Ringlight'y

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • KuzynPit
    Początki nałogu
    • 2008
    • 398

gregmaslowski-wg mnie nie opłacalne :P 480zł za 12??:P

Komentarz

• wojcieszkow
      Dopiero zaczyna
      • 2007
      • 17

Materiały na ringlighta już prawie wszystkie zakupione, dzisiaj jeszcze przewody i będę działał. Ring będzie na 12 żarówek 60W i tu moje pytanie do mających ringa lub korzystających kiedyś lub obecnie z niego, pytałem już wcześniej ale zapytam ponownie, jaka będzie najlepsza średnica?
      Canon 40D | T17-50 2.8 | C24-70L 2.8 | C50 1.4 | C 580 EX II | Sto-fen |...

Komentarz

• kubak1988
        Dopiero zaczyna
        • 2010
        • 42

Ja najpierw zrobilem ringlighta 8x60 i to było za mało, teraz mam wycięte koło o średnicy 120cm, ale to już za dużo. Zrobię ringa i go sprzedam, bo nie mam nawet gdzie oświetlać calej postaci tym.
        Ostatnio mieszałem oświetlenie stałe z błyskowym i powiem Wam, że moim zdaniem daje to świetne efekty , z resztą zobaczcie sami.

Oczywiście z założonymi CTO na lampach. Więcej napisałem na moim BLOGU.
        !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
        A co do żarówek błyskowych to raczej kiepski pomysł, bo 12 żarówek da około 500WS a walić takim czymś z odległości metra czy dwóch na wprost bez żadnych modyfikatorów to juz zbrodnia. Żarówki błyskowe powinny mieć 1-10 WS, najlepiej z płynną regulacją, żeby jeszcze GO można było się bawić/
        Ostatnio edytowany przez kubak1988; 32375. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• masahuku
          Bywalec
          • 2009
          • 133

Zamieszczone przez gregmaslowski
          A robił ktoś flash ringa na zasadzie ringlighta, a zamiast żarówek wsadzone zwykłe słabe 45Ws wyzwalane za pomocą fotoceli?

O takie: http://allegro.pl/zarowka-blyskowa-s...389519309.html
          Ja się zastanawiam nad żarówkami błyskowymi.
          Zalety - właściwa temperatura barwowa światła, duża moc przy niskiej emisji ciepła
          wady - cena

Komentarz

• kubak1988
            Dopiero zaczyna
            • 2010
            • 42

No żarówki błyskowe drogo wyjdą, poza tym taki ring wtedy bardziej do robienia całych postaci, a jak porttrety to chyba na ISO50 i przysłonie 22 z filtrem ND4

Komentarz

• masahuku
              Bywalec
              • 2009
              • 133

I dlatego napisałem "zastanawiam się"
              Czytam, szukam, rozważam różne możliwości.

Komentarz

• kubak1988
                Dopiero zaczyna
                • 2010
                • 42

Ja bym się ewentualnie zastanowił nad kupnem kilkunastu zepsutych aparatów na allegro (czesto sprzedawane są w paczkach) i zmontowaniem ringa z właśnie z ich lamp. Tyle, że nie mam pojęcia jak dopasować napięcie i te sprawy.

Komentarz

• masahuku
                  Bywalec
                  • 2009
                  • 133

Zamieszczone przez kubak1988
                  Ja bym się ewentualnie zastanowił nad kupnem kilkunastu zepsutych aparatów na allegro (czesto sprzedawane są w paczkach) i zmontowaniem ringa z właśnie z ich lamp.
                  Można i tak kombinować.
                  Tyle że żarówek błyskowych można używać też do innych celów, np. do oświetlania tła.
                  No i do ringa ze zwykłymi gniazdami można wkręcić zarówno żarówki błyskowe jak i zwykłe.
                  Pewnie skończy się tak, że najpierw zrobię ringa, a później będę kombinował żarówkami.
                  Mam pewien pomysł, który być może ułatwi mocowanie ringa. Jak go przetestuję, dam znać na forum.

Komentarz

• kubak1988
                    Dopiero zaczyna
                    • 2010
                    • 42

Ja robiłem ze zwykłych żarówek za 1,79zł i dalo radę . A co do diód to nie wiem...mam mieszane uczucia. Poza tym tym ringiem nie robimy kilkugodzinnych sesji .

Komentarz

• Balcer
                      Coś już napisał
                      • 2009
                      • 62

Mój ma ok. 80cm.-14 żarówek.
                      Canon 5D MkII | C24-105L | Tamron 24-70f/2.8|C50 f/1.4 | C70-200 f/2,8 | SL580EXII|GPYH324C

Komentarz

• MM-architekci
                        Pełne uzależnienie
                        • 2008
                        • 2227

Zamieszczone przez blumarine
                        No ale przy zwykłych (takich najzwyklejszych) żarówkach to chyba zbyt dużo światła ucieka na boki, bo nie są tak zamalowane, takie kierunkowe jak reflektorowe..

Pobór prądu, no tutaj zależy co kto robi, bo ja nie dla kasy a trochę czasu na sesji schodzi i jednak jest to odczuwalne..

Z diodami też jakoś tego nie widze za bardzo, ale nuż.. jakby takie coś zadziałało to byłoby genialnie, mniej kasy by szło na sesje, do tego mniejsza waga, łatwiejszy transport..
                        ale o to chodzi żeby światlo się ładnie rozchodziło a nie "kółko" świeciło tylko centralnie na wprost
                        no comment...

Komentarz

• Duty
                          Bywalec
                          • 2005
                          • 244

Zamieszczone przez blumarine
                          no owszem, owszem, coś w tym jest racji, ale jednak przy zwykłych żarówkach leci mnóstwo światła ostro na boki, rzekłbym że się marnuje..
                          Zbyt się skupiasz na technice. Zrób ringa 12 żarówek reflektorowych 40W, ok 90 cm srednicy i zacznij sie nim bawic...
                          Mozna neutralnie, można na ciepło - sama frajda z eksperymentów!

na ciepło np. tak: http://www.maxmodels.pl/index.php?t=...foto&u=5294384
                          Nieważne, jaki sprzęt posiadasz. Ważne, jak go potrafisz wykorzystać.

Komentarz

• micles
                            Zablokowany
                            • 2006
                            • 4359

Tak jak obiecałem, zmontowany materiał : http://vimeo.com/18676913
                            Użyty ringlight z 1m taśmy LED, zdjęcia urządzenia już wkrótce. Głównie 35 1.4 i 14 2.8, otwarte, wysokie iso, ciężko oszacować jakie, bo kręciłem na AutoISO, ale na oko 800-6400, światełko do doświetlenia pierwszego planu.

Komentarz

• irekbe
                              • 2008
                              • 12

1. Świetlówka kołowa OSRAM 40W - 24,99zł/OBI
                              2. Kabel 2,5 metra z wtyczką i przełącznikiem - 9,99zł/OBI
                              3. oprawka do świetlówki kołowej 4,46zł/GRODNO S.A.
                              4. Starter Philips S-10 1,71/GRODNO S.A.
                              5. Statecznik L36W.280 13,07/GRODNO S.A.
                              6. Porada sprzedawcy w sklepie 00,00zł/GRODNO S.A.

Połączenie wszystkiego w całość to 2 minuty roboty.

Wg opisów moja świetlówka ma temperaturę 4000K.

Komentarz

• Balcer
                                Coś już napisał
                                • 2009
                                • 62

Zamieszczone przez irekbe
                                1. Świetlówka kołowa OSRAM 40W - 24,99zł/OBI
                                2. Kabel 2,5 metra z wtyczką i przełącznikiem - 9,99zł/OBI
                                3. oprawka do świetlówki kołowej 4,46zł/GRODNO S.A.
                                4. Starter Philips S-10 1,71/GRODNO S.A.
                                5. Statecznik L36W.280 13,07/GRODNO S.A.
                                6. Porada sprzedawcy w sklepie 00,00zł/GRODNO S.A.

Połączenie wszystkiego w całość to 2 minuty roboty.

Wg opisów moja świetlówka ma temperaturę 4000K.

Można większe zdjęice?
                                Canon 5D MkII | C24-105L | Tamron 24-70f/2.8|C50 f/1.4 | C70-200 f/2,8 | SL580EXII|GPYH324C

Komentarz

Pracuję...