Micro studio - jak zacząć ?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Radek D
    • 2010
    • 3

Micro studio - jak zacząć ?

Witam!

Chciałbym się trochę pobawić w fotografię studyjną i
    plenerową z wykorzystaniem lamp błyskowych.

Mam do dyspozycji body i 2 flash Canona ( 430EX i 580EX II) oraz
    pusty pokój z pomalowanymi na biało ścianami ;-) .

Myślałem by kupić http://allegro.pl/item1071801239_zes...non_nikon.html
    i do tego jeszcze jeden statyw i parasolkę (i chyba potrzebna by była jeszcze fotocela ?).

580 podłączam kabelkiem do body i na statyw z parasolką (czy 2m to nie za mało na plener ?), a 430 na drugi statyw z parasolką.
    Tu chyba nie obejdzie się bez fotoceli ? Bo lampy nie będą się widziały przez parasolki (czy fotocela będzie dobrze działała w plenerze ?).
    Czy może jakiś radiowy wyzwalacz ?
    Tylko fotocela/wyzwalacz uniemożliwią mi korzystanie z ETTL - czyli doświetlenie np. sali weselnej odpada.

Jakieś uwagi, podpowiedzi ? Budżet jak na razie nie więcej niż 350zł.
  • madc0w
    Początki nałogu
    • 2009
    • 370

kup wyzwalacze radiowe yongnuo za ~150zł 2odbiorniki + nadajnik po co Ci ettl na kablu z boku i po co sie kablem ograniczać...
    do tego 2 parasolki, 2statywy, 2 uchwyty i już masz mini studio, tylko w plener weź cegły do plecaka bo lampki polataaają
    i już masz super możliwości
    do teog na youtube wpisujesz confession of a photographer i później idzisz robić zdjęcia
    W fotografii najważniejszy jest pomysł, dobre światło i jeszcze raz pieniądze.

Komentarz

• myslidar
      Pełne uzależnienie
      • 2008
      • 1010

yongnuo chyba ma tylko synchronizację do czasu 1/250, więc raczej w plener się nie nadaje.
      Moje portfolio i blog: http://www.islight.pl
      Możesz mnie także polubić: https://www.facebook.com/Fotografia.IsLight

Komentarz

• h4ry
        Bywalec
        • 2009
        • 155

są szare filtry... tanio i skutecznie.
        5DmkII 5D C15/2.8 C35L/1.4 C50/1.4 C85/1.8 C70-200L/4IS 580EXII 430EXII SB-28 EIZO/S2433W Dell/E1705

Komentarz

• morafi
          Bywalec
          • 2007
          • 111

Zdecydowanie polecam radiowe wyzwalanie... w plener z kablami to raczej tylko udreka niz przyjemnosc z fotografowania. Kup sobie wyzwalacz z dwoma odbiornikami a najlepiej z 3 (nie wiadomo czy jeszce jakas lampka ci nei przybedzie )
          Sam uzywam starych PT 04 i smigaja az milo - oczywiscie z małymi przerobkami.

Statywy, uchwyty i koniecznie cos do zmiekczenia swiatełka przynajmniej w jednej lampie (softbox ale spokojnie parasolka dyfuzyjna wytarczy )

Jesli koniecznie chcesz ettl a nie masz duzo kasy to polecam kabel ettl.
          Zamiennikow jest pelno i w dowolnej dlugosci a jak braknie to samemu mozna jeszcze dorobic. Taki kabel procz wspomnianego wyzej ettl ma jeszcze jedna i wydaje mi sie ze wieksza zalete - Higt speed - czyli praca na krotkich czasach. Przydaje sie do portretow na jasnych szkłach zeby uzyskac pieknie rozmyte tło

Komentarz

• Radek D
            • 2010
            • 3

Może na początek tak jak podałem: 2 x (statyw, parasolka transparentna, fotocela) + kabel TTL. Będę mógł zakombinować z kilkoma sposobami wyzwalania
            -580 po kablu TTL - 430 slave TTL (lub z fotoceli jeśli się nie widzą bez TTL)
            -580 i 430 w manualu - wyzwalanie z wbudowanego flasha poprzez fotocelę;

I pozostanie zbierać na wyzwalacze . A co sądzicie o takim wyzwalaczu radiowym ?
            http://allegro.pl/item1090970760_wyz..._e_ttl_ii.html

Komentarz

• mastercheat
              Początki nałogu
              • 2008
              • 477

Zamieszczone przez myslidar
              yongnuo chyba ma tylko synchronizację do czasu 1/250, więc raczej w plener się nie nadaje.
              no mój z 5D daje radę najwyżej na 160

na 40 D 200
              40D;T17-50;Tokina50-135;580EXII;Sherpa250R;4GBx2+8GB;V800C,HL-511x2; Hama Defender 200
              5D;C28/1.8;C85/1.8; YongNuo RF-602; 2xPowerlux VC200; 1xQuantuum PT-200,softboxy,parasole.

Komentarz

• madc0w
                Początki nałogu
                • 2009
                • 370

u mnie na 50d i 350d bez problemu 1/250
                w plener się nadają ofc trzeba tylko polubić wartości przysłony w okolicach 4
                !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                co do wyzwalaczy zrozum że wyzwalacze z automatyką błysku to bez sens
                jedyne co się przyda to wyzwalacze z HSS ale to chyba tylko pocketwizzardy aktualnie mają
                Ostatnio edytowany przez madc0w; 28296. Powód: Automerged Doublepost
                W fotografii najważniejszy jest pomysł, dobre światło i jeszcze raz pieniądze.

Komentarz

• MM-architekci
                  Pełne uzależnienie
                  • 2008
                  • 2227

Zamieszczone przez h4ry
                  są szare filtry... tanio i skutecznie.
                  pokaż mi dobry tani filtr szary 77m
                  no comment...

Komentarz

• michallubon
                    Bywalec
                    • 2009
                    • 106

Zamieszczone przez Radek D
                    Może na początek tak jak podałem: 2 x (statyw, parasolka transparentna, fotocela) + kabel TTL.
                    Ja bym jednak obstawał za wyzwalaniem bezprzewodowym. Zdecydowanie większa wygoda niż kabel i fotocele. Nawet "durnowate" phottixy (których sam używam) w zupełności wystarczą i będą się dobrze sprawowały.
                    C + L

Galeria CB
                    Galeria MM

Komentarz

• mastercheat
                      Początki nałogu
                      • 2008
                      • 477

dożo bardziej niż TTL, moim zdaniem przydała by się możliwość sterowania parametrami błysku z puszki (bezprzewodowo). Tak aby nei trzeba było do lampy biegać za każdym razem.

ps. jeśli chodzi o małe studio w domu, to mogę już powiedzieć, że 3 x 200 Ws to aż nadto do pomieszczenia w okolicach 25 m2. nawet 2x200Ws to za dużo.
                      Z przysłoną nie da się zjeść poniżej 5,6, przy skręceniu lamp na minimum i z softboksami z podwójną powierzchnią rozpraszającą.
                      40D;T17-50;Tokina50-135;580EXII;Sherpa250R;4GBx2+8GB;V800C,HL-511x2; Hama Defender 200
                      5D;C28/1.8;C85/1.8; YongNuo RF-602; 2xPowerlux VC200; 1xQuantuum PT-200,softboxy,parasole.

Komentarz

• MM-architekci
                        Pełne uzależnienie
                        • 2008
                        • 2227

Zamieszczone przez mastercheat
                        dożo bardziej niż TTL, moim zdaniem przydała by się możliwość sterowania parametrami błysku z puszki (bezprzewodowo). Tak aby nei trzeba było do lampy biegać za każdym razem.

ps. jeśli chodzi o małe studio w domu, to mogę już powiedzieć, że 3 x 200 Ws to aż nadto do pomieszczenia w okolicach 25 m2. nawet 2x200Ws to za dużo.
                        Z przysłoną nie da się zjeść poniżej 5,6, przy skręceniu lamp na minimum i z softboksami z podwójną powierzchnią rozpraszającą.
                        za duzo ? w studiu jednak i tak większość fot robisz przy f8-f11 , robienie studia i kupowanie lamp pod małe przysłony nie ma sensu

poza tym kup 300-600 ale z regulacją 1/32 to się pobawisz z f2 spokojnie
                        no comment...

Komentarz

• mastercheat
                          Początki nałogu
                          • 2008
                          • 477

Zamieszczone przez MM-architekci
                          za duzo ? w studiu jednak i tak większość fot robisz przy f8-f11 , robienie studia i kupowanie pod małe przysłony nie ma sensu

poza tym kup 300-600 ale z regulacją 1/32 to się pobawisz z f2 spokojnie

mam jak pisałem 3 x 200. wszystkie z regulacją 1/32 (2. I jak pisałem nie da się zejść poniżej 5,6 bo wychodzą przepały.

Niestety jak nie ma gdzie odsunąć lampy to nic więcej się nie wskóra..

czy 1/4-1/2 mocy lamp spokojnie f8-11

Wiadomo większe lampy większe możliwości (ale też musi być większe pomieszczenie)
                          dla zainteresowanych, jak wygląda taki sprzęt rozłożony w niewielkim pokoju (4,5x4,5 m) zamieszczam fotki.

sorry za bałagan ale wszystko było rozkładane na szybko do testów

Ostatnio edytowany przez mastercheat; 21323. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• MM-architekci
                            Pełne uzależnienie
                            • 2008
                            • 2227

no tak , tutaj się nie poszaleje ;]
                            no comment...

Komentarz

• szuler
                              Uzależniony
                              • 2007
                              • 829

ale może jeżeli podajemy wymiary pomieszczenia to pustego nie umeblowanego
                              A może masz tam jeszcze telefon bez drutu...? - Podróż za jeden uśmiech - 1971

Komentarz

Pracuję...