Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Dylemat jedna porządna/trzy chińskie to trochę jak dyskusja, co lepsze - czekolada czy lody, więc chyba możemy ten wątek zakończyć
To kwestia w 100% osobniczego wyboru.
Ja kiedyś mając malutki budżet kupiłam sobie zestaw... studyjny... za około tysiąc złociszy... nie pytajcie, jak wyglądał, on chyba nawet nie miał "firmy"... ale to było daaaawno... i niestety nic, ale to kompletnie nic mi się z niego teraz nie przydaje. Nawet głupia parasolka nie pasi.
Już tego błędu nie powtórzę. Kupuję rzadko, ale jak już, to konkrety.
Co kto lubi... grunt to rozeznać własne potrzeby.
Ja osobiście np. polecam Bowensa do zdjęć studyjnych i po to go kupowałam. Ale nie w plener.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Zamieszczone przez Canion
j ale dopszczam myśł , ze może tylko mnie firma zapomniała dołączyć bonus w postaci tragarzy.
Ostatnio edytowany przez nilhi; 35505.
Powód: Automerged Doublepost
może nie kupuj od razu zestawu kup jedną 600Ws duala, a za jakis czas będziesz wiedział czego Ci brakuje drugiej takiej samej, albo do kpl. 1200Ws lub czegoś lepszego, drozszego, łatwiej i mniej stratnie będzie sprzedać jedną lampę
A może masz tam jeszcze telefon bez drutu...? - Podróż za jeden uśmiech - 1971
Test, czy mi forum już pozwala pisać :P
O, pozwala.
Wydaje mi się, ze obydwoje macie rację.
MarekB - że na ślubniaki taki zestaw wystarczy (mi też starcza, od lat)
Canion - że jeśli ktoś myśli o wyjściu poza śluby, to wystarczać przestanie.
Adso - w zdjęciach ślubnych nie chodzi o oświetleniową genialność. Chodzi o coś zupełnie innego, a osiągnąć to coś można na wiele sposobów. I zapewniam, że każda panna młoda mając do wyboru zdjęcie perfekt doświetlone a takie, na którym wygląda na 5kg mniej wybierze to drugie, choćby fleszem w twarz palone
Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby robić i super-doświetlone i odpowiednio przy tym "korzystnie" kadrować, ale na to potrzeba by tyle czasu, ile ma przeciętny profi na sesji z modelką dla kolorowego magazynu. Tyle czasu (i środków) na sesję nie ma - w przypadku większości par i fotografów.
Poza tym - czasami bardzo pomaga "modelce" to, co można uznać za niby błąd - celowe oświetlenie punkowe, tylko z jednej strony itp.
To, co mówi Marek - że można powiedzieć młodym "jedno miejsce z lampami albo 4 bez" - dla przeciętnej pary nie jest nawet specjalnie zrozumiałe. Im to naprawdę obojętne, oni chcą się tylko (i aż) sami sobie na zdjęciach podobać.
A i owszem, zdarzało mi się potwierdzanie sesji o zamglonym świcie telefonicznie o 4.30 "Potwierdzać" zaznaczam.
Trudno tak gadać "o suchym pysku", czyli bez zdjęć, ale do mnie przychodzą pary, które akceptują właśnie taki sposób myślenia. A "swoboda" na sesji to wg mnie nie to samo, co brak przygotowania. Przeciwnie. Myślę, że jestem jednym z niewielu fotografów rozrysowującym sobie sesję, tak dla siebie. Ale to pewnie dlatego, że zanim wzięłam do ręki aparat moimi środkami wyrazu była grafika i malarstwo olejne - i tak naprawdę chodzi mi tylko o pretekst żeby sobie porysować ;-) Ale najczęsciej 90% tych kadrów nie zostaje zrealizowana, bo: zobaczymy coś lepszego po drodze, będziemy się tak dobrze bawić w miejscu A, że nie pojedziemy już do planowanego miejsca B, albo Para nagle zacznie łapać rytm w zupełnie innym stylu niż myśleli - i już wszystko idzie inaczej. Fotograf nie rządzi na sesji ślubnej, przynajmniej nie u mnie.
Co innego inne "branże" foto. Nawet nie siedząc w tym (sesje portretowe, rodzinne, ciążowe, aktowe itp. robię tylko dla byłych klientów i ich rodzin, gdy przyjdą, poproszą a ja mam czas - reklamowych nie robię w ogóle, choć też miałam takie prośby) widzę przecież, że w takich zdjęciach chodzi o coś innego.
Matko, ale się rozpisałam.
Sorry.
Ostatnio edytowany przez nilhi; 35505.
Wszystko jest kwestią podejścia do młodych, sesji i swojej pracy. Dla mnie sama koncepcja sesji ślubnej z założenia nie ma nic wspólnego z naturalnością i spontanicznością, na to jest miejsce podczas reportażu, na sesji ja rządzę ale tego ode mnie pary oczekują a w rozmowach przed podpisaniem umów na ten sezon, założywszy wcześniej że będę chciał wykorzystać światło studyjne, 99% par zaakceptowało koncepcję 1-2 miejsc za to z wypasionym światłem.
Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący
Nie wiem czy było, bo mi się nie chciało wszystkich stron czytać, ale trzeba pamiętać, że nie wszystkie lampy da się skręcić na tyle ile by się chciało. Chodzi o to, że kupując niektóre mocniejsze lampy (600, 1200) możemy mieć kłopot z użyciem ich w małym studio bo bedą za mocne.
Jak juz wspomnialem niepotrzebnie odbieracie to personalnie. Wyleciały posty niemerytoryczne przede wszystkim w stylu "ja tez" oraz ostatnie 4 posty dotyczace wspolpracy z parami slubnymi. Jestem wdzieczny za porady. Reszta skasowana. Stalo sie i tyle - nie wszystkie decyzje musza byc trafne, mam nadzieje ze wybaczycie - nie kasowalem tego aby zrobic komus na zlosc tylko staralem sie uchronic przed pochlanieciem tego watku tematyka ślubną, do czego to wszystko zmierzało
Od tej pory prosil bym skupic sie na tematyce zwiazanej z oswietleniem.. nie-ślubnym ... o ile chce wam sie jeszcze pisac i nie skresliliscie mnie na straty
I prosze o nie komentowanie moich dzialan moderatorskich w tym wątku, od tego jest Pralnia gdzie mozna marudzic na ... moderatorow.
Nie czytałem wszystkich postów więc może gdzieś było.
Nie napisałeś co już masz. Jeśli masz jakieś systemowe to nie ma sensu kupować dwóch lamp na początek. Systemowa z parasolką i w studio da radę.
Mój typ to AlienBee 1600 (640Ws) z zasilaniem Vagabond'em + ze dwie "systemówki". Raczej "normalny" softbox 60x90 na początek. Octa.... hmmmm.... im większa tym lepsza (akurat bliki w oku są tu najmniej istotne). Mnie się wydaje, że 150cm jest sensowne. 2-3 parasolki (2w1 albo i 3w1) + wrota, plaster miodu, filtry razem za jakieś 120 zł.
Adaptery do softboxów do AlienBee są takie same jak do Balcara, Flashpointa, White Lightening (są na aledrogo po 85 zł).
Aha, 640 Ws to już wystarczająco dużo żeby (prawie) zabić dzienne późnym popołudniem.
no to jeszcze powiedz, Januszu, gdzie te lampy można kupić w Polsce... no i co z serwisem jakby co?.. Sprawdziłem ceny..zmieściłby się w budźecie ... no i najważniejsze... mógłby sobie zamówić lampy w kolorze Martian Pink
Mam 1600 (640Ws) ok rok. Małe, zgrabne, lekkie. Serwisowanie? Hmmmmmmm..... tego się nie serwisuje. :-) Nie słyszałem, żeby się komuś popsiuło :-) Palnik wytrzymuje 250,000 błysków. Zycia mało żeby tyle nabłyskać. Mini Vagabond na nowym typie baterii wygląda obiecująco. Zamówiłem coś 3 mieś temu - mają rozpocząć dostawy "mid March to end of March".
Jedyny minus to, że było ciężko znaleźć adapter do softboxów. Za 89 zł (trochę drogo) jest dość fajny - może robić za płytki "garnek".
Po zakupie AC9 z kablem sieciowym z Pocket Wizardów z AC3 można sterować lampą.
EDIT: Aha, trzeba zamawiać 220V :-)
EDIT2: Octy (te dobre) są paskudnie drogie. Takie za 20K dolarów też są :-)
EDIT3: Wysyłka kurierem z UK to ok 80 funtów. Lepiej poszukać własnych źródeł transportu z UK co przy liczbie naszych na wyspach nie jest specjalnie trudne.
Wszystko się psuje czasem, kupowanie sprzętu bez serwisu może okazać się kłopotliwe. Ale lampy fajne, może kiedyś doczekamy się dystrybutora w Polsce. Tylko jedną wątpliwość mam, skoro adapter może robić za płytki garnek to światło w softboxie nie będzie się rozkładać równomiernie tylko walić do przodu, dobrze myślę? No i o podpięciu disha można zapomnieć.
Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący
:grin:hmm, 400-500 błysków na 640Ws:grin:
coś mnie się zdaje, że po rekomendacji Janusza zrobi się żółtawo na sesjach
Zamieszczone przez Czacha
Janusz, rozumiem, że ten adapter za 89zł umożliwia mocowanie bowens'ów? Czy może jest się skazanym na ichnie produkty w chorych cenach?
Nie mogę też znaleźć zdjęć tyłu lampy - ma tam jakieś sterowanie? Czy steruje się z zasilacza?
czacha jest napisane, ze ma sterowanie i pilota z trzema regulacjami itd itd - tyłu też znaleźć nie mogę.
Ostatnio edytowany przez marekb; 4878.
:grin:hmm, 400-500 błysków na 640Ws:grin:
coś mnie się zdaje, że po rekomendacji Janusza zrobi się żółtawo na sesjach
czacha jest napisane, ze ma sterowanie i pilota z trzema regulacjami itd itd - tyłu też znaleźć nie mogę.
nie sądzę... twierdzenie, ze coś się nie psuje ...troche ryzykowne. Natomiast znalazłem na stronie, którą podlinkował Janusz rzecz ciekawczą od tej lampy, mianowicie Ring Flasha z przyległościami
Komentarz