Ringlight'y

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • KuzynPit
    Początki nałogu
    • 2008
    • 398

Shit:P 14 żarówek:P to niezła moc będzie:> No właśnie jakie żarówki? zwykłe reflektorowe??

Komentarz

• Balcer
      Coś już napisał
      • 2009
      • 62

Płyta Wiórowa Żarówki 60W Mleczne
      Canon 5D MkII | C24-105L | Tamron 24-70f/2.8|C50 f/1.4 | C70-200 f/2,8 | SL580EXII|GPYH324C

Komentarz

• KuzynPit
        Początki nałogu
        • 2008
        • 398

No to ciekaw jestem efektów Bo podobne żarówki ja mam

Komentarz

• masahuku
          Bywalec
          • 2009
          • 133

A co z mieszaniem z innymi światłami studyjnymi?
          Będzie kaszana z WB.

Komentarz

• Balcer
            Coś już napisał
            • 2009
            • 62

Nie wiem jak to będzie z innymi światłami współgrało, bo jeszcze nie praktykowałem. Okaże się na dniach.
            Canon 5D MkII | C24-105L | Tamron 24-70f/2.8|C50 f/1.4 | C70-200 f/2,8 | SL580EXII|GPYH324C

Komentarz

• masahuku
              Bywalec
              • 2009
              • 133

Jeśli użyłeś "zwykłych" żarówek żarowych, to wiadomo, co będzie. Żółte światło z ringlighta i białe z pozostałych lamp.

Komentarz

• Balcer
                Coś już napisał
                • 2009
                • 62

Żarówki można wymieniać, nie jest to element stały, tak więc jak okaże się że faktycznie będzie to element mocno zmieniający barwę nie do poprawienia w obróbce to się wymieni

Komentarz

• Kolekcjoner
                  Obertroll
                  • 2006
                  • 18793

Teraz można kupić żarówki halogenowe w oprawie E27/E14 więc to powinno rozwiązać problem.
                  "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                  Kapitan Wagner

Komentarz

• Dominooo
                    Bywalec
                    • 2006
                    • 199

Znalazłem coś równie ciekawego dającego efekty ringlight'a:

Komentarz

• KuzynPit
                      Początki nałogu
                      • 2008
                      • 398

co do mieszania światła stałego z błyskowym tooooo polecam

niedługo będzie wpis właśnie o mieszaniu światła ringa z błyskiem;]

Ja kiedyś to robiłem i nie powiem ale efekty mnie zadowoliły:] ale z braku dobrej lampy reporterskiej mogłem pomarzyć o efektach<waliła z pełną mocą>.
                      Poza tym żeby utrzymać efekty tych samych barw WB to na lampe reporterską bodajze trzeba by założyć filtr CTO, który ociepli nam temp barwową lampy reporterskiej... Takie jest moje zdanie:]
                      !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                      a co do tego linku co kolega wyżej podał to niejaki Bert Stephani<nie wiem czy dobrze napisałem> kiedyś nałożył na softbox kawałek styropianiu z wyciętym kształtem hmmm poziomej kreski przekreślonej kilka razy i efekt był podobny
                      Ostatnio edytowany przez KuzynPit; 20006. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• ac3
                        Bywalec
                        • 2008
                        • 109

Zamieszczone przez Dominooo
                        Znalazłem coś równie ciekawego dającego efekty ringlight'a:

http://www.youtube.com/watch?v=2OcAb...eature=related
                        Panowie na podstawie tego filmu mam pytanie : PO CO?
                        czy faktycznie swiatlo odbite od soczewki oka w ksztalcie oswietlenia to jest to co Nas-Was interesuje?
                        Softbox IMHO daje o wiele lepsze efekty. Moze to tylko gonitwa do pseudo profesjonalnych fotek?
                        Tylko L i X reszta bez wiekszego znaczenia

Komentarz

• aligator16
                          Początki nałogu
                          • 2008
                          • 457

Zamieszczone przez ac3
                          czy faktycznie swiatlo odbite od soczewki oka w ksztalcie oswietlenia to jest to co Nas-Was interesuje?
                          To też, ale ważniejsze jest bezcieniowe oświetlenie twarzy. Ringlight to tylko namiastka prawdziwego ringlasha - jednak takie trochę kosztują ;]

Komentarz

• Dominooo
                            Bywalec
                            • 2006
                            • 199

Zamieszczone przez ac3
                            Moze to tylko gonitwa do pseudo profesjonalnych fotek.
                            Nie widzę tutaj nic pseudo.

PO CO?
                            Ano dla uzyskania efektu odbicia w oku innego kształtu niż kwadratowy lub prostokątny.
                            Jest to temat dla kreatywnych fotografów, którzy próbują czegoś więcej uzyskując tym samym niestandardowe efekty.

Softbox IMHO daje o wiele lepsze efekty.
                            No właśnie, Twoim zdaniem, które może się znacznie różnić od innych

Komentarz

• KuzynPit
                              Początki nałogu
                              • 2008
                              • 398

Aligator dobrze gada-ring light skutecznie i TANIM kosztem usuwa cienie na twarzy i równomiernie ją oświetla, do tego daje klimatyczną obręcz w oku:]

Komentarz

• ac3
                                Bywalec
                                • 2008
                                • 109

Zamieszczone przez KuzynPit
                                Aligator dobrze gada-ring light skutecznie i TANIM kosztem usuwa cienie na twarzy i równomiernie ją oświetla, do tego daje klimatyczną obręcz w oku:]
                                Ten klimat nie byl znany wczesniej,dopoki MTv i inne stacje nie zaczely pokazywac " jak to sie robi za kulisami" Wczesniej ,wrecz unikano takich efektow.

Dominoo : co miales na mysli piszac ,ze to cos wiecej dla kreatywnych ? Czy widzales kiedys fotografie tych najbardziej kreatywnych z kszataltami w oku obiektu fotografowanego?

Jezeli nie bylo to celowe to napewno nie spotkasz tego typu efektu.
                                Tak czy inaczej ,spytalem tylko jaki jest w tym sens? Jedyna sensowna odpowiedz dal Aligator16 ( cienie) reszta to niestety tymczasowa moda.

Zeby nie bylo ,ze jestem przeciwny. Chcialem tylko wiedziec wiecej
                                Tylko L i X reszta bez wiekszego znaczenia

Komentarz

Pracuję...