Janusz napisał
Budujemy zestaw studyjno-plenerowy
Zwiń
X
-
-
Komentarz
-
Z pewnością nie. Paul ma przykre doświadczenia z dystrybutorami w Europie i zdecydował się na jednego w UK. Z serwisem nie jest w EU tak źle. Kurier do UK idzie 24 h. Tyle samo co do Warszawy ze Szczecina. :-)
Zaraz wrzucę zdjęcia - musze zrobić. :-)
No i są. Piłeczka pingpongowa położona dla pokazania wielkości. :-)
Ostatnio edytowany przez Janusz Body; 194.
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.Komentarz
-
-
-
Powiem szczerze że nie specjalnie podoba misie uroda tych lamp. Może nie powinno się oceniać ich jakości po wyglądzie ale mnie przypominają jakieś lata osiemdziesiąte . I ten suwakowy potencjometr...Komentarz
-
A ja tęsknię za czasami, kiedy każda funkcja miała swój guzik. Przestawienie czegokolwiek w urzadzeniu trwało ułamek sekundy. Dzisiaj, żeby ustawić 2x580EXII w tryb Master/Slave, trzeba zajrzec do instrukcji obsługi, bo nikt normalnie nie jest w stanie zapamiętac, jak to się robi. O sterowaniu grupami juz wogóle nie wspomnę. Odnalezienie najprostrzej funkcji trwa kilka minut, bo producenci w myśl "postępu" rozbudowują niepotrzebnie menu i minimalizują liczbę pokręteł/przycisków. Pytam się, po co?
Mnie się ten suwakowy potencjometr w Alien Bee bardzo podoba. Jest prosty, niezawodny, do bólu czytelny. A tą lampę miałem przez chwilę w odległosci 50 cm od oczu. Sprawia bardzo porządne wrażenie.Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.
---Moje zdjecia na FB---Komentarz
-
To akurat banalne - mniej przycisków mniejsze koszty :cool:.A ja tęsknię za czasami, kiedy każda funkcja miała swój guzik. Przestawienie czegokolwiek w urzadzeniu trwało ułamek sekundy. Dzisiaj, żeby ustawić 2x580EXII w tryb Master/Slave, trzeba zajrzec do instrukcji obsługi, bo nikt normalnie nie jest w stanie zapamiętac, jak to się robi. O sterowaniu grupami juz wogóle nie wspomnę. Odnalezienie najprostrzej funkcji trwa kilka minut, bo producenci w myśl "postępu" rozbudowują niepotrzebnie menu i minimalizują liczbę pokręteł/przycisków. Pytam się, po co?
Zgadzam się w całej rozciągłości, że dostęp za pomocą przycisków i pokręteł jest znacznie szybszy."Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Komentarz
-
ale brzydziej wygląda i dla kogoś kto będzie fotografował lampy nie jest to akurat miss world wsród lamp
na szczęście nie robię zdjęć lampom. Co do takich suwakowych potencjometrów, to akurat ustrojstwo mechaniczne i ma swoją wytrzymałość zmęczeniową, elementy pokrywają się tlenkami, mozna w końcu o wystający guzik zahaczyć sznurkiem np od wyzwalacza i urwać
Komentarz
-
kazdy potencjometr ma swoja wytrzymałość... obrotowy też... a jak komus nie podobaja sie te lampy to niech sobie popatrzy na Elfo... wygląd oczywiscie nie powala, ale ważna jest skuteczność.galeria: http://adso.digart.pl/digarty/
Komentarz
-
Obrotowe potencjometry mają nieporównywalnie większą żywotność. A druciaki są właściwie niezniszczalne. Z potencjometrami suwakowymi jest ten problem że się dostaje syf do środka przez szczelinę. No i oczywiście powietrze czyli wilgoć. Obecnie suwaki stosuje się najczęściej w masteringu muzycznym. Łatwiej zobaczyć ustawienia czy na przykład korygować cztery naraz. Ale wracając do tematu. Zastanawiam sie czy by takich lamp nie dało się zrobić samemu. W sumie to nie jest takie skomplikowane. Kiedyś sam zrobiłem sobie taką lampkę studyjną na bazie rosyjskich palników (120)i kondensatorów. Niestety u kondensatorów odpaliły się końcówki z wielkim hukiem. Dziś już nie mam czasu na majsterkowanie ale dostępność podzespołów jest na pewno większa.Komentarz
-
Jakbym się przejmował opiniami tzw. "coponiektórych" to AlienBees powinienem wyrzucić i kupić Elinchrome za drobne 5 razy więcej albo sobie jakąś samoróbkę wyklepać na ruskich palnikach (zapewne od katiuszy ;-) ) albo chociaż elfo za drobne 25% więcej.... ech... jak czytam te malkontenckie opinie to się zastanawiam jakież to "mercedesy" koledzy krytykanci sami posiadają.
PS: Od zamierzchłej ery komunistycznego dobrobytu technologia poszła trochę do przodu. Ten potencjometr suwakowy jest dość dobrze zabezpieczony. Zresztą przy "remote control" to będzie i tak ostatnia rzecz która się rozleci.
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.Komentarz
-
ja tam nie malkontencę ino chcę zakupić, na stronie widnieje, że mają już nowe zasilacze lecz rozsyłają chronologicznie do zamówień. Domyślam się, ze będzie mi kazane poczekać
. Janusz, masz na wierzchu gdzieś lub kojarzysz tego sprzedawcę przejściówek na Bowensa?
Komentarz
-
Komentarz
-
tzw zdjęcia ze stołu warsztatowego
...ale nie klepałeś sobie sam tych mocowań?
... makontenci byli, są i będą...ja też czasem jestem i jeśli miałbym na coś narzekać w związku z tymi lampami to tylko na czas oczekiwania.
galeria: http://adso.digart.pl/digarty/
Komentarz

Komentarz