Wyzwalanie lamp studyjnych.

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • miszaqq
    Uzależniony
    • 2006
    • 678

nie tanie, stare ale sprawdzone rozwiazanie made in Elinchrom Prolinca http://www.warehouseexpress.com/buy-...itter/p1004773 dziala swietnie, duuuuzo lzejsze od posiadanej 580EX, dwa paluszki [tzn. Ansmann 2700mAh] wystarczaja na jakies 600-700 wyzwolen, w moim studiu o powierzchni okolo 40m2 nie ma mozliwosci zeby nie wyzwolilo lapm [tez Elinchrom], tak wiem ze za taka cene jakies chinskie radiowki mozna spokojnie kupic, ale generalnie dziekuje 'chinczykom', jak mnie bedzie stac na PW to bardzo chetnie, a tak to jedziemy na podczerwieni

ktos wspominal o kablach, no to w ciagu chyba 2 lat dwa lub trzy zajechalem na smierc, tzn koncowki [glownie te przy aparacie] odmawialy posluszenstwa, do tego nie mam np. wowczas mozliwosci swobodnego poruszania sie po studiu, zdarzylo mi sie pare razy lapac lampe w locie bo kabelek sie nadepnal lub pociagnal wiec wszelkim okablowaniom mowie stanowcze NIE !
    EOS x2, sloik x5, blyskotki x6

Komentarz

• flankerp
      Uzależniony
      • 2010
      • 636

BTW
      JA mam phottixa (aster) ktory jest malutki i dziala rewelacyjnie, chociaz ja nie foce profesionalnie wiec nie wiem jak to sie ma z lampami studyjnymi. Moj Nissin MII smiga bez problemu

http://allegro.pl/phottix-aster-wyzw...328072036.html
      Zepsuty Canon 500D + Grip czekający na upgrade | C17-55 2.8 IS, C75-300 USM, C50mm 1,8 | Nissin Di622 Mark II, 2x YN460 + Phottix Aster | Benro A1980F + B-00+PU-40 M8 | Garść filtrów kolorowych dla Cokin P |

Komentarz

• gregmaslowski
        Dopiero zaczyna
        • 2007
        • 41

No nie przenosi TTLa. To się może kiedyś przydać. Sam już marudziłem, że moje też nie przenosi - jednak nie pamiętam przy jakiej okazji .

Komentarz

• r_m
          Pełne uzależnienie
          • 2009
          • 2418

Zamieszczone przez grzana92
          (...) studio w domu. (...)
          proszę o porady jak dwie mogłabym wyzwolić bez kabli i za nieduże pieniądze
          Jeśli masz lampę systemową, to najprościej nią (tryb manualny, minimalna moc, w sufit). Wygodniej radiem, najtańsze wyzwalacze to ok.100/komplet (nadajnik+odbiornik). Podłączysz do jednej lampy, druga "zobaczy" błysk pierwszej i wyzwoli się fotocelą. Te najtańsze radia też się sprawdzają, ale trzeba mieć dobre baterie i odłożyć na bok telefon, komórka w pobliżu potrafi blokować odbiornik albo powoduje samoczynne wyzwalanie błysków.

Komentarz

• piotrek72t
            Początki nałogu
            • 2007
            • 380

Jesli wyzwalacz ma być stosowany w studio, to przede wszystkim takie modele chińczyków których odbiorniki można zasilać kablem sieciowym do zasilania lampy !
            Piotr Talarczyk
            1ds III 1d

Komentarz

• r_m
              Pełne uzależnienie
              • 2009
              • 2418

To dobre rozwiązanie, ale nie poleciłbym go amatorowi do domowego studia. Prędzej czy później (na wiosnę ) pojawi się pomysł świecenia małymi lampkami w plenerze, a wtedy wróci temat wyzwalania.

Komentarz

Pracuję...