obręcz rowerowa dobrze się sprawdza jako element mocujący oprawki
Ringlight'y
Zwiń
X
-
-
Micles, a dlaczego upierasz się na światło ciągłe na obiektywie? Mam lampę macro Delta-cośtam i zamierzam zrobić do niej nasadko-dyfuzoro-odbłyśnik zwiększający jej średnicę. I będzie git. Tyle, że zamierzam jej używać zgodnie z przeznaczeniem - do macro. Jakoś nie widzę jej zastosowania w portrecie.
MM-architekci - obręcz jest sztywna, ale metalowa. Gdybym miał wydać kasę na obręcz karbonową, to wolałbym ją założyć do roweru...Komentarz
-
-
-
no weź... rigi do auta? przecież one maja średnice 8cm?! to juz wole świetlówke i nie być mobilnym ale mieć lepsze światlo od tego rigu do bmw:] na dobrą sprawe to świetlówka kosztuje 16zł+inne pierdoły i wydaje mi się że wyjdzie poniżej 100zł na pewno za całość.. w przerwie światecznej spróbuje to zrobić jak się uda to pochwale się efektami:]
Co do obręczy to fakt faktem może przewodzić te 230V ale jak się kabelki ładnie za izoluje itd itp to powinno być spoko ale chyba koło 26" jest zdeczka za małe:P wolałbym jak juz cos poszukać starej 28" :PKomentarz
-
Felga rowerowa jest dobrym nośnikiem wszystkiego, ja sobie na przykład zrobiłem DIY stabilizator do aparatu z takiej jednej, co to mi się już pogięła... :
Światło ciągłe i mobilne, bo do filmu. Do portretu i macro mam 580tkę i różne sposoby walenia tym. A potrzeba narodziła się właśnie w tym klubie, z którego fota jest powyżej. Na dniach powinienem wrzucić kompilację do wątku 5d mark II - Filmy (został jeszcze tylko Grading...)
A więc TA taśma zaskoczyła mnie bardzo pozytywnie, po podłączeniu do zasilacza błysnęła silnym strumieniem światła i aż z zachwytu nie mogłem się opanować
Kupiłem 2 miski w Społem, porzeźbiłem trochę w plastiku, przykręciłem kątownik do mocowania ringlighta do gwintu statywowego od aparatu i działa jak ta lala. Na testy przyjdzie czas później - aktualnie jestem na nogach trzydziestą godzinę bez snu i o jakiejkolwiek dokładności badawczej możemy zapomnieć
Komentarz
-
Wegiel mimo ze w laminacie bardzo dobrze przewodzi prad chyba ze pokryty lakierem ale to i tak bez sensu
Po za tym jesli kwestia zaizolowania przewodow jest problemem to moze lepiej nie robic takich zabawek...Komentarz
-
świetlówki wydawały mi się najmniej uciążliwe - nie grzeją się, wiec można je w ręce nawet trzymać.
Żarówki ciągną dużo prądu i się grzeją.
Taśma LED, nie wiem czy nie świeciłaby za słabo, po za tym nie da rady jej wygiąć po łuku w płaszczyźnie prostopadłej do kierunku świecenia. Można ją nawinąć na obręcz, ale będzie świecić w kierunku promienia tegoż koła.
Tak więc najmniej inwazyjnym pomysłem jest świetlówka. Taka bynajmniej jest moja opinia.przechodzę na ciemną stronę mocy. I Can.Komentarz
-
No właśnie jak na mój użytek to świeci chyba wystarczająco. A i wygiąłem ją dość skutecznie - pozaginałem tą taśmę w pustych miejscach i całkiem koliście wyszło. Z resztą - nie ma co opisywać, poczekajcie na relację
Komentarz
-
-
Komentarz
-
-
Taa, jak ktoś ma czas, cierpliwość i talent do estetyki to owszem. Wg mnie różnica cenowa nie jest na tyle duża, żeby się bawić w lutowanie. Ewentualnie jeżeli byłaby znaczna różnica w jakości światła, to może bym się przekonał
Dokładnie. I można wyciąć kawałek i złączyć z powrotem jakimś kołkiem, albo złożyć dwa do kupy... Możliwości jest wiele ^^Komentarz
-
Pokusiłem się również o zrobienie swojego ringa
Nie jest to zapewne ikoną dokładności, ale spełnia swoje funkcje.
Całość wyniosła mnie ok. 180 zł.(żarówki+oprawki+ płyta wiórowa+ kable+ włącznik)
Wygląda całkiem przyzwoicie, jedyną dokładnością jest nie równo wycięte koło, no ale nie miałem opcji ctrl+z więc musiałem jechać dalej
Zdjęcie robione tel. zaraz po skończeniu i w trakcie.
Jak przyniosę ringa z piwnicy wykonam lepsze fotografie.Canon 5D MkII | C24-105L | Tamron 24-70f/2.8|C50 f/1.4 | C70-200 f/2,8 | SL580EXII|GPYH324CKomentarz
-

Komentarz