiś dobry zestaw lamp do zdjeć w plenerze? cena do 2tys. Zestaw potrzebny do oświetlenia modelki i czasem drugiego planu..
    Za ta cene nie spodziewam się cudow ale byłbym wdzieczny za wszelkie rady
  • blum
    Uzależniony
    • 2006
    • 509

Dwie takie?

Komentarz

• scorpio-x

lampa calkiem przyjemna .. przepraszam zapomnialem dodać aby w zestawie i cenie znajdowały się już softbox lub parasolka plus statywy w sumie to dzieki za strone pooglądam co maja ciekawego może coś zmontuje
      Jakby ktoś miał juz sprawdzony zestaw to prosze o info dzieki.

Komentarz

• blum
        Uzależniony
        • 2006
        • 509

Parasolki i statywy to grosze. Softy sa drozsze. W tej cenie nie znajdziesz chyba niczego innego z zastosowaniem plenerowym (zasilanie z aku) ale moge sie mylic.

Komentarz

• scorpio-x

Ok dzieki za polecenie lamp Moc błysku jak dla mnie na początek powinna wystarczyć

Komentarz

• blum
            Uzależniony
            • 2006
            • 509

Nie ma za co ale zeby nie bylo, ze polecam bo sa super i w ogole - pojecia nie mam ale moze sam nabede jak nie bedzie na ich temat zlej opinii ale to za jakis czas.
            W tej cenie po prostu nie widzialem alternatywy z zasilaniem akumulatorowym chyba, ze jakies samorobki.

Komentarz

• pszczółka_maja
              Coś już napisał
              • 2009
              • 71

scorpio-x tu masz linka do rozmowy na temat tej lampy http://canon-board.info/showthread.php?t=48660, może coś Ci pomoże. Ogólnie jest niezła, myślę, że na początek Ci wystarczy. Jednak co do kosztów jakie chcesz przeznaczyć, to myślę, że zmieścisz się. W zależności od tego jakiego softboxa potrzebujesz. Im większy, tym lepiej rozporoszy światło. Ale również, tym więcej masz dźwigania

Komentarz

• scorpio-x

dzieki P_maja

Komentarz

• Grisha
                  Początki nałogu
                  • 2007
                  • 353

do 2k istnieją dwie opcje. Lampki quantuuma tu już zaprezentowane i lampki powermate 300 lub 500 w cenie 1500zł. Zostaje spory zapas kasy na statywy, softy i parasolki, jednak te lampki są moim zdaniem gorzej wykonane od quantuumów i nie mają płynnej regulacji. Moim zdaniem bierz quantuumy, ale jak to nie są lampy do zadań bojowych w wietnamie to spokojnie wystarczą powermate.

Komentarz

• scorpio-x

rowniez dzieki za wskazowki ogladne je mam zamair kupic dopiero za jakies 3-4 tygodnie wiec mam czas na przemyslenia thx

Komentarz

• Szczur88
                      Początki nałogu
                      • 2008
                      • 384

A zwykły flesz (430EX na przykład) + Nano 001 stand + mocowanie parasolki + parasolka? Całkiem sporo światła daje, a w 2k mieścisz 2 takie pełne zestawy. Nie ma co prawda softboxa, ale czy w plenerze toto aż takie potrzebne? IMO sensowniejsze są np 2xbiała parasolka razem niż jeden softbox (w plenerze, podkreślam)
                      www.t-jack.pl
                      Sprzęt: 5D mk II, 30D, 17-40/4L USM, 85/1,8 USM, 50/1,2L USM, 100/2,8L Macro, 135/2L USM, 2x580EX II, 6x430EX II, 2x430EX, Pocket Wizard Transcivers, lampy studyjne Bowens + akcesoria.

Komentarz

• Longin
                        • 2011
                        • 14

Oświetlenie plenerowe

Zastanawiam się nad oświetleniem plenerowy, tylko niestety nie mogę się zdecydować softbox, beauty dish czy parasolka transparentna. Najlepiej mieć wszystko, ale to za jakiś czas, coś muszę wybrać na pierwszy ogień. Większość wyzwalaczy jak i tańszych lamp błyskowych ma maksymalny czas synchronizacji 1/200s, dlatego zdecydowałem się na przedłużenie kabla synychro i na szczęście cała automatyka działa po kablu na odległość 10m. Niestety z jedną lampą błyskową (430EX) i blendą, możliwości są ograniczone, ale od czegoś trzeba zacząć...

Główne założenia:
                        -oświetleniem o zachodzie słońca w nocy, w „pełnym" słońcu
                        -w 95% przypadkach oświetlenie jednej osoby
                        -czym bardziej uniwersalne zastosowanie, tym lepiej

Fotki wykonane lampą 550EX + BD 45cm i z boku kolejna 550Ex
                        Użycie oświetlenia studyjnego (błysk, stałe) zarówno w pomieszczeniach jak i w plenerze. Akcesoria studyjne, tła, modyfikatory, gadżety.

Fotki wykonane lampą 580EX + softbox 90x60cm
                        http://www.canon-board.info/showthre...t=66012&page=9

Jak ktoś może pochwalić się efektami plus czym świeci to będę wdzięczny, oczywiście z naciskiem na jedną lampę... Byłem już prawie zdecydowany na softboxa, ale na filmikach na yt zauważyłem, że większość fotografów używa beauty dish (do błysku w oczach?) jak główne oświetlenie plus coś jeszcze jako kontrę.

Komentarz

• KUBAwo
                          Początki nałogu
                          • 2008
                          • 449

Zamieszczone przez Longin
                          Zastanawiam się nad oświetleniem plenerowy, tylko niestety nie mogę się zdecydować softbox, beauty dish czy parasolka transparentna. Najlepiej mieć wszystko, ale to za jakiś czas, coś muszę wybrać na pierwszy ogień. Większość wyzwalaczy jak i tańszych lamp błyskowych ma maksymalny czas synchronizacji 1/200s, dlatego zdecydowałem się na przedłużenie kabla synychro i na szczęście cała automatyka działa po kablu na odległość 10m. Niestety z jedną lampą błyskową (430EX) i blendą, możliwości są ograniczone, ale od czegoś trzeba zacząć...

Główne założenia:
                          -oświetleniem o zachodzie słońca w nocy, w „pełnym" słońcu
                          -w 95% przypadkach oświetlenie jednej osoby
                          -czym bardziej uniwersalne zastosowanie, tym lepiej

Fotki wykonane lampą 550EX + BD 45cm i z boku kolejna 550Ex
                          Użycie oświetlenia studyjnego (błysk, stałe) zarówno w pomieszczeniach jak i w plenerze. Akcesoria studyjne, tła, modyfikatory, gadżety.

Fotki wykonane lampą 580EX + softbox 90x60cm
                          http://www.canon-board.info/showthre...t=66012&page=9

Jak ktoś może pochwalić się efektami plus czym świeci to będę wdzięczny, oczywiście z naciskiem na jedną lampę... Byłem już prawie zdecydowany na softboxa, ale na filmikach na yt zauważyłem, że większość fotografów używa beauty dish (do błysku w oczach?) jak główne oświetlenie plus coś jeszcze jako kontrę.

Kup sobie na początek parasolki, jedną odbijającą, drugą rozpraszającą i zobaczysz co i jak. Parasolki są tanie i nie dużo tracisz przy nich światła co w twoim przypadku może być istotne bo 430ex to niestety niezbyt mocna lampa i nie wiem jak poradzi sobie z bd lub softem z 2 dyfuzorami. Co do wyzwalaczy to np. popularne yongnuo spokojnie śmigają na 1/250 a nie bawisz się w kable i nie ma problemu jak dojdzie 2, 3, 4 źródło światła...a na jaśniejsze dni to z czasem można dokupić filtr nd choć żeby przebić słońce to i tak byś potrzebował z 600ws...
                          5D, 15-30 3.5-4.5, 28 1.8, 50 1.4, 85 1.8, 180 2.8

Komentarz

• Longin
                            • 2011
                            • 14

Wiem ze ciężko jest pogodzić pewne rzeczy, a niektórych nie da sie przeskoczyć jak nie z powodu kasy to z powodu technicznych ograniczeń. Doszedłem do wniosku, że nie warto inwestować w lampy reporterskie z powodu małej ich mocy, a lepiej kupić jedną lampę mobilną Quantuum R+ Dual Power 600Ws równej mocy 6x EX 580 czy YN 560…
                            Niestety w najbliższym czasie planuje kupić nowy monitor, więc będę musiał się ograniczyć do 430EX z parasolką, a za jakiś czas myślałem o takim zestawie…
                            Główne oświetlenie:
                            Lampa mobilna Quantuum R+ Dual Power 600Ws zasilana sieciowo lub z batterypacka + SOFTBOX plenerowy 80x120cm typ BOWENS lub beauty dish 42cm
                            Kontra:
                            EX 430 + parasolka transparentna
                            Myślę, że wystarczający zestaw na początek za rozsądną cenę.
                            Ostatnio edytowany przez Longin; 43584.

Komentarz

• Em Es
                              Zablokowany
                              • 2011
                              • 394

polecam BD , efekty zastosowania w plenerze z lampą 300WS Q Dual Power znajdziesz w moim temacie w fashion

42cm do całej sylwetki obawiam się że za mały... sam używam 70cm - zaleznie od potrzeb z gridem albo z rozpraszaczem jak w softboxie

Komentarz

Pracuję...