Ringlight'y

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • KuzynPit
    Początki nałogu
    • 2008
    • 398

A ja porusze temat ale zwiazany z mniejszą wersją ringa, otóż chodzi mi o ringa z użyciem świetlówki okrągłej:>? ma ktos? ewentualnie dowiedziałbym się co oprócz świetlówki jet potrzebne do budowy...

Komentarz

• krystian123
      Bywalec
      • 2008
      • 164

ciekawy pomysł, jakie największe są dostępne? (średnica okręgu)

Komentarz

• gervee
        Początki nałogu
        • 2004
        • 371

No gdybym był złośliwy to bym napisał, że wystarczy poszperać w Google lub YouTube i znajdziesz to czego szukasz. No ale nie jestem i podam Ci na tacy http://www.youtube.com/watch?v=_zAU2Z9rZ9M
        Czy wiesz co jest potrzebne doświetlówki:
        - zapłonnik (starter);
        - gniazdo na zapłonnik;
        - dławik
        - oprawka na świetlówkę;
        - trochę przewodów;
        - wyłącznik (może być gotowy kabel z wyłącznikiem w cenik kilku/kilkunastu złotych).
        Trzeba to tylko dobrze połączyć i rusza od kopa. Jak połączyć? ... google doradzi.
        ||| FotogRAF ||| FotoKRAK ||| www.rebacz.pl ||| TaWanda ||| 500px |||

Komentarz

• dr Dundersztyc
          Bywalec
          • 2010
          • 109

jedno pytanie - na czym wieszacie Wasze ringi ? foto mile widziane

statywy + poprzeczka czy może coś innego z regulacją wysokości

Komentarz

• zaitsev
            Pełne uzależnienie
            • 2008
            • 1660

http://allegro.pl/listing.php/search...3%B3%C5%82kach

Komentarz

• masahuku
              Bywalec
              • 2009
              • 133

Szukam alternatywy dla płyty OSB lub sklejki. Myślałem o jakiejś rurze, ale nie mogę znaleźć nic w odpowiednim kształcie. Gięcie na zimno czy nawet gorąco odpada - w warunkach chałupniczych nie do wykonania. Jakieś tworzywo? Płyty albo kształtki z lekkiego i wytrzymałego plastiku?
              Macie jakieś pomysły?

Chcę zrobić ringlight w wersji light. Znaczy się slim.
              Całość ma być na tyle lekka, żeby dała się zamocować na typowym statywie studyjnym.

Rozważaliście użycie żarówek energooszczędnych? (o odpowiedniej temp.)

Komentarz

• dr Dundersztyc
                Bywalec
                • 2010
                • 109

dzięki zaitsev

2 sztuki walają się w (ex) garażu jeżeli będą zbyt wątłe, to i spawarka się znajdzie

Komentarz

• KuzynPit
                  Początki nałogu
                  • 2008
                  • 398

gervee-dzięki bardzo chodziło mi bardziej o te podzespoły aniżeli o sam filmik bo samego wujka google przeszukałem w poszukiwaniu jakiegoś tutoriala o stworzenie takiego czegoś no ale nie znalazłem..:]

Wg mnie nie ma co szukać jakiś zamienników, co z tego jak i tak będzie to droższe? a sam fakt kombinowania z rurkami czy kształceniem rur w okrąg jest wg mnie nie opłacalne.

Komentarz

• Maggot
                    Początki nałogu
                    • 2008
                    • 286

plastiku nie polecam - zazwyczaj ringlighty produkuja sporo ciepla a plastik + cieplo = miekkie

Komentarz

• crazy
                      Pełne uzależnienie
                      • 2007
                      • 1554

to zapodam takiego linka

ja nim sie sugerowałem
                      Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.

Komentarz

• masahuku
                        Bywalec
                        • 2009
                        • 133

Dlatego myślałem o żarówkach energooszczędnych. Rozważam też błyskowe. Przy zakupie bezpośrednio u chińczyka, można dostać niezłą cenę.
                        Znalazłem fajną, sztywną ale plastyczną rurkę. Niestety jest metalowa w środku (z wierzchu powlekana tworzywem), a przy napięciu zasilania 230V wolałbym mieć obudowę nie przewodzącą prądu.
                        Szukam dalej.

Komentarz

• Maggot
                          Początki nałogu
                          • 2008
                          • 286

o blyskowych tez kiedys myslalem ale gdyby tak np uzyc 12x45Ws to przy braku jakiegokolwiek modyfikatora i odleglosci rzedu 1m nie ma chyba szans na robienie zdjec inaczej niz w hss.
                          Co prawda mozna zmniejszyc kondensatory lub jakos inaczej zmniejszyc moc tylko najpierw trzeba miec naprawde tanie zrodlo zarowek blyskowych

Komentarz

• micles
                            Zablokowany
                            • 2006
                            • 4359

Ostatnie 4h siedzenia przed kompem poświęciłem właśnie na research odnośnie ringlighta światła ciągłego na obiektyw i znalazłem 3 opcje :
                            1. Okrągła świetlówka do domu wspomniana już wyżej - dużo zabawy z odpaleniem tego, a i zasilanie z 230V mnie nie zadowala, bo chciałbym być mobilny.

2. Diody LED : taśmy, węże, pojedyncze łączone DIY - ciekawe, tanie, łatwe w użyciu : http://sklep.ledy.pl/listwa-tasma-le...12v-p-804.html

3. Ringi CCFL : Jest już kółko, nie trzeba kombinować z kształtowaniem światła, tylko przymocować do jakiejś pseudooprawy i podłączyć. Potrzebny dodatkowo inwerter. z 12V na prąd taki, jaki lubi ten typ lampy : http://allegro.pl/ringi-ccfl-przetwo...357438279.html Są różne średnice : http://allegro.pl/ringi-ccfl-pojedyn...357438235.html a pojedynczy inwerter ma dwa wyprowadzenia, więc można kupić 2 ringi o różnych średnicach i zamontować je razem.

Wnioski z dzisiejszego pochłaniania internetu : świetlówka zbyt skomplikowana, diody niewygodne w montażu i nieestetycznie wyglądające (jeżeli lampy nie będzie DIY'ował CamDam albo inny geniusz estetyki ) ringi fajne, ale nie mam sumienia w ciemno wpakować od razu ~100zł w ciemno

Zastanawiam się jeszcze nad tym : http://allegro.pl/ringi-bmw-angel-ey...321444037.html - wygląda na podróbki tych CCFLowych ringów - wsadzili tam po prostu diody... Najgorsze jest to, że przy kablach świeci mocniej niż u góry, ale ta cena... ^^

Czym uzyskać wygodne w użyciu 12V? Ile te wyżej wymienione przeze mnie rzeczy zjadają prądu?

Komentarz

• Maggot
                              Początki nałogu
                              • 2008
                              • 286

tak na szybko to odpusc sobie te podrobki... prawie to samo uzyskasz jak wezmiesz kawalek wezyka igelitowego i wlozysz w konce diody. Nawet bedziesz mogl to wygiac w pierscien. Swiecic swieci ale nawet z najnowszymi cree itp - ktore wymagaja radiatora nie ma imho szans na to zeby cokolwiek oswietlic...

Komentarz

• micles
                                Zablokowany
                                • 2006
                                • 4359

Na razie nabyłem opcję 2 - taśmę 1m, a także 3 magazynki 4xAA i gniazdo męskie i żeńskie DC zasilaczowe. Jak coś zmontuję, to się pochwalę.

Komentarz

Pracuję...