Micro studio - jak zacząć ?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mastercheat
    Początki nałogu
    • 2008
    • 477

no w zasadzie trzy testach jeszcze stół wywędrował na zewnątrz.
    Więc gdybym nawet wszystko do zera wyniósł, to zyskał bym góra z 0,75-1 m na odsuniecie lamp.
    40D;T17-50;Tokina50-135;580EXII;Sherpa250R;4GBx2+8GB;V800C,HL-511x2; Hama Defender 200
    5D;C28/1.8;C85/1.8; YongNuo RF-602; 2xPowerlux VC200; 1xQuantuum PT-200,softboxy,parasole.

Komentarz

• UrGuR
      Początki nałogu
      • 2009
      • 300

Chyba też muszę nabyć 3 lampę to prześwietlania tła, bo białe za 30zł z allegro, wygląda na zdjęciach jak szare w ciemne ciapki.
      https://www.flickr.com/photos/marcinmichalowskipl/
      C5DII + S24/1.4 Art + C50/1.8 STM + C85/1.8 + 24-105/4 L IS + T70-300 USD VC

Komentarz

• mastercheat
        Początki nałogu
        • 2008
        • 477

u mnie na tych fotkach jest właśnie to białe za 33 zł

ps. tylko lepiej jest użyć parasolki wewnętrznie odbijającej nie przepuszczającej światła i ustawić ja w druga stronę niż na moich fotkach. Wtedy światło z lampy nie robi takiej poświaty i nie ingeruje tak bardzo w oświetlenie przedmiotu
        fotografowanego.
        Ja np. założyłem srebrną wewnętrzną dałem lampę w drugą stronę i było o niebo lepiej. Światło leci tam gdzie trzeba, a nie po całym pokoju. Myślę ze dużo softbox też dał by radę i to nawet lepiej. Ale jeszcze tego nie sprawdzałem .
        40D;T17-50;Tokina50-135;580EXII;Sherpa250R;4GBx2+8GB;V800C,HL-511x2; Hama Defender 200
        5D;C28/1.8;C85/1.8; YongNuo RF-602; 2xPowerlux VC200; 1xQuantuum PT-200,softboxy,parasole.

Komentarz

• Radek D
          • 2010
          • 3

OK. Na razie chciałbym się skupić na wyzwalaniu lamp - bo tu nie mam pomysłu.

Prosiłbym o utwierdzenie mnie w moich zamysłach (tanie możliwości wyzwalani):

- 580EX na body lub po kabelku TTL, 430EX sterowana IR z 580EX - działa mi cała automatyka doboru siły błysku i mam łatwe sterowanie z body (czy tu będzie działał HSS na obu lampach - to by się przydało w plenerze)

- 580EX na body lub po kabelku TTL, 430EX na fotoceli (przez parasolkę chyba chwyci ?) z manualnie ustawioną siłą błysku - czy automatyka TTL w 580EX nie będzie się gubił gdy dojdzie mu drugi niezidentyfikowany błysk ?

- 580EX i 430EX na fotocelach, manualnie ustawiona siła błysku, wyzwalanie z lampy wbudowanej - trochę biegania i kombinowania z siłą błysku

Z droższych pozostaje jakiś wyzwalacz radiowy - zyskuję to, że lampy nie muszą się widzieć.
          Według opisu to ten wyzwalacz umożliwia HSS, sterowanie lampami z body itp - więc dlaczego kosztuje kilka razy mniej niż PocketWizard ?
          http://allegro.pl/item1090970760_wyz..._e_ttl_ii.html

Kolega mastercheat wspomniał o możliwości sterowania lampami z body i wyzwalania radiowego błysku - jakie miał na myśli rozwiązanie ?

Komentarz

• myslidar
            Pełne uzależnienie
            • 2008
            • 1010

Na fotoceli nie będzie działać HSS, przynajmniej u mnie tak jest. Pixele są niby fajne, ale nie działają ze wszystkimi body, co mnie osobiście trochę odstrasza. Pozostałem wyzwalacze nie obsługują HSS, co też je dyskwalifikuje, bo w plenerze jest to bardzo uciążliwe. Szary filtr to jakieś rozwiązanie, ale wątpię, aby te tanie nie miały wpływu na kolorystykę zdjęcia...

Podsumowując
            Jak ktoś ma w miarę nowe body to Pixele powinny się sprawdzić, jeżeli rzeczywiście działają z HSS
            Moje portfolio i blog: http://www.islight.pl
            Możesz mnie także polubić: https://www.facebook.com/Fotografia.IsLight

Komentarz

• pawelpaciorek
              Coś już napisał
              • 2007
              • 80

Zamieszczone przez mastercheat
              ...
              ps. tylko lepiej jest użyć parasolki wewnętrznie odbijającej nie przepuszczającej światła i ustawić ja w druga stronę niż na moich fotkach. Wtedy światło z lampy nie robi takiej poświaty i nie ingeruje tak bardzo w oświetlenie przedmiotu
              fotografowanego.
              Wystarczy postawić jakąś zastawkę i też da radę
              Pozdrawiam, Paweł
              Fotografowanie wnętrz | Fotografia korporacyjna

Komentarz

• il Dottore
                Początki nałogu
                • 2008
                • 292

Przepraszam za głupie pytanie ale ja pracuję tylko w świetle zastanym więc wybaczcie laikowi - co to jest HSS???

Komentarz

• mastercheat
                  Początki nałogu
                  • 2008
                  • 477

Zamieszczone przez pawelpaciorek
                  Wystarczy postawić jakąś zastawkę i też da radę
                  a no właśnie. Jak już od zastawkach mowa to co polecacie.

Jakieś dykty białe może lub coś podobnego?

Komentarz

• dziobolek
                    Pełne uzależnienie
                    • 2008
                    • 2634

Zamieszczone przez il Dottore
                    Przepraszam za głupie pytanie ale ja pracuję tylko w świetle zastanym więc wybaczcie laikowi - co to jest HSS???
                    Have Safe Sex (żargon internetowy)
                    A tak na serio to u Canona - High-Speed Sync.

Pozdrówka!
                    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
                    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
                    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Komentarz

• madc0w
                      Początki nałogu
                      • 2009
                      • 370

czyli chodzi o to ze mozesz miec lampe i synchro z czasami ~1/1000 np zamiast standardowych 1/250
                      W fotografii najważniejszy jest pomysł, dobre światło i jeszcze raz pieniądze.

Komentarz

• il Dottore
                        Początki nałogu
                        • 2008
                        • 292

Aaaaaaaaaaa - kumam. Czyli szybsze synchro, przydatne np. do dynamicznych scen, bo nie zawsze foci się mizdzące się laseczki.
                        Powiedzmy coś takiego...
                        I gdy użyjemy HSS to ta substancja (cokolwiek to jest ) którą wypluwa uderzony białas będzie wyrażniejsza, tak? Dobrze kombinuję?
                        A przy okazji: z tego co wyczytałem - do warunków micro-studio zbyt mocne lampy nie są pożądane, gdy nie ma jak ich odsunąć wskutek braku wystarczającej powierzchni.
                        Czy zatem taki zestaw styknie na poczatek zabawy w błyskanie? Mówię oczywiście o samych gołych lampach bo jeszcze pocket wizard, softboxy itp. Ale weźmy tylko te lampy... Są oczywiście tańsze zestawy ale słyszałem, że Bowens to firma przyzwoita, to chyba lepiej dać te 200 funtów więcej niż za chińszczyznę?

Komentarz

• mastercheat
                          Początki nałogu
                          • 2008
                          • 477

w sumie to HSS się nie bawiłem, ale sądzę że przydatny może być bardzo przy robieniu zdjęć w plenerze. Kiedy mamy na dworze bardzo jasno a chcemy użyć dużej dziury i z racji tego czas wędruje w kosmos...

Komentarz

• bandit
                            Bywalec
                            • 2009
                            • 231

witam

troszke mi sie plany pokomplikowaly wiec poszukiwanie i probe stworzenia mini studio zaczynam od nowa

uzywał ktoś takiego zestawu ??

do jakiego max rozmiarowo studia by wystarczył?

i czy jest szansa podczepic jakos inne sofboxy bo z tego cco sie dowiedziałem to firmowych poza tymi dedykowanymi nie ma zadnych innych :/
                            !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                            edit

jakie to elfo ma porównanie z takimi zestawami

http://www.sklep.medikon.pl/ZESTAW_D...0400-1856.html

http://www.sklep.medikon.pl/ZESTAW_F..._400-1583.html

i czy do tych fomei pasuja akcesoria bowensowskie??
                            Ostatnio edytowany przez bandit; 27640. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• bandit
                              Bywalec
                              • 2009
                              • 231

oj widze że forum umiera, pomóżcie towarzysze

Komentarz

• enter
                                Pełne uzależnienie
                                • 2005
                                • 1201

co do pasowania warto sprawdzić czasami poza forumem
                                http://tinyurl.com/346mdj3

Komentarz

Pracuję...