Ringlight'y

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • KuzynPit
    Początki nałogu
    • 2008
    • 398

irekbe-dzięki wielkie bo takie coś chciałęm zrobić faktycznie poprosilibyśmy większe zdjęcie no i jakieś parametry zdjęcia też by się przydały :>

Komentarz

• micles
      Zablokowany
      • 2006
      • 4359

Dzięki za skompletowanie symboli startera i statecznika! Mały schemacik byłby mile widziany, bo strzelam, że można to połączyć w więcej niż jeden sposób ;P
      Zamieszczone przez irekbe
      6. Porada sprzedawcy w sklepie 00,00zł/GRODNO S.A.
      To jeszcze zapytaj go jak najwygodniej zrobić takie coś ale zasilane z aku 12V/ 8 akumulatorów AA

Komentarz

• KuzynPit
        Początki nałogu
        • 2008
        • 398

micles- no ciekawy wyszedł ten filmik i faktycznie momentami fajnie to dawało po oczach jak było widać po imprezujących ludziach

Komentarz

• irekbe
          • 2008
          • 12

Natchnęła mnie ta fotografia: http://www.maxmodels.pl/index.php?t=...foto&u=3541340

Zamieszczone przez micles
          Dzięki za skompletowanie symboli startera i statecznika! Mały schemacik byłby mile widziany, bo strzelam, że można to połączyć w więcej niż jeden sposób ;PTo jeszcze zapytaj go jak najwygodniej zrobić takie coś ale zasilane z aku 12V/ 8 akumulatorów AA
          Ta świetlówka nie zadziała na 12V.
          Najwygodniej wejść na stronę http://xflo.prv.pl/

Podłączenie jest banalnie proste. Gniazdo świetlówki jest zintegrowane z gniazdem startera. Wychodzą dwa kabelki - obojętnie który podłączamy do dowolnej dziury statecznika. Drugi kabelek ze startera oraz drugą dziurę statecznika pod 220V. Pozostaje kwestia ergonomii, czyli umocowania cholerstwa na statywach. Rewelacją będzie, kiedy uda mi się (lub komuś innemu) skonstruować mocowanie do obiektywu.

iso400,1/160,f2,2

Komentarz

• KuzynPit
            Początki nałogu
            • 2008
            • 398

ja już mam patent jak by to zrobić.... mocowanie nie do obiektywu a zrobić jakąś przedłużke tak żeby złapała świetlówke i jednocześnie się wkręciła w gwint na statyw. Tak chyba najbezpieczniej by było:>

Komentarz

• micles
              Zablokowany
              • 2006
              • 4359

No ja właśnie mam do gwintu statywowego od aparatu przykręcane. Ej dobra, idę to moje cudo sfocić

Komentarz

• micles
                Zablokowany
                • 2006
                • 4359

Ok, zrobione.

Wszystkie foty prosto z puchy, są exify, to możecie sobie zobaczyć jakie czasy i iso. Wszystkie foty poza jedną są Samyangiem 14 z przysłoną na 2.8.

Po wstępnym skonstruowaniu całości i odpaleniu wyszło mi to :

Front w lustrze :

Tu odległość od oczu pomiędzy 30 a 50cm :

Ale świecąc sobie tym w twarz stwierdziłem, że za mocno wali i przykleiłem pojedynczą drukarkową kartkę papieru (w późniejszym czasie znajdę jakąś mleczną plastikową okładkę od skoroszytu albo coś w tym stylu, żeby nie chłonęło za dużo światła, ale jednocześnie zmiękczało efekt punktowatości diód ) i wyszło to tak :

Front :

Portret (wiem, że niedoświetlone, przepraszam. Dodajcie sobie 1EV :P) :

Kuchnia świecona światłem kuchennym :

Kuchnia z ringlighta (inne parametry! to aż tak mocno nie daje!) :

Kształt światła na ścianie (w rogach widać ringlighta, muszę lekko nagiąć blachę, albo na ciepło odgiąć plastik) :

Opis :
                2 koszyki na 4xAA + niechlujnie podłączona resztka kabla klawiaturowego + gniazdo i wtyczka zasilaczowa, plastik od ringlighta zrobiony z dwóch białych misek z delikatesów, blacha z Castoramy, przykręcane do aparatu śrubą z gwintem calowym, pomiędzy blachą a aparatem gumowa uszczelka w celu wyeliminowania rysowania się aparatu i obracania się światła względem aparatu. Papier przyklejony przezroczystą taśmą klejącą (kurna, ile to czasu zajmuje :F)

I jeszcze kilka fot :

70-200:

Podsumowując :
                -natężenie światła idealnie pasowało do warunków oświetleniowych panujących w klubie w którym kręciłem ostatni film (w cholerę ciemno, zatem jeżeli ring miał być tylko do doświetlenia, to nie mógł walić za mocno, a i tak niektórzy się wykrzywiali jak im świeciłem przed twarzą)...

-... aczkolwiek w jaśniejszych miejscach byłby już problem, dlatego pewnie w przyszłości zamontuję drugi metr diód i dwa switche, żeby można było włączać 0m, 1m i 2m.

-Do wymiany koszyki z bateriami (aczkolwiek ledy zużywają baardzo mało prądu i wymiana baterii w terenie na 100% nie będzie konieczna) (w każdym razie jeden koszyk 8xAA z klapką to moje marzenie )

-Do znalezienia niedrący, niedziurawiący, nietłumiący światła, ale je zmiękczający materiał na front ringa. (mind-blowing'owate zdanie, wiem )

Any questions?

Komentarz

• Rosicky
                  Bywalec
                  • 2008
                  • 209

jesli chodzi o cos zamiast kartki, to proponuje wizyte na ulicy golebiej, i tam maja takie arkusze dla rysownikow, wytrzymale i idealne do zmiekczania swiatla, sam korzystam. arkusz 40x60cm za 2,70zl ringlight bardzo fajny
                  http://rosicky.maxmodels.pl
                  http://rosicky.digart.pl

Komentarz

• astroadamo
                    Coś już napisał
                    • 2009
                    • 87

Ja proponuję kupić kalkę techniczną. Używam jej w macro.
                    Canon 5D, Canon 40D, C 17-40 , C 85/1,8, C 50/1.8, Soligor 100/3.5, Raynox DCR 250, Hitech Cokin i inne

Komentarz

• kubak1988
                      Dopiero zaczyna
                      • 2010
                      • 42

Fajny ten ring na ledach, ale właściwie tylko do filmowania, bo niestety chyba za mało światła daje do sensownego portretu, nie?
                      PS. Jeśli chodzi o film to glidecam + twixtor?

Komentarz

• micles
                        Zablokowany
                        • 2006
                        • 4359

Zamieszczone przez Rosicky
                        jesli chodzi o cos zamiast kartki, to proponuje wizyte na ulicy golebiej, i tam maja takie arkusze dla rysownikow, wytrzymale i idealne do zmiekczania swiatla, sam korzystam. arkusz 40x60cm za 2,70zl ringlight bardzo fajny
                        Zobaczę, dzięki!
                        Zamieszczone przez kubak1988
                        Fajny ten ring na ledach, ale właściwie tylko do filmowania, bo niestety chyba za mało światła daje do sensownego portretu, nie?
                        PS. Jeśli chodzi o film to glidecam + twixtor?
                        Można wsadzić więcej taśmy, albo wsadzić jakieś mocniejsze diody, bo ta taśmy zużywa 4,8Watt/metr, a na rynku istnieją pojedyncze diody zużywające więcej mocy niż cały metr tych moich, także wiesz... ^^

Komentarz

• El_Chueco
                          Coś już napisał
                          • 2005
                          • 90

Zdjęcie na szybko!
                          - płyta pilśniowa 12 mm - 16 zł
                          - 12 żarówek 40W - 12 zł
                          - kable OMY 2x1,5mm2 - 16 zł
                          - włącznik - 9 zł
                          - oprawki ceramiczne - 48 zł
                          - śrubki, wkręty - 6 zł
                          - taśma duct-tape - 16 zł
                          - wyrzynarka - 50 zł

GG: 559899

Komentarz

• Lapatik
                            Zablokowany
                            • 2009
                            • 25

pokaz zdjęcie ringa

Komentarz

• El_Chueco
                              Coś już napisał
                              • 2005
                              • 90

GG: 559899

Komentarz

• tomaszlab
                                Dopiero zaczyna
                                • 2010
                                • 18

Ja ostatnio też zrobiłem sobie ring-light.
                                Duży w sumie, bo średnica zewnętrzna 115 cm, a wewnętrzna około 85 cm.
                                Zmieściłem się w 100 zł.

Oto efekt:
                                tomaszlabedzki.com
                                facebook.com/tomaszlab

Komentarz

Pracuję...