Ring jak u Piecha, czy/ ile warto?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • slavko6
    Coś już napisał
    • 2009
    • 50

z tymi wentylatorkami to już mały kombajn będzie, jaki stojak do tego planujesz bo swoją wagę to będzie zapewne miało?

Komentarz

• Adso
      Początki nałogu
      • 2007
      • 310

nie bedzie to takie cięzkie...cos około 4kg więc nawet na najtańszym boomie da sie powiesić, rzecz w tym, ze powieszone w jednym punkcie moze sie obracać wiec zwykły wieszak do teł zeby mocowane było w dwóch punktach, moze sie hustać, byle sie nie obracał. Wentylatorki są leciutkie a zasilacz nie musi przecież byc wielki, przeciez one prawie prądu nie ciagną, ale to rtlko w przypadku gdyby miało się cos aż tak nagrzewać zeby odkształcało plexi.
      !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
      Zamieszczone przez arturs
      najlepiej dwa wentylatory po dwóch stronach takie 12 cm - jeden z nadmuchem a drugi żeby wyciągał..
      to czy bedą nawiewne czy wyciagowe zależy tylko od zamocowania, muslałem o tym zeby wiały raczej a nie wyciągały, próby zapewne beda konieczne
      Ostatnio edytowany przez Adso; 10315. Powód: Automerged Doublepost
      galeria: http://adso.digart.pl/digarty/

Komentarz

• Kolekcjoner
        Obertroll
        • 2006
        • 18793

Zamieszczone przez Adso

to czy bedą nawiewne czy wyciagowe zależy tylko od zamocowania, muslałem o tym zeby wiały raczej a nie wyciągały, próby zapewne beda konieczne
        Lepiej chłodzą jak są ustawione jako nawiewne ale są głośniejsze - przynajmniej tak wynika z moich eksperymentów z reflektorami :wink:.
        "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
        Kapitan Wagner

Komentarz

• Maggot
          Początki nałogu
          • 2008
          • 286

Zamieszczone przez slavko6
          miałem podobne zastrzeżenia co do tej plexi i zrobiłem w domu mały test choć chyba nie do końca miarodajny ale podłączyłem 3 żarówki 60W obok siebie i w odległości 7cm zamontowałem z tym że przeźroczystą plexi, świeciło to 30 min bez przerwy plexi była nagrzana to fakt ale odkształceń nie zauważyłem a dodam, że żarówki było blisko siebie co w ringu nie jest spotykane. Tak czy siak czekam cierpliwie na efekt pracy Adso.
          pytanie czy zarowki byly ot tak blisko plexi czy byly w obudowie dodatkowo izolujacej bo to jednak dosc istotna sprawa. Zrobilem kiedys komore do wygrzewania laminatow zywicznych w postaci duzej szafki izolowanej welna mineralna. Wystarczyly 2 zarowki 100W zeby w srodku bylo az za goraco.

Komentarz

• Adso
            Początki nałogu
            • 2007
            • 310

Zamieszczone przez Maggot
            pytanie czy zarowki byly ot tak blisko plexi czy byly w obudowie dodatkowo izolujacej bo to jednak dosc istotna sprawa. Zrobilem kiedys komore do wygrzewania laminatow zywicznych w postaci duzej szafki izolowanej welna mineralna. Wystarczyly 2 zarowki 100W zeby w srodku bylo az za goraco.
            myślałem, że to było widać na projekciku, żarówki nie są zamknięte z boku, są jedynie zasłonięte okręgiem z plexi z góry
            galeria: http://adso.digart.pl/digarty/

Komentarz

• Maggot
              Początki nałogu
              • 2008
              • 286

nie mowie o Twoim projekcie tylko o tym co kol slavko6 testowal uzywajac 3 zarowek

Komentarz

• slavko6
                Coś już napisał
                • 2009
                • 50

już maggocie odpowiadam - były to trzy zwyczajne żarówki o mocy 60W takie jakie sam mam zamiar użyć do ringa, postawiłem je w bardzo bliskiej odległości więc należy założyć, że wytwarzane ciepło było wyższy niż w tradycyjnym ringu ale fakt nie były niczym osłonięte, plexi natomiast tak jak pisałem ustawiłem ok 7 cm nad żarówkami. Dodam że plexi była biało matowa o grubości 3 mm. Po 30 min mojego pseudotestu plexi była odczuwalnie nagrzana ale bez widocznych odkształceń. Mam nadzieję, że już jaśniej.

Komentarz

• Maggot
                  Początki nałogu
                  • 2008
                  • 286

miales wiec zupelnie inne warunki i sporo ciepla Ci uciekalo.

Komentarz

• slavko6
                    Coś już napisał
                    • 2009
                    • 50

no tak ale Adso też ma wolną przestrzeń z boku i w jednym miejscu jest tylko jedna żarówka ja miałem 3 obok siebie więc i moc grzewcza była sporo większa.

Komentarz

• koper90
                      Dopiero zaczyna
                      • 2010
                      • 20

Hej
                      Mam pytanko odnośnie mocowania LR na statywie.
                      Zrobiłem LR wg http://www.ozi.webas.pl/kolo/ i tam na samym końcu jest pokazany tył wraz z mocowaniem, zastanawiam sie tylko gdzie on dostał ten "pręt" do mocowania albo jak go zrobił. Może jakieś sugestie?

Komentarz

• ac3
                        Bywalec
                        • 2008
                        • 109

Wlasnie przypadkiem ogladajac teledysk,odkrylem rewelacyjny pomysl. Rawka od motoru,przedniego kola. Lekkie bez problemowe wykonanie i wyglad naprawde super.

Ostatnio edytowany przez ac3; 19148.
                        Tylko L i X reszta bez wiekszego znaczenia

Komentarz

• KuzynPit
                          Początki nałogu
                          • 2008
                          • 398

hehe raczej od roweru;] bo motocyklowa obręcz nie jest lekka:P;]
                          i popraw troche zdjęcia bo mnie się nie wyświetlają dobrze.

Komentarz

• Gringo997
                            Uzależniony
                            • 2007
                            • 516

najlepiej daj linka do zdjęcia bo to sie marnie wyświetla a co do konstrukcji to sam posiadam takiego ringa zrobionego na tzw "rachewce" i sprawdza sie bardzo dobrze tylko ma jeden zasadniczy minus;Pp jest mały i musisz go blisko modelki(modela) ustawić
                            Fotografia to pasja, moj Blog o fotografi, fotograficznie o wszystkim.

Komentarz

• goran
                              Coś już napisał
                              • 2008
                              • 96

Zamieszczone przez Gringo997
                              tylko ma jeden zasadniczy minus;Pp jest mały i musisz go blisko modelki(modela) ustawić
                              no to ja widzę już 2 minusy ... rozpływający się makijaż
                              7D, 5D2, 16-35, 35, 50, 85, 135, 70-200

Komentarz

• Gringo997
                                Uzależniony
                                • 2007
                                • 516

Zamieszczone przez goran
                                no to ja widzę już 2 minusy ... rozpływający się makijaż
                                niechciałem sie rozpisywać;p konsekwencje juz kazdy powinien wiedziec jakie moga byc gdy przygrzejesz tak modelce;p, ja mam 12*60W i wiem jak to grzeje a jak dal 100W to... wsumie niezły grzejnik na zime xD

a co do ringa to robilem nim narazie tak na szybko kilka testowych zdjęć bez innego światła tylko ring+ ciemny pokuj a tutaj efekty

Szybki test z ringiem własnej konstrukcji, kilka żarówek, troche oprawek, kilka metrów kabla i troche zmarnowanego czasu a efekt...? sami o...
                                Ostatnio edytowany przez Gringo997; 13273.
                                Fotografia to pasja, moj Blog o fotografi, fotograficznie o wszystkim.

Komentarz

Pracuję...