ciekawa teoria kiler ;]
uchwyt do parasolki
Zwiń
X
-
-
Komentarz
-
-
-
Rozproszone "leci" w roznych kierunkach.
Zmiekczone jest zazwyczaj gdy zrodlo swiatla jest wieksze, co powoduje delikatniejsze cienie.
Dlatego tez uzywanie stofenu w plenerze gdzie swiatlo nie ma mozliwosci odbijania sie od scian jest zwykla glupota
No ale moze faktycznie w Albionie inaczej to dziala :P
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Tak, to zrob eksperyment i uzyj go gdzies gdzie swiatlo nie ma sie od czego odbijac. Poza tym ze ograniczy ci moc swiatla to nic kompletnie nie zmieni.--
Pozdrawiam
Krzysztof ZagórskiKomentarz
-
-
Na całym świecie działa tak samo, dokładnie tak jak napisałeś co zresztą wcześniej też napisałem
Ale to chyba Killer_one zna jakieś sekretne tajniki światła (fizyki) o których mi się nie śniło...
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Ale trzeba przyznać, że swego czasu bardzo lansiarski bajer to był
20D+BG-E2 | 28-105/3.5-4.5 | 70-200/2.8 | 50/1.4 | 580EXII | EF-430 | Naneu | 600RKomentarz
-
A) Widzę, że wkraczamy w dyskusję nt. semantyki a nie fizyki.
B) Gdzieś słyszałem takie powiedzonko, "Nie bądź pan głąb, praw fizyki pan nie zmienisz..."
C) No właśnie, proponuję poczytać starych mistrzów (tych z literkami, bez obrazków) i popróbować... ;-)
A tak wogóle, nie mam zamiaru traktować tej dyskusji poważnie. Popatrzcie np. na Scotta Kelbyego, czy Davida Hobby i cały ruch Strobist.
Co chłopcy robią?
Improwizują! Tym co mają pod ręką...Komentarz
-
To jak już przytaczasz Hobby'ego to proponuję Strobist Light Seminar Lighting Gear For Beginners, bodajże druga płyta pt. Morning Session Part 1, gdzie sam David mówi o tym, że stofen światła nie zmiękcza tylko rozprasza:P
A co do całej dyskusji, słusznie! Nie podchodź do niej poważnie bo powaga zabija powoli...
20D+BG-E2 | 28-105/3.5-4.5 | 70-200/2.8 | 50/1.4 | 580EXII | EF-430 | Naneu | 600RKomentarz
-
Może nie do końca ten temat ale widzieliście takie coś?:
http://www.allegro.pl/item1069990420...owych_hit.html
Zaczyna robić się ciekawie.. Ciekawe jak to wygląda w pracy, może ma ktoś już?Komentarz
-
-
To Kup mniejsza parasolke ;-) Bedzie swiecila cala ;-DRozproszyć to ja sobie mogę stofenem czy innym opakowaniu po jogurcie. Jeśli używam parasolki to po to, żeby światło zmiękczyć (zwiększyć powierzchnie jego źródła) więc wole żeby cała czasza świeciła a nie tylko jej środek czy inny mały obszar... ale może ja jakiś dziwny jestem...--
Pozdrawiam
Krzysztof ZagórskiKomentarz
-
Zamieszczone przez MaciekHJeśli używam parasolki to po to, żeby światło zmiękczyć (zwiększyć powierzchnie jego źródła)Tak, to ma sens...Zamieszczone przez MaverTo Kup mniejsza parasolke20D+BG-E2 | 28-105/3.5-4.5 | 70-200/2.8 | 50/1.4 | 580EXII | EF-430 | Naneu | 600RKomentarz
-
Odświerzę temat bo potrzebuję teraz kupić uchwyt do parasolki i rzuciło mi się w oczy to:
http://allegro.pl/lastolite-glowica-...214217950.html
Czy ktoś ma lub testował? Firma zacna ale jak z jakością?Komentarz
-
No to odswiezam ponownie moim dylematem przy wyborze:
- Phottix Varos
- Manfrotto Lite-Tite ML026
- TiltHead Shoe Lock Lastolite LAS-2422
Cenowo rzadzi Phottix, ale czy jest gorszy od dwoch drozszych kolegow?PZDR
Komentarz
Komentarz